Orientacija v kaosu: širša slika

Čas branja: 51 min.

Državni zbor Republike Slovenije je 23. maja 2023 priznal ukrajinski gladomor za genocid. Zakaj se naš parlament tako zagnano ukvarja s preteklostjo neke druge države, namesto da bi si vzel čas za razpravo o tem, kar nas neposredno ogroža tukaj in zdaj? Če hočemo odgovoriti na to vprašanje, si moramo ogledati širšo, geopolitično sliko.

Zakaj je dobro videti širšo sliko

Slovenščina je prava zakladnica modrosti. Te so ohranjene zlasti v frazemih – stalnih besednih zvezah, ki se prenašajo iz roda v rod. Naši predniki so zakodirali svoja spoznanja v jezik, da bi jih lahko predali naslednjim generacijam.

Ko rečemo, da kdo zaradi dreves ne vidi gozda, to pomeni, da zaradi osredotočenja na posameznosti ne vidi celote. Prednamci so nam v jeziku zapustili nasvet, da je treba, če hočemo res razumeti svet, upoštevati celoto: ko gledamo posamezna drevesa v gozdu, se moramo zavedati, da so del večjega ekosistema.

Naši politiki in mediji se obnašajo, kot da je Slovenija kak samotni otoček sredi Tihega oceana, državljani pa domorodci, ki še nikoli niso prišli v stik z zunanjim svetom. Kot vemo, je resnica povsem drugačna. Krpica zemlje, teh pičlih 20.000 km2, na katerih živimo, je že od nekdaj križišče, kjer se srečujejo in sobivajo različna ljudstva in kulture. Danes je Slovenija močno vpeta v globalizirani svet. Pa ne le zaradi mednarodnega trgovanja, ampak zato, ker naš javni dolg znaša več kot 20.000 € na prebivalca …

Dejstvo je, da smo ena najbolj zadolženih držav na svetu. In tisti, ki nam je posodil denar, nas ima v pesti. Še pomnite, kaj se je zgodilo Grčiji? Posegi Zahoda so povzročili kolaps grške ekonomije. (Grkov odnos Zahoda ni najbolj presenetil, saj še pomnijo, kako so Britanci onemogočali njihov odpor proti okupatorju in tik po drugi svetovni vojni v navezi z ZDA podpirali pomor milijona Grkov samo zato, da na oblast ne bi prišli komunisti.)

Slovenija je tudi članica Evropske unije, v proračun katere plačuje, v zameno pa ji Bruselj pošilja čedalje bolj gospodovalne diktate, da ne omenjam danajskega darila, ki je povzročil izrazit dvig presežne umrljivosti. Slovenija je tudi članica mednarodnih organizacij, npr. Organizacije združenih narodov in Svetovne zdravstvene organizacije, ki ne skrivata več projekta »enega zdravja« (naj vas ne zavede leporečenje – še posebej natančno si preberite četrti odstavek; za širšo sliko gl. razlago dr. Meryl Nass in analizo sprememb Mednarodnih zdravstvenih predpisov, ki jo je pripravil dr. John Campbell), pa tudi projekt »ene vlade sveta« ni več nobena skrivnost.

Nam je zdaj kaj bolj jasno, zakaj se naši politiki in mediji (na žalost pa tudi Glas ljudstva) tako zagrizeno otepajo debate o geopolitičnih okoliščinah, v katerih smo se znašli?

V čem smo se sploh znašli?

Izhodišča

Ta članek je poskus ugledati širšo sliko, da bomo vedeli, pri čem sploh smo. Prav zato, da ne bi preveč izgubili iz vida celote, pri vsakem razdelku navajam le nekaj kratkih izhodišč, opremljenih s povezavami na vire, ki vam lahko služijo kot odskočna deska za lastno raziskavo. Da boste lažje preverili moje vire, na koncu navajam seznam literature. Toplo priporočam, da si navedeno literaturo preberete tudi sami.

Pri spletnem raziskovanju si prizadevam zadeve ogledati z različnih plati. Pri tem iščem predvsem primarne vire, če mi jih ne uspe najti, pa se opiram na kvalitetne sekundarne vire. Geopolitične analize črpam iz virov, ki so se izkazali za zanesljive. Angleške izraze v oklepajih navajam zaradi lažjega iskanja po ključnih besedah, da boste lažje preverili moje izsledke. (Ker Google več kot očitno filtrira zadetke, priporočam, da iskanje preverjate po več alternativnih, zlasti neodvisnih iskalnikih (Yandex, Marginalia.nu, Mojeek itd.). Ob robu naj opozorim, da tudi YouTube posnetke filtrira in celo odstranjuje, zato realno sliko lažje dobimo z iskanjem na alternativnih platformah, kot so Rumble, Odysee, BitChute, Brighteon itd., čeprav je tudi tamkajšnje gradivo treba pregledovati z zelo kritičnim očesom, da ne nasedemo lažnim prerokom.)

Poklicnih preverjevalcev dejstev (fact checkers) v tem članku namenoma ne navajam, ker zdaj že vemo, da so plačani za utrjevanje uradne pripovedi oz. narativa in imajo torej propagandno funkcijo. Po mojih opažanjih praviloma ubirajo bližnjice, tako da svojih trditev ne podkrepijo z dejstvi ali celo potvarjajo dejstva (gl. primer Buče), pač pa skrbijo za skladnost trditev z agendo financerja. Kot je opazil norveški politolog Glenn Diesen, se zdi, da »preverjevalci dejstev« v resnici sploh ne preverjajo skladnosti z dejstvi, temveč skladnost z uradnim narativom. Svojo izkušnjo in korespondenco s preverjevalci dejstev na plačilni listi ameriškega ministrstva za obrambo je v temle članku predstavila bolgarska raziskovalna novinarka Diljana Gajtandžieva.

Nasploh uradnemu narativu v tem članku posvečam najmanj prostora. To počnem mirne vesti, saj je zlahka dostopen v vseh osrednjih medijih in ga zato gotovo poznate. Če ne, pa lahko prispevke, ki propagirajo uradno pripoved, brez težav zguglate, saj se pojavljajo na vrhu zadetkov v Googlu in so zlahka prepoznavni, ker so vsi ubrani na isto vižo. Vsekakor vam priporočam, da uradni narativ analizirate tudi sami. Članke prebirajte natančno in s kritično distanco. Priporočam, da ste pozorni na podrobnosti (v besedilu in slikovnem gradivu) in na način, kako so posredovane informacije, npr. nenavajanje virov, navajanje anonimnih virov, izrazita pristranskost (npr. označevanje državnih voditeljev z izrazi diktator, novi Hitler ipd.), senzacionalizem, čustvena manipulacija, sublimna sporočila (npr. tekst in sugestivna slika) itd. Za lažjo orientacijo si velja vzeti čas za pregled drugih člankov (ali vsaj naslovov) istega pisca/medija. Tako še najhitreje vidimo, kam pes taco moli.

Ob robu velja opozoriti, da žal ne moremo slepo zaupati niti alternativnim medijem, saj je med njimi mnogo lažnih prerokov, ki se pretvarjajo, da nasprotujejo uradnemu narativu in razkrivajo resnico, v resnici pa z razkrivanjem omejenih informacij zgolj gradijo zaupanje, da nam nato lažje vsilijo lažne novice, dezinformacije ali zavajajoče informacije. Alternativne medije je zato vselej treba spremljati dalj časa, pri čemer moramo biti zelo pozorni na premike v narativu, seveda pa tudi na vire financiranja. Pojav navideznih alternativnih medijev, ki jih financira sistem (iz naših državnih proračunov), se imenuje nadzorovana opozicija (controlled opposition). Primer takšnega lažnega preroka je npr. Steve Bannon (Epoch Times), ki zaupanje, vzpostavljeno zaradi cepilske problematike, izkorišča za sejanje sovraštva do Kitajske.

Kot opozarja nekdanji vojaški obveščevalec Scott Ritter, pa je funkcija infiltracije v alternativne medije tudi zbiranje podatkov in metapodatkov o sledilcih alternativnih medijev, ki se nato označijo za infoteroriste, kar je lahko tudi fizično nevarno (v Ukrajini pa celo smrtno nevarno). Ritterjev poglobljeni članek je dragocen zlasti zato, ker analizira vsebino dokumenta Skupine za skupno preiskovanje groženj (Joint Threat Research Intelligence Group) z naslovom Umetnost prevare: Urjenje za spletne tajne operacije (The Art of Deception: Training for Online Covert Operations). (Da Gonzalo Lira najverjetneje res sodeluje z ukrajinsko tajno službo USB, je z dejstvi utemeljil poročevalec iz Donbasa George H. Eliason.)

Ta uvod sem napisala zaradi transparentnosti, torej da pojasnim svoj fokus in metodo dela. Vsekakor toplo priporočam, da začnete raziskovati tudi sami. Živimo v časih, ko zaradi intenzivne propagande ničemur več ne moremo verjeti na prvo žogo. Vsako informacijo je treba preveriti po čim bolj različnih virih. Tudi ko najdemo zanesljive vire, moramo biti pozorni – vsakič, ko se nam nekaj zazdi sumljivo, se moramo lotiti skrbnega preverjanja. Če obstajajo posnetki citiranih izjav, poslušajmo celotne izjave, ne le iztrgane iz konteksta.

Po mojih izkušnjah so se še za najzanesljivejše izkazale informacije, ki jih je mogoče razbrati med vrsticami člankov in knjig, ki se osredotočajo na povsem druge teme. Zmožnost branja med vrsticami negujemo, ko beremo, zato vam priporočam, da veliko berete tiskane knjige, zlasti resno literaturo, ki zahteva pozorno branje. Vaja dela mojstra!

Zdaj pa k temi.

Zakaj se ukvarjamo s preteklostjo namesto s sedanjostjo

Naši politiki in skupaj z njimi osrednji mediji se zadnja leta nekam sumljivo pogosto ukvarjajo s preteklostjo. Janševa vlada je že spet privlekla na dan povojne poboje (in tako izničila spravo iz devetdesetih let), Golobova pa se papagajsko, po zgledu Zahoda, ukvarja z ukrajinsko zgodovino iz obdobja med obema vojnama (medtem ko o genocidu, ki so ga nad stotisoči Poljakov, Židov, Rusov, Ukrajincev in drugih narodnosti med drugo svetovno vojno izvajali ukrajinski nacionalisti (OUN-B in UPA) v enotah Nachtigal-Batalion in Waffen-SS Galizien, prikladno molči).

(V branje priporočam poglobljeni članek Cynthie Chung o rojstvu ukrajinskega nacionalizma, medvojni kolaboraciji, povojnem delovanju banderovcev pod okriljem Zahoda in o vlogi Zahoda pri gradnji današnjega ukrajinskega ultranacionalizma. Ukrajinskih nacistov po vojni niso »uvozile« le ZDA v Operaciji Sponka (Operation Paperclip pod vodstvom direktorja CIE Allena Dullesa), temveč tudi Angleži, ki so, kot izvemo v temle dokumentarcu, prav tako za potrebe hladne vojne naskrivaj prepeljali pripadnike ukrajinske Waffen-SS Galizien v Veliko Britanijo, od koder so se mnogi preselili v Kanado.)

Kdaj si bodo naš parlament in naši osrednji mediji vzeli čas za javno razpravo o tem, kaj za nas, državljane, pomeni podpis Pogodbe o pandemijah (WHO CA+, pogovorno Pandemic Treaty oz. Pandemic Accord) s Svetovno zdravstveno organizacijo in kaj nam prinašajo spremembe Mednarodnih zdravstvenih predpisov (International Health Regulations, s kratico IHR), pa tudi o Globalnem digitalnem zdravstvenem potrdilu (Global Digital Health Certification)?

Zakaj se je sploh treba ukvarjati s preteklostjo, in to celo druge države?

Odgovor na to vprašanje sem našla v dokumentarcu Človek, ki je preveč vedel (The Man Who Knew Too Much, 2020, rež. Michael Oswald):

»V zgodbi Colina Wallacea tisk pomaga usmerjati sedanjost, tako da širi lažne novice, mediji pa pomagajo prebaviti preteklost, tako da ustvarjajo razpravo o preteklosti.«

V tem dokumentarcu o britanskem vojaškem obveščevalcu, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja deloval na Severnem Irskem, sicer ne bomo izvedeli, kakšne metode se pri družbenem inženiringu uporabljajo danes, ker nekdanji tajni agenti o njih ne smejo govoriti, če jim je življenje ljubo, vendar med vrsticami izvemo dovolj, da si lahko ustvarimo vsaj približno predstavo, kako potekajo operacije manipuliranja javnega mnenja s skrbno načrtovanim razširjanjem (dez)informacij.

Če vas zanima delovanje tajnih služb na področju propagande in neposrednega vplivanja na vlade, priporočam knjige in posnetke izjav drugih nekdanjih tajnih agentov, ki so postali žvižgači, npr. Johna Stockwella (tule najdete še več posnetkov) in Johna Perkinsa (tule je še več posnetkov, že kar nekaj časa pa je prevedena tudi knjiga Izpovedi ekonomskega morilca).

Geopolitika ali zakaj Zahodu gresta v nos Rusija in Kitajska

Makroekonomisti po vsem svetu opozarjajo, da je zahodni kapitalistični sistem v zadnjih zdihljajih, saj je finančni mehurček napihnjen do te mere, da se lahko samo še razpoči. Ameriška ekonomistka Catherine Austin Fitts v temle pričevanju pred kanadsko preiskovalno komisijo National Citizens Inquiry poroča o tem, kako je bila svetovna zdravstvena kriza izrabljena za pričetek svetovnega finančnega reseta.

(V ogled priporočam tudi dokumentarec s slovenskimi podnapisi Vladarji jena (Princes of the Yen, 2014, rež. Michael Oswald), ki pripoveduje o tem, kako so ustvarili in nadzorovano razpočili finančni mehurček na Japonskem. Skratka, v tem dokumentarca lahko izvemo, kaj čaka tudi nas.)

Če upoštevamo to dejstvo, takoj lažje razumemo, zakaj zahodne vlade sprejemajo ukrepe, ki škodujejo kmetijstvu in gospodarstvu, hkrati pa niti ne skrivajo preveč, da cenzurirajo lastne državljane. Finančni zlom zahodnega imperija neizogiben, in kar počnejo zahodne vlade, je nadzorovano uničevanje finančnega sistema, s katerim pripravljajo teren za prenos premoženja državljanov v roke elit (po domače: razlastitev raje) in vzpostavitev centralizirane svetovne oblasti. O tem, kakšne načrte imajo globalni oligarhi, priča Agenda 2030, ki je, kot opozarjajo žvižgači iz OZN, npr. Călin Georgescu in Astrid Stuckelberger, identična agendi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu, ki ga gosti Klaus Schwab (gl. tudi predavanje dr. Biserke Ilin). Eden izmed ciljev zahodnega finančnega imperija je namreč trajna dolžniška zasužnjenost držav in posameznikov. Skratka, zahodne globalistične elite se na finančni kolaps skrbno pripravljajo, da bi lahko ohranile in okrepile svojo svetovno dominacijo in unipolarni red, ki je nastal po propadu Sovjetske zveze leta 1991.

Toda zgodilo se je nekaj, na kar Zahod ni računal. Ameriški ekonomist Lyndon H. LaRouche je konec devetdesetih let zasnoval alternativni model mednarodnega sodelovanja in razvoja, ki temelji na načelu obojestranskih koristi med enakovrednimi partnerji – suverenimi državami. To je imenoval strateški trikotnik med Rusijo, Indijo in Kitajsko. Ideja je padla na plodna tla in nekaj let kasneje so Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika ustanovile BRICS (kratico sestavljajo začetnice angleških imen držav ustanoviteljic). Gre torej za model globalne ekonomije, ki sloni na multilateralnem sporazumu med suverenimi državami, katerega cilj je sodelovanje v obojestransko korist (win-win cooperation). BRICS med drugim razvija novo svilno pot (Belt and Road Initiative), nudi ugodna razvojna posojila, pri čemer revnim državam dolgove marsikdaj celo odpiše, in gradi infrastrukturo v afriških državah, iz katerih izvaža surovine. Za članstvo v BRICS-u je zaprosilo že več kot 40 držav, mdr. celo Savdska Arabija, ki je do nedavnega veljala za zaveznico ZDA.

Zaradi sankcij proti Rusiji se v trgovini med Rusijo in Kitajsko uporabljata samo še rubelj in juan, v lokalnih valutah Rusija prav tako trguje z Iranom in Indijo. Na pobudo predsednika Kenije Williama Buta dolar v regionalni trgovini z lokalnimi valutami nadomeščajo tudi afriške države (za afriško valuto si je prizadeval že Moamer Gadafi – in prav zaradi tega (pa tudi zato, ker se je leta 2009 na 64. generalni skupščini OZN uprl nasilništvu Zahoda – gl. video in prepis) je moral biti predsednik Gadafi umorjen, Libija pa zravnana z zemljo). Tudi Nova razvojna banka (New Development Bank), ki jo je BRICS ustanovil leta 2013 in je začela delovati leta 2015, se vztrajno odmika od dolarja (dedolarization) k vse večji uporabi lokalnih valut, zlasti kitajskega juana. BRICS je Novo razvojno banko ustanovil kot alternativo Svetovni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, ki ju obvladuje Zahod. Države globalnega Juga namreč iščejo svetovno banko, kjer bodo obravnavane kot enakovredni partnerji, in ne kot kolonije.

Zahod ali, bolje, zahodni finančni imperij grabi huda panika, ker zaradi uspešnega alternativnega modela mednarodnega sodelovanja, ki je precej privlačnejši kot model dominacije, ropanja surovin in vmešavanja v notranjo politiko drugih držav z barvnimi revolucijami in državnimi udari, izgublja položaj svetovnega hegemona v unipolarnem svetu. Prav gradnja multipolarnega sveta je glavni razlog, zakaj Zahod poskuša oslabiti in uničiti Rusijo in Kitajsko – svetovni velesili, ki sta med ustanovnimi članicami BRICS-a.

Zahod sanja o tem, da bi padli vlada Rusije in vlada Kitajske, ker bi rad na oblast namestil svoje ljudi, ki bi delovali v interesu Zahoda. Zahod sanja o tem, da bi Rusijo in Kitajsko lahko razkosal na manjše države, ki bi bile brez sleherne moči. Zahod se na vse kriplje trudi, da bi ostal edini svetovni hegemon v unipolarnem svetu.

Pa vendar zahodni finančni imperij več kot očitno izgublja vpliv na globalnem Jugu, kjer živijo tri četrtine svetovnega prebivalstva. Ker Zahodu gre za nohte, si prizadeva obvladati situacijo vsaj na domačih tleh, tako da krepi nadzor nad prebivalstvom s psihološkimi operacijami in cenzuro. Ali mu bo načrt uvedbe novega fevdalizma uspel, je odvisno od nas.

Za začetek se moramo poučiti o tem, kako elite upravljajo z množicami.

Propaganda in družbeni inženiring

Odličen pregled strategij in ciljev propagande, ki je glavno orodje družbenega inženiringa, nudi članek Stelle Morabito, ki vsebuje tudi obilo povezav na kvalitetne vire. Med drugim opozarja na knjigo Jacquesa Ellula Propaganda: The Formation of Men’s Attitudes (1965), ki opisuje, kako propagandisti izrabljajo dejstva, da prikrijejo svoje namene. »Resnica, ki se izplača, je v domeni dejstev. Neobhodno zavajanje, ki se prav tako izplača, je v domeni namenov in interpretacij.« Kljub vsemu pa so nameni vedno »realna domena laži« in jih je težko zaznati. Toda stanje vendarle ni brezupno: namene, ki se poskušajo prikriti s kontroliranim razkritjem zelo omejenih informacij, zlahka razberemo, če smo pozorni na psihološko projekcijo (tj. pripisovanje svojih namenov in početja drugemu):

»Propagandist sovražnika ne bo obtožil kateregakoli hudodelstva, temveč natanko tistega namena, ki ga ima sam, in natanko tistega zločina, ki ga namerava storiti sam. Kdor bi rad sprožil vojno, ne le trdi, da ima miroljubne namene, temveč tudi obtožuje drugo stran provokacije … [O]btožba, ki očita neke namene drugemu, jasno razkriva namene obtoževalca. Toda javnost tega ne more videti, ker je razkritje prepleteno z dejstvi.«

Kdor je pozoren na širšo sliko in dejstva, kaj hitro opazi absurdnost očitka Zahoda, češ da ima Rusija imperialistične ambicije. Hm, če se kdo vztrajno širi, se Zahod, saj je vendar že leta 1999 požrl obljubo Gorbačovu, da Nata ne bo razširil proti vzhodu! Sprejem v Nato namreč ne pomeni zgolj sprejema države med članice Severnoatlantske zveze, ampak uporabo njenega ozemlja za vojaške baze, nameščanje (jedrskih) raket, namerjenih proti Rusiji in Kitajski, pa tudi za tajne zapore zunaj teritorialne jurisdikcije ZDA (Guantanamo ni edini kraj, kjer ameriška tajna služba brez sojenja zadržuje domnevne teroriste. Tovrstne mučilnice so tudi v Evropi – gl. poročila o Ciinih tajnih zaporih na Poljskem in v Romuniji, o Poljski npr. v tejle prezentaciji in v temle članku.)

Dejstva kažejo, da zahodne države, povezane v Five Eyes, nimajo le imperialističnih teženj, ampak se že obnašajo kot imperij: Ameriška vojska ima več kot 750 vojaških postojank (military bases) v 80 državah (za primerjavo: Rusija jih ima sedem (zlasti v bivših sovjetskih republikah), Kitajska pa le dve) in 173.000 vojakov v 159 državah sveta, hkrati pa sklad Black Rock kot večinski lastnik petih največjih pogodbenikov ameriške vojske (Lockhead Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics in Northrop Grumman) kuje ogromne dobičke, zato nima motivacije za konec vojn, kot izvemo iz tegale pogovora med Alexom Reporterfyjem in Cyrusom Janssenom. ZDA obvladujejo Svetovno banko in Mednarodni denarni sklad. ZDA so uvedle sankcije proti večini držav na svetu, npr. sankcije proti Kubi trajajo že več kot pol stoletja. Nato, kjer imajo ZDA prav tako glavno besedo, je samo v zadnjih 30 letih bombardiral in okupiral več držav na Bližnjem vzhodu (Irak, Libija, Sirija, Afganistan itd.), pa tudi na Balkanu (bombardiranje Srbije leta 1999 in okupacija Kosova). Zahodne tajne službe se vmešavajo v notranjo politiko suverenih držav – rezultate državnega udara pod taktirko Zahoda (2014) trenutno gledamo v Ukrajini. Da ne omenjam neokolonialističnega izkoriščanja Afrike in Južne Amerike, kjer je Zahod izvedel ali sponzoriral nešteto atentatov, državnih prevratov in barvnih revolucij. Razkritja v zvezi z Operacijo Gladio (Operation Gladio) kažejo, da se Zahod brez skrupulov vmešava tudi v notranjo politiko evropskih držav.

Pozornost velja nameniti tudi lapsusom in »čudnim« izjavam, kajti skozi govor in pisno izražanje posameznkovo nezavedno sporoča njegove skrite namene, želje in vednost, o kateri javno ne sme govoriti. Ko sem se lotila raziskovanja geopolitike, sem opazila, da elite po vsem svetu uporabljajo iste podobe in izraze, na podlagi česar sklepam, da svetovni elitneži lokalne elitneže iniciirajo v nekaj, kar pred navadnimi smrtniki prikrivajo oz. je znano samo ozkemu krogu tistih, ki smejo biti posvečeni v skrivnost. Tako je po moje treba razumeti Janševe zombije in žabe, ki se počasi kuhajo in državljansko vojno, pa tudi Kacinove napovedi kot Uživajte, dokler lahko med epidemiološkim zaprtjem javnega življenja oz. lockdowni.

(Da ne bo pomote: ne podpiram Janše in nobenega drugega politika ne stranke. Samo začela sem pozorneje poslušati, kaj govorijo odločevalci, ker je med vrsticami mogoče marsikaj razbrati. In ker štejejo samo dejanja, mi je že nekaj časa kristalno jasno, da politične elite, ne glede na politično opcijo, za katero se opredeljujejo, delujejo v nasprotju z interesi ljudstva.)

Načrtovanje strategije in narativa

Dragocen vir informacij, na podlagi katerih si lahko začnemo sestavljati širšo sliko o tem, kakšne načrte kujejo oblastniki, so thinktanki. Ti v nasprotju z razširjenim prepričanjem (in z zavajajočim opisnim prevodom »organizacija za analizo javnih politik«, ki ga najdemo na Wikipediji) vladam in drugim, ki si lahko privoščijo njihove storitve, ne pomagajo le z analizo javnih politik in razširjanjem idej v medije, temveč za naročnike pripravljajo tudi osnutke zakonov ter oblikujejo strategije za uresničevanje njihove agende. Na Zahodu obstaja cela vrsta thinktankov, med najbolj znanimi sta Korporacija RAND (RAND Corporation) in CFR oz. Svet za odnose s tujino (Council on Foreign Relations).

Kot primer si oglejmo gradivo v zvezi s predvidenim izbruhom pandemije, ki so ga pri CFR pripravili leta 2019.

Za začetek omenimo Dogodek 201 (Event 201), ki ga verjetno že poznate. Gre za simulacijo odziva na pandemijo, pri kateri so sodelovali politiki raznih držav in Bill Gates, izvedena pa je bila oktobra 2019 pod okriljem Centra za zdravstveno varnost Univerze Johna Hopkinsa (John Hopkins Center for Health Security), Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum, WEF) in Fundacije Billa in Melinde Gates (Bill and Melinda Gates Foundation).

Priporočam, da si ogledate posnetek (skrajšano verzijo najdete tule) in to primerjate z dejanskim dogajanjem v letih 2020–2022.

Manj znano pa je, da je najprestižnejši washingtonski thinktank CFR že junija 2019, torej štiri mesece pred Dogodkom 201, pripravil video z naslovom Kaj nas apokalipsa zombijev lahko nauči o pandemijah (What Can Zombie Apocalypse Teach Us About Pandemics).

Ta kratki film je zanimiv predvsem zato, ker očitno služi načrtovanju uradnega narativa, katerega pomembna komponenta je vcepljanje strahu. Obenem lahko vsebino primerjamo z epidemiološkimi ukrepi, ki smo jih doživeli v času razglašene pandemije, poleg tega pa v njem dobimo potrditev, da se za zaprtimi vrati WHO dogovarjajo o tem, da bodo priporočila WHO odslej pravno zavezujoča (uporabijo besedo binding).

Podrobnejši komentar filma najdete v tejle oddaji:

Sprega medijev z oblastjo

Oblasti se ne podrejajo le osrednji mediji – z njo s pridom sodelujejo največja družabna omrežja. O sodobnih metodah manipulacije z javnim mnenjem in cenzuri se lahko poučimo iz analiz, ki razkrivajo vlogo Twitterja (gl. t. i. Twitterjeve datoteke, Twitter files), Facebooka in drugih družabnih omrežij pri cenzuriranju oblastnikom nevšečnih glasov.

Tesno sprego družabnih omrežij z vladajočimi elitami – mdr. dostop skozi vladna zadnja vrata cenzurnega portala, Govt Backdoor Censorship Portal), priročnike (playbooks) za vladno cenzuro (ki jih na podlagi britanskih priročnikov pripravlja harvardski Belfer Center), predvsem pa celotno infrastrukturo cenzurnega aparata, ki ga financira oligarh Pierre Omidyar (eBay) – je že leta 2020 pred sodiščem razkril izumitelj in profesor na MIT dr. Shiva Ayyadurai in tako dobil tožbo v zvezi s Twitterjevim blokiranjem njegovega profila sredi predvolilne kampanje (gl. tudi zbrano dokazno gradivo ali vsaj tale kratki povzetek.) Osrednji mediji so Ayyaduraievo zgodbo kar dve leti ignorirali, z omejenimi informacijami in brez omembe prvotnega vira je bila objavljena šele leta 2022 na portalu Intercept – ki ga prav tako financira Omidyar (denarni tok je torej pokazal, da je Intercept navidezni alternativni medij).

V izogib paranoji pred t. i. nadzorovano opozicijo (controlled opposition) priporočam, da si preberete članek Caitlin Johnstone, ki nam modro svetuje: ne ukvarjajmo se z osebami, ampak z vsebino. Skratka, dobro je, da se pri presoji verodostojnosti ne ubadamo z osebami, ki informacije objavljajo, temveč z vsebino in s preverjanjem informacij, ki jih objavljajo. Posameznike se namreč da zlahka očrniti z govoricami in blokirati, tako da se izobčijo kot persona non grata. Kultura izločanja (cancel culture) nas spodbuja, da črne ovce preprosto »skenslamo« oz. da jih nočemo več slišati in videti, namesto da bi z njimi vzpostavili dialog.

Po drugi strani nas George H. Eliason opozori, da je hkrati pametno biti pozoren in upoštevati dejstva, saj ljudje, ki jih infiltrirajo tajne službe, služijo zbiranju podatkov in metapodatkov o oporečnikih. (Biti klasificiran kot oporečnik je v Ukrajini smrtno nevarno.)

Sicer pa je treba pozorno, beroč med vrsticami, poslušati tudi nasprotnike, saj le tako lahko spoznamo realno situacijo oz. se ne ujamemo v mehurček istomislečih.

Zavlačevanje, omejeno razkritje, spin in molk

Zavlačevanje z objavo informacij je zelo pogosta taktika, ki opravlja več funkcij. Informacija s časom izgubi svojo moč oz. nevarnost. Z zavlačevanjem se »kupi čas« za prilagoditev strategij in minimiziranje škode (tajne službe kakopak služijo zgolj interesom elit, in ne ljudstvu). S tem ko je informacija nazadnje vendarle (čeprav v okrnjeni obliki) objavljena, se ustvarja iluzija, da je prišla resnica na dan oz. da je dosežena pravica, in množice se pomirijo (večina ljudi si zaradi vsakodnevnih obveznosti ne more privoščiti poglobljenega raziskovanja). To kontrolirano razkritje se nato uporablja tudi kot argument, češ da je zadeva že razrešena in ni nobene potrebe po nadaljnji preiskavi.

Kar se je zgodilo dr. Ayyaduraiu, se v žargonu tajnih služb imenuje omejeno razkritje (limited hangout). Gre za psihološko operacijo, pri kateri se v primeru, da informacija pricurlja v javnost, namerno razkrije le del podatkov (ki so ponavadi že znani), ključne informacije pa ostajajo še naprej prikrite, da se zavaruje večja operacija. Javnost tako dobi občutek, da je izvedela resnico, celotna zadeva je znova pometena pod preprogo in javna razprava uspešno preprečena.

Taktiko zavlačevanja in omejenega razkritja je bilo moč opaziti pri aferi s prenosnikom predsednikovega sina Hunterja Bidna (Hunter Biden laptop) in pri Durhamovem poročilu (Durham Report) o korupciji ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Tadva primera omenjam skupaj, ker oba kažeta, da je precej gnilega v uradu FBI, CII in drugih ameriških agencijah, imenovanih s tremi črkami. Na to, kaj je bilo zamolčano v Durhamovem poročilu, je pronicljivo opozoril legendarni novinar Seymour Hersh. Na to, kaj Durhamovo poročilo razkriva, vendar osrednji mediji to notorično ignorirajo, pri čemer računajo na to, da gledalce/bralce zanimajo le nove, še ne videne senzacije, pa je opozorila Cynthia Chung.

V propagandi se pogosto uporablja tudi spin oz. preobračanje zgodbe, način manipulacije, kjer se informacije, ki za oblastnike niso preveč laskave, prilagodijo oz. popačijo, tako da se spremeni vrednostni predznak informacije. Caitlin Johnstone v temle članku prikaže spin na primeru članka v New York Timesu, katerega namen je bil seznaniti javnost s tem, da so ZDA v Ukrajino poslale kasetne bombe:

»New York Times je objavil nov članek z naslovom ›Kasetno orožje, ki ga ZDA pošiljajo Ukrajini, pogosto ne eksplodira‹ in podnaslovom ›Izjave Pentagona kažejo, da kasetno strelivo, ki bo poslano Ukrajini, vsebuje starejše granate, za katere je znano, da imajo 14- ali večodstotno stopnjo odpovedi‹.

Če bi prebrali samo naslov – kot to počne večina ljudi – bi dobili vtis, da ZDA Ukrajini dajejo orožje, ki je včasih okvarjeno. To se že samo po sebi sliši kot novica, ki je vredna pozornosti, in je edina informacija, ki je navedena v naslovu.

Če bi poleg naslova prebrali še podnaslov, bi dobili enak vtis. Lahko bi celo prebrali celoten prvi odstavek in prvi del drugega in še vedno mislili, da berete zgodbo o tem, da ZDA pošiljajo Ukrajini nekakovostno kasetno strelivo.

Šele ko bi prišli do zadnjega stavka drugega odstavka, bi prišli do bistvene informacije, ki pojasnjuje, zakaj svet kritizira Bidnovo administracijo zaradi pošiljanja tega orožja Ukrajini: ›Leta ali celo desetletja pozneje lahko ubijejo odrasle in otroke, ki naletijo nanje.‹«

Kot vidimo, se je pisec tako zelo trudil preobrniti zgodbo, da bi dobila pozitivni predznak, da je članek izpadel tako čudno, da celo manj vešči bralec, če je le dovolj pozoren, opazi, da je nekaj narobe.

V navideznih alternativnih medijih smo pogosto priča tudi spinu, ki bralca mede z relativiziranjem in posploševanjem, npr. tako da zločinca in žrtev predstavi kot enako odgovorna ali pa razmerje celo obrne, tako da kot krivo predstavi žrtev. Npr. od leta 2014, ko je kijevski režim poslal vojsko nad Donbas, so zahodni mediji pripadnike tamkajšnje ljudske milice, ki so branile civilno prebivalstvo, prikazovali kot teroriste. O izvoru konflikta in obstreljevanju mest pa niti besede – vladal je zgovoren molk. Po februarju 2023 je uradni narativ zanikal realnost – kot da osemletne vojne v Donbasu sploh ne bi bilo in kot da bi se vojna začela šele marca 2023, ko se je pričela ruska posebna vojaška operacija.

Psihološke operacije in psihološka vojna

Primer nekoliko drugačne psihološke operacije oz. psihooperacije (angl. psychological operation, z okrajšavo PsyOp, prim. tudi pojem psihološke vojne, psychological warfare) je v zvezi z razkritjem žvižgača o NLP-jih v posesti ZDA nedavno analiziral upokojeni agent FBI John DeSouza. Če vas zanima, kako psihološko operacijo prepoznamo, opazujte, na kaj je DeSouza pozoren: ne ubada se z vprašanjem, ali NLP-ji obstajajo ipd., temveč analizira okoliščine tega »razkritja« (odsotnost etičnega razloga za žvižgaštvo, žvižgača nihče ne preganja, obdan je z množico odvetnikov, zgodbo pokrivajo osrednji mediji itn.). DeSouza opozarja, da pravim žvižgačem vselej trda prede – kar je razvidno iz zgodbe Juliana Assangea, Edwarda Snowdna, Davida McBrida, Uda Ulfkotta, Mika Gilla, Daniela Ellsberga in drugih posameznikov, ki so postali žvižgači zaradi klica vesti, čeprav so vedeli, da jim bo razkritje močno zagrenilo življenje, lahko pa jih celo stane življenja.

Namen tovrstne senzacionalistične psihološke operacije ni več nadzorovano razkritje omejenih informacij, temveč odvračanje pozornosti od resnejših problemov, v tem primeru na domnevne neznane leteče predmete in obstoj vesoljcev, kar napredna, domnevno izvenzemeljska tehnologija implicira. To povsem zaposli domišljijo ljudi, zlasti zato, ker se v njih poleg radovednosti sproži prirojeni strah pred neznanim (gl. Freudovo razpravo Das Unheimliche).

Novice o NLP-jih se pojavljajo sporadično, vsakič kot senzacija, objavljena z velikim pompom, pri čemer ne izvemo nič konkretnega, kaj šele da bi videli kakšne otipljive dokaze. Senzacija nato živi toliko časa, dokler jo omenjajo mediji, zatem pa vse potihne, kot da se ne bi zgodilo nič. Vse do naslednjič, ko se postopek ponovi: ne vemo nič, ne izvemo nič, nič se ne zgodi in zgodbo smemo pozabiti, dokler nam je znova ne servirajo.

Zanimivo je opazovati, kdaj se tovrstne senzacije, ki ciljajo na naša čustva (strah), pojavijo – sploh zato, ker nam jih zadnje čase servirajo skoraj vsak mesec.

V zadnjih mesecih se je močno okrepilo poročanje o trgovini z otroki (gl. tudi tale članek, za širše ozadje pa tale niz člankov o Epsteinu) in trgovini z organi na vojnih območjih (in območjih, prizadetih zaradi hudih naravnih katastrof), pri katerih sodelujejo lokalne oblasti, Nato in t. i. humanitarne organizacije, kot so Zdravniki brez meja, pri čemer jim OVSE (angl. OSCE) gleda skozi prste.

(V zvezi z evakuacijo otrok s frontnih linij je predstavnik ruske delegacije pri OZN Vasilij Nebenzja na seji 5. 4. 2023 opozoril na hinavščino Zahoda, ki po krivici obtožuje Rusijo, medtem Ukrajina in zahodne države (Nemčija, Španija, Portugalska) nasilno odvzemajo otroke ukrajinskim materam in jim jih nočejo vrniti. Svoje trditve je podkrepil z gradivom. V dokumentarcu o trgovini z organi pa mdr. izvemo, da se je za otroki, ki jih je iz sirotišnic Donbasa odpeljal kijevski režim v sodelovanju z angleško govorečimi ljudmi (White Angels in Phoenix), izgubila vsaka sled …

Tiskovna predstavnica Ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije Marija Zaharova je v svojem članku mdr. opozorila, da je ukrajinska Verhovna rada 16. 12. 2022 sprejela zakon št. 5831, ki omogoča odvzem organov in delov telesa brez soglasja osebe ali njenih sorodnikov, 14. 4. 2023 pa še zakon št. 5610, po katerem so transplatacije organov oproščene plačila DDV.)

Še verjetneje pa gre za preusmerjanje pozornosti z računalnika Hunterja Bidna (ki kaže njegove pedofilske afinitete in vpletenost v pranje denarja, mdr. preko ukrajinskih biolaboratorijev, ki so finančno povezani z njegovim podjetjem Metabiota), še zlasti pa z dejstva, da je pri prikrivanju vsebine računalnika pred javnostjo neverjetno zagnano sodeloval ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI).

Na to, da gre v zvezi z neznanimi letečimi predmeti za psihološke operacije, opozarja tudi Steven Greer. Namen teh psiholoških operacij naj bi bil prikrivanje nezakonitih črnih operacij (black operation, krajše black op; najslovitejši nedavni primer črne operacije je sabotaža plinovoda Severni tok) v tajnih vojaških bazah in prikrivanje visoko razvite tehnologije pred javnostjo. Greer resda opozarja na manipulacijo javnega mnenja z ustvarjanjem vtisa, da nam grozi napad vesoljcev (to v ljudeh vzbuja strah, kar olajšuje obvladovanje množic), zaradi česar se zdi, da je na naši strani, vendar sem v njegovem dokumentarcu Izgubljeno stoletje (The Lost Century and How to Reclaim it, 2023) opazila spretno podtaknjena sublimna sporočila, na podlagi česar sklepam, da gre za nadzorovano opozicijo, katere naloga je nadzorovanje alternativnega narativa, preusmerjanje pozornosti in kaljenje vode … (Moje ugotovitve potrjuje tudi raziskava Matthewa Ehreta, ki sem jo našla naknadno.)

V zvezi s psihološko vojno velja omeniti še obliko lažnih novic, pri kateri se uporablja tehnologija deep fake. Dokument ameriške vlade je razkrila in analizirala bolgarska raziskovalna novinarka Diljana Gajtandžieva:

»Deep fake oz. deep falsification je tehnologija, ki uporablja obliko umetne inteligence v kombinaciji s strojnim učenjem, tako da v video- ali zvočnem posnetku nadomesti izjave ali dejanja različnih oseb. Tehnologija ›globokega ponarejanja‹ je bila popularizirana leta 2017. Običajno se uporablja za namene razvedrila in pornografije, pri čemer se obraz ene osebe realistično prekrije s telesom druge osebe. V skladu z dokumentom zveznega ukaza ameriškega poveljstva za specialne operacije se bo ta tehnologija uporabljala za psihološke operacije ZDA v tujih državah.«

Zaradi hitrega razvoja umetne inteligence lahko pričakujemo več tovrstnih ponaredkov in še več kaosa …

Kdo si izmišlja teorije zarote?

Odvračanju pozornosti od dejanske stvarnosti služijo tudi teorije zarote, kot je npr. tista o ploščati Zemlji, ki si jih kajpada izmišljajo in jih lansirajo tajne službe. Zakaj vem, da tega ne počnejo navadni ljudje kot jaz in vi? Navadni smrtniki, ki hodijo v službo, skrbijo za družino in imajo na voljo zelo omejena finančna sredstva ali se celo borijo za preživetje, nimajo ne časa ne denarja za izmišljanje teorij, kaj šele, da bi jih sistematično predstavljali javnosti. Tajni agenti imajo precej boljšo motivacijo, saj dezinformacije snujejo v službenem času in jih razširjajo po infrastrukturi, za katero jim ni treba plačevati iz lastnega žepa, ker se financira iz državnega proračuna.

Resda pa navadni ljudje, ki lažni informaciji nasedejo, pogosto opravljajo vlogo t. i. koristnih bebcev (useful idiots) in informacije v dobri veri razširjajo po svojih krogih. V zvezi s tem je treba pripomniti, da skrajne teorije zarote verjetno padejo na precej plodnejša tla v državah, kot so ZDA, kjer so ljudje kapitalistično-potrošniški propagandi izpostavljeni precej dlje kot v deželah nekdanje Jugoslavije, hkrati pa je tam razgradnja kvalitetnega izobraževalnega sistema že končana. Žal smo z reformami izobraževanja po diktatu Zahoda (npr. z uvedbo bolonjskega sistema) tudi pri nas začeli sistematično zatirati zmožnost kritičnega mišljenja in ustvarjalnost, pa tudi potrošniška propaganda je že marsikoga potisnila v kult individualizma, tekmovalnost in skrajni egoizem …

Toda glavni problem niso tisti, ki dejansko verjamejo v ploščato Zemljo – teh je tako malo, da ne morejo biti noben dejavnik. Teorija o ploščati Zemlji je več kot očitno namenjena zamegljevanju realnosti, predvsem pa zamegljevanju presoje (gaslighting). Spomnimo se filma Ulična svetilka (Gaslight, 1944, rež. George Cukor) z Ingrid Bergman v glavni vlogi, kjer mož zato, da bi prikril zločin pred okolico in pred samim sabo, tako spretno manipulira z ženo, da jo povsem zmede, nazadnje pa celo prepriča, da je nora.

Kot kaže, gre tudi v primeru lažnih novic, ki jih širi propagandni aparat, za množični gaslighting, obliko psihološke manipulacije, katere cilj je pripraviti človeka do tega, da ne verjame več lastni presoji, intuiciji in celo zaznavam.

Z zmedenim človekom, ki ne ve več, kaj je res in kaj ne, je lažje manipulirati.

Prav to je najbrž glavni cilj psihološke operacije, pri kateri nam družbeni inženirji s pomočjo občil javnega obveščanja in družabnih omrežij na prefinjene načine vsiljujejo predstavo, da so naši sodržavljani, sodelavci, sosedje, prijatelji in celo člani družine, ki si drznejo izraziti skepso, »zmešani«, »teoretiki zarote«, »Janševi verniki«, »putinovci« itn. Družbeni inženirji nas s subtilno manipulacijo spodbujajo k temu, da se od teh ljudi distanciramo ali celo prekinemo stike z njimi (o kulturi izključevanja oz. cancel culture gl. nižje). Z demonizacijo določenih skupin prebivalstva je najlažje sprožiti razkol v družbi, hkrati pa se med ljudi zasejeta nezaupanje in sumničenje, ki onemogočata normalno, konstruktivno komunikacijo.

Z izoliranimi posamezniki, ki nimajo tesnih družbenih vezi, je lažje manipulirati.

Največji problem je to, da največkrat opravljamo funkcijo »koristnih bebcev«, ne da bi za to sploh vedeli. Proti temu ni imun nihče, še zlasti ne tisti, ki smo se v dobri veri podali v aktivistične vode. Lahko si mislite, kako sem se počutila, potem ko sem po dveh letih podpiranja Glasu ljudstva odkrila, da to gibanje sploh ni nastalo iz ljudstva (grassroot movement), ampak ga vodijo skupine, ki jih financira Zahod (skozi ameriško Nacionalno ustanovo za demokracijo (National Endowment for Democracy, NED) in Sorosevo Open Society, ki sta financirali ukrajinski evromajdan in druge barvne revolucije!).

No, zdaj je, kar je. Naučila sem se, da moram biti v prihodnje še bolj pozorna. Izsledke moje raziskave o Glasu ljudstva najdete v temle članku.

Zelo kratka zgodovina izraza teorija zarote

Izraz teorija zarote (conspiracy theory) se je v Ameriki prvič pojavil v drugi polovici 19. stoletja, vendar takrat ni imel negativnih konotacij, kot jih ima danes. Te je dobil šele potem, ko ga je v drugi polovici 20. stoletja v obtok spravila ameriška tajna služba. Politolog Lance deHaven-Smith v knjigi Conspiracy Theory in America (2013) piše, da je izraz v ZDA prešel v vsakdanjo rabo po letu 1964, ko je Warrenova komisija objavila svoje ugotovitve o atentatu na Johna F. Kennedyja. Istega leta je New York Times objavil kar pet člankov s to besedno zvezo.

Da se je izraz dejansko uporabljal za diskreditacijo tistih, ki so dvomili v uradno razlago, in torej služil prikrivanju resnice pred javnostjo, nam je potrdila kar Bidnova administracija sama, ko je kljub poteku predpisanega roka preprečila razkritje celotne dokumentacije v zvezi z atentatom na Kennedyja (razkrila je le del dokumentov – kar je po definiciji omejeno razkritje). Če vas zanima zgodba javnega tožilca, ki se je do resnice skušal prikopati že v šestdesetih letih, vam priporočam v ogled igrani film Oliverja Stona JFK (1991). Stone se je k umoru predsednika Kennedyja vrnil tudi v svojem dokumentarcu JFK ponovno: skozi lupo (JFK Revisited: Through the Looking Glass, 2021).

Na podlagi teh dejstev lahko sklepamo, da je bila bržkone uvedba sintagme teorija zarote del Operacije Oponašalec (Operation Mockingbird). Ta program za nadzorovanje narativa je ameriška tajna služba zasnovala v petdesetih letih 20. stoletja. Gre za mrežo, pri kateri so v tesni navezi sodelovali obveščevalna služba, kompromitirani politiki in osrednji mediji. Za Centralno obveščevalno agencijo je med hladno vojno delala cela množica novinarjev, tudi tujih. Kongresno poročilo (Congress report) iz leta 1976 navaja:

»CIA trenutno vzdržuje mrežo več sto tujih posameznikov po vsem svetu, ki CII nudijo informacije, občasno pa tudi poskušajo vplivati na javno mnenje s pomočjo prikrite propagande. Ti posamezniki CII nudijo neposredni dostop do številnih časopisov in revij, mnogih tiskovnih agencij, radijskih in televizijskih postaj, komercialnih založb in drugih tujih medijev.«

Kot v svojem članku in v svoji knjigi (14. poglavje) opozarja Cynthia Chung, je to, kako to (še vedno) poteka, v svoji knjigi Najemniški novinarji: Kako CIA kupuje novice (Gekaufte Journalisten: Wie Politiker, Geheimdienste und Hochfinanz Deutschlands Massenmedien lenken, 2014; angl. prevod: Journalists for Hire: How the CIA Buys News, 2017) opisal žvižgač, nemški novinar in urednik pri Frankfurter Algemeine Zeitung Udo Ulfkotte.

Kognitivna infiltracija

Operacija Oponašalec je očitno dobila tudi nadaljevanje. Iz raziskovalnega članka Maxa Blumenthala in Marka Amesa na portalu Grayzone ter izčrpnega poročila Barbare Boyd v reviji Executive Intelligence Review (EIR), ki sta bila oba objavljena leta 2019, izvemo, da so po hekerskem vdoru na strežnike zgornjega doma britanskega parlamenta na dan pricurljali dokumenti, ki kažejo, kako je tajna britanska mreža pod pretvezo boja proti »ruskim dezinformacijam« kovala tajne vojaškoobveščevalne operacije za psihološko vojno proti lastnim državljanom in politikom v zaveznicah Nata.

Dokumenti so razkrili tajno mrežo vohunov, uglednih novinarjev in thinktankov, ki so se povezali v okviru skupine z imenom Iniciativa za integriteto (Integrity Initiative), da bi krojili domače javno mnenje – in črnili politične nasprotnike torijske vlade. Med tarčami blatenja se je znašel tudi vodja opozicijske laboristične stranke Jeremy Corbyn.

Podrobnosti o tej zaroti si lahko preberete v zgoraj omenjenih člankih (v Grayzone in EIR), tu naj samo na kratko omenim, da gre za podobno reč kot pri Operaciji Oponašalec, le da je tokrat operacija vodena iz Britanije in cilja tudi onkraj svojih meja (npr. v ZDA in EU), hkrati pa je seveda prilagojena sodobnim tehnologijam. Britanskim lordom namreč najbolj gre v nos hitra dostopnost informacij na internetu in njihova izmenjava na družabnih omrežjih. In tako so se odločili za kognitivno infiltracijo (cognitive infiltration).

Kaj točno pomeni ta izraz, se lahko poučimo v poročilu ekonomskega behaviorista in pravnika Cassa Sunsteina in pravnika Adriena Vermeula z naslovom Teorije zarot (Conspiracy Theories, 2008). Kot opozarja Matthew Ehret, sta avtorja v svojem »akademskem« članku zapisala, da »obstoj tako domačih kot tujih teorij zarot po najinem mnenju nikakor ni banalna zadeva, temveč predstavlja realno grožnjo vladni protiteroristični politiki, kakršnakoli že ta je«. Sunstein najprej pokaže, češ kako zelo nas ogrožajo teorije zarote, nato pa zapiše, da je »najboljši odziv na to kognitivna infiltracija ekstremističnih skupin«. Družbenim inženirjem, ki upravljajo s prebivalstvom, predlaga pet strategij za nevtralizacijo te čedalje večje grožnje:

»(1) Vlada lahko prepove teoretiziranje o zarotah. (2) Vlada lahko tistim, ki tovrstne teorije razširjajo, naloži nekakšen davek, finančnega ali kakega drugega. (3) Vlada se lahko sama vključi v protigovor [counter speech], tako da zbira argumente za diskreditacijo teorij zarote. (4) Vlada lahko formalno najame verodostojne zasebne entitete, ki se vključijo v protigovor. (5) Vlada se lahko vključi v neformalno komunikacijo s takšnimi skupinami ljudi in jih spodbuja, naj pomagajo.«

Komentar najbrž ni potreben. Priporočam, da premislite, ali ste se v zadnjih letih morda kaj od naštetega opazili tudi sami.

Podrobnejšo analizo kognitivne infiltracije in drugih »protiterorističnih« ukrepov najdete v članku Matthewa Ehreta in v kratkem dokumentarcu, posnetem po tem besedilu. (Še več podrobnosti pa, kot rečeno, najdete v zgoraj omenjenih člankih, objavljenih v reviji EIR in na portalu Grayzone.)

Priporočam tudi članek Jamesa Corbetta, ki podrobno opiše način razširjanja idej, kakršne narekujejo tajne službe, obenem pa opozori na še eno pomembno dimenzijo: patologizacijo teorij zarot. Teoretiki zarote so označeni za nore. Pa ne le to, nekateri disidenti so že bili nasilno hospitalizirani in prisiljeni v jemanje medikamentov – Corbett omenja primer novozelandske novinarke Claire Swinney (hospitalizirana zaradi neželenih izjav o 9/11, čeprav jih je podprla z dokazi) in švicarskega kardiologa dr. Thomasa Binderja (hospitaliziran zaradi opozarjanja na strokovno neutemeljenost epidemioloških ukrepov, čeprav je izhajal iz spoznanj znanosti). (Na primer Thomasa Binderja je opozoril tudi dr. Sucharit Bhakdi.)

Čemu služijo nalepke

Teorije zarote so potemtakem pripravne predvsem zato, ker ustvarjajo vtis, da jih kujejo navadni smrtniki, ki se jim je zmešalo. Sintagma teoretik zarote je nalepka, s katero oblastni propagandni aparat diskreditira disidente oz. oporečnike, ki ne tulijo v rog uradnega narativa.

Če bi teoretiki zarote v resnici obstajali v takih množicah, kot jih prikazuje uradni narativ, se v Sloveniji ne bi na vsem lepem pojavili šele leta 2020, ko se je pozornejšim državljanom začelo svetlikati, da je z epidemiološkimi ukrepi nekaj hudo narobe. Leta 2021 se je skupaj s propagandno akcijo za cepljenje pojavila nalepka proticepilec (angl. anti-vaxxer), februarja 2022 pa še putinovec (angl. Putin apologist). Za vsakogar, ki je opozarjal, da je realnost drugačna od uradnega narativa, je obveljalo, da je zaveden oz. da ima možgane oprane z nasprotnikovo propagando. (Projekcija!)

Toda zahodne tajne službe so pozabile, da Slovenija ni Amerika in da Slovenci nismo vajeni propagande in cenzure tako kot Američani, ki jih z vojno propagando intenzivno bombardirajo od devetdesetih let dalje (vojna v Iraku in druge vojne na Bližnjem vzhodu, 11. september 2001 itd.). Pravzaprav so Američani poskusni zajčki že od samih začetkov razvoja metod manipulacije z nezavednim za propagandne namene, še zlasti odkar jih je v dvajsetih letih 20. stoletja začel izpopolnjevati Edward Bernays, nečak Sigmunda Freuda, ki je zamisli kajpada črpal iz stričeve psihoanalize. Kako je to potekalo, lahko izvemo iz izvrstne štiridelne dokumentarne nadaljevanke Stoletje jaza (The Century of the Self, 2002, rež. Adam Curtis), ki jo toplo priporočam v ogled.

Ob robu sicer moram dodati, da imamo Slovenci tudi avtohtone diskreditacijske etikete, kot je npr. Janševi verniki, čeprav je povsem mogoče, da je ta izraz nastal po zgledu ameriške sintagme Trump apologist (to tezo bi lahko potrjevalo dejstvo, da so slovenski mediji Janšo, Trumpa, Orbana nekam sumljivo usklajeno metali v isti koš).

Za vse te nalepke je značilno, da so se pojavile na družabnih omrežjih (predpostavljam, da so jih lansirali plačani troli), kjer smo jih uporabniki opazili in jih v želji, da bi si vsaj malo uredili kaos, v katerem smo se znašli, na žalost začeli uporabljati tudi sami. Vsaj zase moram priznati: nasedla sem in kar nekaj časa je trajalo, da si je bil moj ego zmožen priznati, da sem se pustila speljati na led (doživela sem kognitivno disonanco). V naslednjem koraku sem napako priznala pred drugimi in se opravičila prijateljem in znancem, za katere sem mislila, da so »teoretiki zarote«, »proticepilci« ipd.

Divide et impera

S črno-belimi nalepkami, ki so jih po družabnih omrežjih razširili družbeni inženirji, se je v družbo zasejal razdor in pripravil tla za kulturo izključevanja (cancel culture). Zanjo je značilno, da ljudje iznenada nehajo stremeti k dialogu in spoštovanju mnogoglasja mnenj, osebo, ki ima drugačno mnenje, pa preprosto odpišejo. Argumentov druge strani niti nočejo slišati – nad človekom naredijo križ in ga izobčijo, tako da ga označijo za nezaželeno osebo. Če pri diskreditaciji posameznika z namenom izobčenja sodelujejo mediji, gre za socialni umor (character assasination).

Vse kaže, da je to množično psihozo povzročila manipulacija z našim nezavednim. Zakaj vem, da so nam bile tovrstne nalepke podtaknjene? Ker jih uporablja samo ena stran – in glej ga zlomka, ta stran vedno zagovarja uradni narativ Zahoda. Ste morda kje zasledili kampanjsko črnjenje tistih, ki so propagirali cepljenje, ali tistih, ki podpirajo kijevski režim? Prav tako nihče ne uporablja sintagme Golobovi verniki ali kakega podobnega diskvalifikacijskega izraza za novo vlado, ki prav tako ni več priljubljena. Tudi če je kdo te izraze kdaj uporabil, Google na prvih straneh ne pokaže prav nobenih zadetkov, kar pomeni, da je raba zanemarljiva ali pa je sploh ni. Ta fenomen je mogoče pojasniti samo s centralno koordiniranimi psihološkimi operacijami.

(Kot zanimivost omenimo, da psihooperacij v zvezi z vojno v Ukrajini v nasprotju s splošnim prepričanjem ne koordinira ameriška, temveč britanska tajna služba (gl. zgoraj omenjena poročila o ustanovitvi skupine Integrity Initiative, o delovanju 77. brigade in dokumentarec Agent Zelenski). Več o vlogi zahodnih tajnih služb pri kreiranju in financiranju ukrajinskega neonacističnega gibanja (vključno z nasilnim prevratom, fašističnimi aksiomi in ustvarjanjem neonacistov) lahko izveste v temle poglobljenem članku, objavljenem maja 2014 v reviji EIR, ki jo izdaja LaRoucheva organizacija. Revija EIR je prava zakladnica poglobljenih geopolitičnih analiz in zgodovinskih dejstev, še zlasti je dragocena zato, ker njeni avtorji probleme zaznajo in razčlenijo praktično takoj po njihovi pojavitvi.)

S kritično distanco, tj. s pozornim opazovanjem novic v osrednjih medijih in dogajanja na družabnih omrežjih, se da marsikaj razvozlati. O tem, da je eden glavnih namenov psihooperacij ustvarjanje kaosa in zmede (v kalni vodi se vidi manj kot v bistri, zato je lažje manipulirati – to modrost so nam predniki zapustili v frazemu ribariti v kalnem), lahko razberemo iz imena FB-skupine Delajo kaos v Sloveniji, ki je bilo pred kratkim spremenjeno v Kaos v Sloveniji. Zakaj sem prepričana, da gre za skupino, ki so jo ustvarili plačani troli? Ker sem v opisu strani našla jezikovne napake, značilne za tujce, ki se učijo slovenščine. (O tem, da naša vlada najema trole iz tujine, smo leta 2021 izvedeli v nizu člankov o astroturfingu na portalu Pod črto, o farmah trolov v Makedoniji pa je poročal portal Necenzurirano.si.)

Propaganda seveda služi tudi potvarjanju zgodovine, kar je lažje početi, potem ko večina očividcev pomre in je mogoče tvoriti mite, ki nimajo več zveze z realnostjo. Prav zato se politiki za manipulacijo na čustveni ravni tako radi vračajo 80 let v preteklost.

Glavni namen psiholoških operacij pa je kajpada vzbujanje strahu med prebivalstvom. Behavioristi so namreč opazili, da so množice v kriznih situacijah, ki v ljudeh sprožajo strah in paniko, precej bolj nagnjene k ubogljivosti oz. iskanju vodje, z upanjem, da jih bo rešil, in so posledično precej lažje vodljive.

Hkrati si družbeni inženirji prizadevajo ljudi spraviti v malodušje in brezup, saj se malodušni, obupani ljudje, ki ne vidijo nobenega izhoda, ne upirajo več oz. se vdajo v usodo. (Prim. organizacijo koncentracijskih taborišč – zelo slabi življenjski pogoji, stradež in neskončno stanje na apelplacu niso bili naključje, ampak del strategije izčrpavanja.)

Primer sodobne cenzure in manipulacije z javnim mnenjem

V času pred tiskom so oblastniki širjenje informacij omejevali npr. tako, da so preprečevali gibanje ljudi (prim. funkcijo župe, ki je tlačani v fevdalizmu niso smeli zapustiti), po iznajdbi tiska pa so začeli prepovedovati branje določenih knjig (prim. latinsko frazo nihil obstat, s katero je cerkveni cenzor dovoljeval objavo, in seznam prepovedanih knjig, lat. index libri prohibitorum) in jih celo sežigati (prim. sežig protestantskih knjig pred ljubljanskim rotovžem, ki ga je v letih 1600–1601 ukazal škof Hren).

Čeprav se celo v Evropi (v Ukrajini) knjige sežigajo še danes, manipulacija z javnim mnenjem in cenzura v sodobnem svetu potekata predvsem na spletnih platformah, saj danes velika večina zasebne in javne komunikacije poteka po digitalnih poteh (internet, mobilna tehnologija). Ta razdelek bi rada posvetila premisleku o tem, v kolikšni meri je v svetu, kjer smo bombardirani z digitalnimi mediji, naše osebno mnenje sploh še pristno naše, ne pa rezultat napeljevanja k določenemu načinu razmišljanja s pomočjo sublimnih sporočil.

Oglejmo si to na primeru anonimnega odziva na slovenski prevod govora Vere Sharav o relevantnosti Nürnberškega kodeksa:

»Strinjam se, da je holokavst nekaj nedopustnega in nesprejemljivega. Ne zdi pa se mi prav, da se cepljenje primerja z nacističnimi poskusi na ljudeh in evgeniko. Poleg tega je evgenika vključevala in zagovarjala tudi evtanazijo, ki danes postaja splošno sprejemljiva, čeprav posega v človekovo življenje in dopušča vedno več zlorab, od evtanazije novorojenčkov naprej.«

Način komunikacije in vsebina komentarja kažeta, da je avtor komentarja spoštljiva in premišljujoča oseba, ki zna oblikovati svoje mnenje (doda lastna opažanja o zlorabi evtanazije). Besedilo je prebral, toda umanjka mu globlja refleksija. Ne vpraša se namreč, kaj ga je v besedilu tako zelo razburilo, da se je moral odzvati, niti tega, od kod mu prepričanje, da se Vera Sharav moti, čeprav je holokavst videla na lastne oči in je očitno preštudirala Nürnberški kodeks (to opazi vsak, ki je sam prebral Nürnberški kodeks). Nenazadnje se s pomenom medicinske etike v zvezi z eksperimenti na ljudeh že več kot stoletje ukvarjajo sami zdravniki.

YouTube je dokumentarec z govorom Vere Sharav izbrisal in sankcioniral kanal (in verjetno se to ni zgodilo samo nam, saj posnetka na YouTubu ni najti). Če preverimo po Googlu, nam število zadetkov in njihova vsebina jasno pokažeta, da je bržkone šlo za načrtno propagandno kampanjo. Prve strani Googla kažejo samo članke iz osrednjih medijev, ki so vsi ubrani na isto vižo. Vsi poudarjajo vrednostno nalepko, nikjer pa ne navajajo argumenta, zakaj tega ne bi smeli primerjati. Vera Sharav je v svojem govoru navedla vrsto dokazov, ki se jih osrednji mediji niti niso dotaknili, kaj šele, da bi jih izpodbijali s protidokazi. Kjer imajo vpliv sionisti ali Izrael, je vsakršna debata nemudoma zatrta, češ da gre za antisemitizem – čeprav v holokavstu niso množično umirali le Židje, ampak tudi Romi, Slovani in vrsta drugih narodnosti, vključno z nezaželenimi Nemci (politični zaporniki, invalidi, umsko prizadeti in ostali, ki so jih nacisti imeli za podljudi – Untermenschen).

Komentator očitno verjame uradni zgodbi, da so genski farmacevtiki »varni in učinkoviti«, kar pomeni, da ni seznanjen z dokazi o njihovi škodljivosti. Raziskave uglednih strokovnjakov, objavljene zunaj uradnega narativa, namreč kažejo, da so bile uradne informacije neredko zavajajoče in celo lažne:

  1. Farmacevtska podjetja so vedela za visoko tveganje že iz časa kliničnega preizkušanja, a so ga pred javnostjo prikrivala. Z državami so podpisala pogodbe, kjer so proizvajalci odvezani kakršnekoli odgovornosti (odškodnine plačuje država iz davkoplačevalskega denarja). Tudi države vedo za visoko tveganje, a ga prikrivajo pod pretvezo, da je vsega kriv kovid.
  2. Zdravniki, ki opozarjajo na eksperimentalnost tega preparata (nezadostni klinični preizkusi), na njegove hude neželene učinke (poškodbe srčne mišice in živčevja, krvni strdki, nenadna smrt itd.) in na visoko presežno umrljivost, so sistematično cenzurirani: skrivani (shadowbanned) in izbrisani (deplatformed) na družabnih omrežjih in blokirani v strokovnih publikacijah) ter neredko tudi šikanirani in kriminalizirani.
  3. Genski farmacevtiki so bili na trg lansirani pod okriljem ameriškega ministrstva za obrambo (Department of Defense, DoD), in sicer kot »protiukrepi« (countermeasures), kar po ameriški zakonodaji ni regulirano enako strogo kot zdravila.
  4. Znanstveniki z vsega sveta v teh preparatih, ki se injicirajo v ljudi, odkrivajo reči, ki jih tam ne bi smelo biti (mdr. nanotehnologijo iz toksičnega grafena in sintetično biologijo).
  5. Delegaciji Rusije in Kitajske v Varnostnem svetu OZN že več let zaman opozarjata, da imajo ZDA več kot 300 biolaboratorijev v 30 državah po svetu (mdr. v Gruziji in Ukrajini), v katerih »raziskujejo« nevarne patogene. Analiza registriranih patentov povsem jasno kaže, da se ZDA v resnici ukvarjajo z »raziskavami za izboljšanje funkcije« nalezljivih patogenov (gain of function research, gl. tudi directed evolution) – kar po Konvenciji o biološkem in toksičnem orožju, kot je opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, pomeni razvijanje biološkega orožja (bioweapon, biological warfare). ZDA pozive, naj dovolijo mednarodno inšpekcijo, vedno znova zavračajo.
  6. Vodja enote ruske vojske za nuklearno, biološko in kemično zaščito, generalpolkovnik Igor Kirilov že od marca 2022 predstavlja izsledke preiskave ameriških bioloških laboratorijev v Ukrajini. Dokumentacijo z dokazi, ki obsega več kot 2000 strani, je Rusija že dostavila Varnostnemu svetu OZN. V sporočilu za javnost z dne 16. 8. 2023 je Kirilov predstavil dokaze, ki razkrivajo, da so ZDA očitno namenoma povzročile pandemijo kovida.

Na to, da Zahod namenoma povzroča epidemije, da bi lahko proizvajal cepiva zanje, je leta 2009 v svojem govoru na generalni skupščini OZN brez dlake na jeziku opozoril predsednik Libije, Moamer Gadafi (gl. video in prepis govora). (Da je bil Gadafijev govor, v katerem je opozoril na nasilništvo Zahoda, očitno velik kamne spotike, kaže dejstvo, da je Nato leta 2011 predsednika Gadafija umoril, Libijo pa zravnal z zemljo.)

Registrirane patente je že leta 2021 razkril David Martin. Povzetek ključnih ugotovitev v zvezi s tehnologijo, ki se uporablja pri tem biološkim orožju, najdete v članku Karen Kingston, pravni vidik in organizacijo distribucije pa v članku Sashe Latypove. Za podrobnejši vpogled priporočam Substack Karen Kingston (tehnologija, patenti), Ane Marie Mihalcea (zdravje, mikroskop, motivi), Davida Nixona (mikroskop) in portal La Quinta Columna v španščini in angleščini (tehnologija, mikroskop). Statistične podatke so analizirali Denis Rancourt, Jessica Rose, Norman Fenton in Martin Neil ter drugi. Problematiko ameriških biolaboratorijev zunaj ZDA že leta poglobljeno raziskuje bolgarska novinarka Diljana Gajtandžieva, širšo sliko lahko dobite v temle odličnem intervjuju s Taylor Hudak. V ogled priporočam tudi dokumentarec o zgodovini biološkega in kemičnega orožja Tovarne smrti (Death Factories, 2020) in dokumentarec o ameriških biolaboratorijih zunaj ZDA Ministrstvo za biološko orožje (Biological Warfare Department, 2023).

Hibridna vojna in propagandno-cenzorski aparat

Vse te teme so potlačevane in cenzurirane z argumentom, češ da gre za ogrožanje (ameriške) nacionalne varnosti. Podobno kot tajni agenti so tudi novodobni cenzorji (vladni uradniki in t. i. preverjevalci dejstev v tehnoloških korporacijah (Big Tech), specializiranih nevladnih organizacijah, na univerzah itd.) za svoje delo spodobno plačani od delodajalcev oz. naročnikov – vse te organizacije za opravljanje te naloge prejemajo subvencije od vlad in od velikih NVO in korporacij, npr. farmacevtskih, orožarskih (npr. Raytheon, Lockhead Martin), kmetijskih in drugih velekorporacij.

Zahodni cenzurni aparat skozi podrobno analizo 50 njegovih najpomembnejših organizacij razkriva obsežno poročilo, ki ga je napisalo več avtorjev. Matt Taibi je v pronicljivem uvodu opozoril, da je cenzurnoindustrijski kompleks zgolj vojaškoindustrijski kompleks, prikrojen za potrebe dobe hibridne vojne:

»Podobno kot vojna industrija, ki sama sebe rada imenuje ›obrambni‹ sektor, tudi ›protidezinformacijski‹ kompleks pri svoji samopromociji poudarja, da ima izključno obrambno funkcijo in da je njegova naloga odbijati sovražne napade tujih kiberneteskih nasprotnikov, ki imajo za razliko od nas ›omejene vojaške kapacitete‹. [Ker nimajo dovolj drugega orožja, uporabljajo hibridno vojno.] Pa vendar cenzurnoindustrijski kompleks niti ne služi samo obrambi niti se ne osredotoča na tuje ›dezinformacije‹. Namesto tega je postal neizprosen, poenoten sistem sporočanja, ki meri predvsem na domače prebivalstvo, kateremu je rečeno, da politična nesloga doma pomaga sovražnikovim nenapovedanim hibridnim napadom na demokracijo.«

(O hibridni vojni se lahko poučite v dokumentarcu Rdeči alarm: hibridna vojna (Red Alert: Hybrid War, 2023) ali v temle intervjuju s Fjodorjem Lukanovom.)

Toliko o »neodvisnosti« in motivaciji novodobnih cenzorjev, ki se dičijo z imenom preverjevalci dejstev.

Denarna motivacija propagandiste neredko pripravi do tega, da se povsem poistovetijo s propagando – celo tako zelo, da izgubijo pregled nad tem, kaj je resnica, kaj pa zgolj pobožne želje. Kako se je to pokazalo pri nedavnem Prigožinovem vojaškem uporu, sta na portalu Grayzone analizirala Max Blumenthal in Wyatt Reed.

Cenzurni aparat seveda deluje v tesni navezi z osrednjimi in navideznimi alternativnimi mediji pa tudi razvedrilno industrijo. Pri psiholoških operacijah in indoktrinaciji poleg novičarskih medijev še posebej pomembno vlogo igra »tovarna sanj« – Hollywood, ki ga upravlja vsemogočna Creative Artists Agency (CAA). Zelo zanimivo je, da nihče niti z besedico ni omenil te agencije pri gibanju #metoo, čeprav je CAA jedro hollywoodskega sistema in zato igra pomembno vlogo tudi pri spolnem izkoriščanju vseh, ki se v Hollywood odpravijo z željo po uspehu.

Lep primer izvajanja psiholoških operacij na širokem prebivalstvu je ameriška TV-nadaljevanka Domovina (Homeland, 2011–2018), o kateri je glavna igralka in producentka Claire Danes rekla, da sicer ni natančna odslikava dela tajne službe, ampak vzporedna vizija sveta CIE. Ta nadaljevanka ni služila le novačenju novih agentov CIE, kot je v nekem drugem pogovoru omenila Danesova, temveč je tudi skrajno stereotipno prikazovala vse muslimane kot skrajno agresivne teroriste, katerih edini cilj je trajna vojna proti nevernikom (islamofobija), obenem pa je razširjala tudi teorijo zarote o ruskem vmešavanju v ameriško notranjo politiko (rusofobija).

Kdor se je vsaj malo poglobil v islam ali osebno pozna kakega muslimana, ve, da pravi muslimani niso tisti, ki jih je Zahod (Britanija, ZDA, Izrael) spremenil v teroriste (prim. zgodovino Al-kaide, pa tudi zgodovino Islamske države in drugih terorističnih skupin na Bližnjem vzhodu in v Afriki; v temle članku pa lahko izveste še to, zakaj Zahod spodbuja fanatizem in terorizem ter teroriste, ki jih je ustvaril sam, financira in zalaga z orožjem). Pravi muslimani so tisti, ki sledijo Koranu. Pravi muslimani so povsem miroljubni in imajo visoke etične vrednote.

Kar se tiče afere Russiagate, povezane z ameriškimi predsedniškimi volitvami 2016, kjer so demokrati Trumpa obtožili sodelovanja z Rusijo, izide volitev pa pripisovali ruskemu kibernetskemu napadu, je danes že kristalno jasno, da so bile obtožbe lažne, saj preiskovalcem ni uspelo najti prav nobenih dokazov o ruski vpletenosti. So pa na dan začeli prihajati dokazi o vladnem vmešavanju v ameriška družabna omrežja, kot sta Twitter in Facebook (gl. članek Matta Taibija o Twitterjevih datotekah in dokaze, ki jih je pred sodiščem razkril dr. Shiva Ayyadurai, ki je bil deplatformiran v času svoje predvolilne kampanje za senatorsko mesto). Kljub vsem tem neovrgljivim dejstvom – ali pa prav zaradi njih – nadaljevanka Domovina 6. in 7. sezono (2017 in 2018) v celoti posveča temi agresivnega vmešavanja Rusije v notranjo politiko ZDA, kot da bi to v resnici obstajalo.

(Bržkone gre za projekcijo, saj je danes splošno znano dejstvo, da se v notranjo politiko drugih držav najbolj vmešavajo prav ZDA, ki redno izvajajo atentate, državne udare, barvne revolucije itd. (v Južni Ameriki, Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Aziji in celo v Evropi). Zelo aktivna sta tudi Izrael in Velika Britanija, s tem da se slednja lahko »pohvali« z najdaljšo tradicijo, prim. npr. opijski vojni na Kitajskem, seveda pa je treba omeniti tudi britanski kolonializem in neokolonializem. Prav tako ni naključje, da so ZDA, Velika Britanija in Izrael najbolj zaslužni za to, da je prišlo do posredniške vojne v Ukrajini, in da se v tej vojni tudi najbolj angažirajo v obliki vojaške in obveščevalske podpore kijevskemu režimu.)

Nadaljevanka Domovina je tipični primer manipulacije javnega mnenja s pomočjo igranega filma oz. nadaljevanke, ki se predvaja po televiziji in/ali po spletnih platformah. S prepletanjem fikcije in faktov ne le zabrisuje realnost, temveč jo neredko ponareja, tako da služi aktualni politični agendi – vsajanju dvomov v legitimnost izvoljenega predsednika in razpihovanju sovraštva do Rusije, muslimanov, Kitajske itd., torej vcepljanju strahu pred zunanjo grožnjo.

Seveda obstajajo tudi filmi, ki so nas psihološko pripravljali na pandemijo zoonotičnega virusa – spomnimo se npr. hollywoodskega filma Kužna nevarnost (Contagion, 2011, rež. Steven Soderbergh).

Kulturna infiltracija

Na koncu omenimo še to, kar je najpomembnejše. Zahodni novičarsko-razvedrilni aparat, ki nas preplavlja prek TV-zaslonov, radia (pop glasba!), spleta in knjig, ne služi le indoktrinaciji lastnega prebivalstva, temveč tudi prebivalcev drugih držav. Še posebej uspešno to počne britansko-ameriška propaganda, ki nam zahodni ekonomsko-monetarni model neoliberalnega kapitalizma in svetovno dominacijo Zahoda, ki temelji na politiki izsiljevanja, prikazuje kot edini dolgoročno vzdržni sistem, čeprav se je začelo kazati ravno nasprotno – zahodni sistem je namreč v zadnjih zdihljajih. To, da se bo zahodni mehurček kmalu razpočil, pozornejši makroekonomisti vedo že lep čas. (Več o tem si lahko preberete v prevodu govora Lyndona H. LaRoucha iz leta 2002. Ta govor je pomemben zlasti zato, ker je LaRouche z mislijo na svetovni mir zasnoval alternativni sistem, ki se danes uresničuje v programu multilateralnega sodelovanja enakovrednih partnerjev, imenovanem BRICS.)

Zahodni imperij si držav ne podreja le politično in finančno, ampak suverenost narodov spodkopava s kulturno infiltracijo. Skozi medije javnega obveščanja nam predstavlja samega sebe kot Indijo Koromandijo, polno blišča in bogastva, slika nam mamljive prizore iz raja na Zemlji, ob katerih se nam naša realnost zazdi siva in nezadostna. Živimo v prepričanju, da na Zahodu ni brezposlenosti, brezdomcev, revščine, saj nam te resničnosti, čeprav tam prevladuje, nihče ne pokaže. In ker bi radi živeli kot bogataši v žajfasti sagi Dallas, se kar naenkrat začnemo drugače oblačiti, drugače jesti in piti kokakolo, postopoma se nam spremenijo vrednote in se začnemo odpovedovati lastni tradiciji, običajem, kulturi … in nazadnje celo jeziku, ki ga nadomestimo s spakedranščino a la »Fajtamo dalje« in z YouTube angleščino, ki jo gimnazijci v zasebnih pogovorih uporabljajo v celih odstavkih, vmes samo malo preklopijo v slovenščino, nato pa spet nadaljujejo v angleščini (to sem slišala na lastna ušesa v kavarni in na pločniku v bližini viške gimnazije) …

Gre za proces simbolne kolonizacije, ki ga je v svoji knjigi Črna koža, bele maske opisal francoski mislec martiniških korenin Franz Fanon. Ko Fanon pravi: »Človek, ki poseduje neki jezik, posredno poseduje svet, ki ga ta izreka in implicira. Jasno je, na kaj merimo: v posedovanju jezika je velikanska moč,« nam poskuša dopovedati, da je jezik naše največje bogastvo, ker je v njem zakodirana zapuščina naših prednikov.

Kdor se odpove lastnemu jeziku, se odpoveduje svojim koreninam in prednikom, torej temelju, na katerem si človek lahko zgradi zdravo samozavest in samospoštovanje.

Dr. Džamile Alamolhoda, soproga iranskega predsednika Ebrahima Raisija, ki je doktorica filozofije pedagogike in predava pedagogiko in psihologijo na Univerzi Šahid Behešti v Teheranu, je problematiko kulturne infiltracije in odpora proti njej z ohranjanjem samobitne kulturne tradicije, ki se prenaša v okviru družine, krasno opisala v temle intevjuju, ki vam ga toplo priporočam v ogled. Dr. Alamolhoda je modro pripomnila, da je družina glavno okolje, v katerem poteka prenos znanja iz roda v rod in da si prav zato globalisti na vse pretege prizadevajo destabilizirati in izkoreniniti tradicionalno družino.

Intervju je zanimiv tudi zato, ker v njem spoznamo Iran, kakršen je v resnici – kot državo ljudi, ki se že celo stoletje upirajo Britancem, Američanom in Izraelcem in so, čeprav jih je odpor že veliko stal, ohranili samobitnost in samospoštovanje. Dr. Alamolhoda je že s samo svojo pojavo in artikuliranostjo, iz katere razberemo izjemno izobraženost in globok uvid, postavila na laž zahodne medije, ki nam Iran predstavljajo v skrajno negativni luči. Dokaze o tem, da Zahod izvaja načrtno propagandno gonjo proti Iranu, najdemo tudi v članku iranske učiteljice Setare Sadeqi in Christopherja Weaverja, ki razkrinkava laži in zavajanje v zvezi nošnjo hidžaba, objavljene v zahodnih osrednjih medijih in na družabnih omrežjih. Toplo priporočam tudi intervju Maxa Blumenthala s Setare Sadeqi, ki nudi pogled od znotraj na iransko moralno policijo in pravice žensk v Iranu.

Kaj se lahko naučimo iz usode Ukrajincev

Če se ne bomo pravočasno spravili k sebi, nas bo Zahod opeharil kot ukrajinske nacionaliste, ki v svoji vnemi ugoditi tujim gospodarjem razprodajajo lastno državo (gl. razpis) in izvajajo genocid nad lastnim narodom

O tem, da kijevski režim pošilja svoje vojake kot živino v klavnico (pri čemer jih Nato namesto s hrano zalaga z drogami, ki povečujejo vzdržljivost in agresivnost – prim. ameriški program MK Ultra), ni dvoma, saj ukrajinski vojaki poročajo, da jih v boj pošiljajo slabo pripravljene (urjenje v evropskih državah je prekratko) in slabo oborožene (ponavadi dobijo le kalašnikovko), brez podpore artilerije, na fronti pa zanje nihče ne skrbi – pod obstreljevanjem ruske artilerije, kamor jih pošiljajo njihovi poveljniki, ki tičijo v zaledju več kilometrov od fronte, je umrlo že več kot 300.000 ukrajinskih vojakov (oktobra 2023 je ta številka že presegla pol milijona!). Predvsem pa si je Ukrajina (sama sebi!), v vneti želji ugoditi Zahodu, z zakonom prepovedala mirovna pogajanja. Vse to izvemo v dvodelnem dokumentarcu nekdanjega vojaškega obveščevalca Scotta Ritterja Agent Zelenski, ki je dobro oprt na dokaze.

(Če vas zanima realna ocena aktualnega stanja v Ukrajini, na YouTubu ali Rumblu poiščite vojaške strokovnjake in analitike, kot so nekdanji vojaški ali civilni obveščevalci Scott Ritter (ZDA), Jacques Baud (Švica; Baudova obveščevalska analiza o Ukrajini je prevedena v slovenščino: 1. del, 2. del, 3. del), Éric Denécé (Francija, gl. tudi Centre Français de Recherche sur Reseignement) ali nekdanja ameriška častnika Douglas MacGregor in Richard Black, ali nekdanje analitike iz CIE, kot sta Ray MacGovern in Larry Johnson.)

Ja, Ukrajinci pod taktirko Zahoda delajo nacionalni samomor. Zahod jih pri tem kajpada navdušeno podpira, saj bo tako dosegel, kar ni uspelo niti Hitlerju – znebiti se lastnikov najboljše prsti (černozjom) v Evropi. Ozemlje Ukrajine je zelo velik Lebensraum (nem. ’življenjski prostor’).

Kaj se lahko naučimo iz usode Ukrajincev? Kdor zanika svojo kulturo in gradi narodno zavest izključno na sovraštvu do drugih narodov, zanika samega sebe. Še več, tako zelo sovraži samega sebe, da nezavedno uničuje samega sebe.

(Agresivno razkazovanje občutka večvrednosti, ki vključuje nasilje do drugih, je vselej odraz globokega občutka manjvrednosti. Manjvrednosti in večvrednostni kompleks sta namreč dve plati istega kovanca – Jung temu reče inflacija (napihovanje v eno ali drugo skrajnost). Precej bolj zdravo je nase gledati realno, tako da se zavedamo svojih vrlin in slabosti.)

Kdor ne ceni lastnega jezika in lastnih prednikov, ni zmožen poskrbeti za svoje naslednike. Narod, ki se odpove samemu sebi, se je odločil za samomor.

Se bomo kot hlapci podrejali agresivnim tujcem, ki se v naši hiši obnašajo kot gospodarji? Bomo šli po poti Ukrajine – v prepad?

Ne, ne bomo. Raje se bomo obnašali zrelo in se usmerili v življenje. Vemo, da nam ni nam treba gledati zviška na nikogar, ne na države Vzhoda ne na države Juga. Vemo pa tudi, da ni nobene potrebe, da bi se podrejali zahodnemu imperiju. Poznamo svojo zgodovino in ponosni smo na svoje korenine. Vemo, v katero smer hočemo iti. Čas je, da začnemo negovati svoje samospoštovanje. Če se je na noge začela postavljati Afrika, se lahko tudi Slovenci!

Na noge se bomo lahko postavili samo tako, da bomo uredili mednarodne odnose in okrepili multilateralno sodelovanje v regiji, zlasti z državami nekdanje Jugoslavije in drugimi slovanskimi narodi, od katerih smo se v zadnjih desetletjih po nareku Zahoda distancirali. Samo v slogi se lahko ubranimo in preživimo. To je namreč nauk, ki nam ga daje BRICS, pa tudi afriške države (skorajda vse sosede Nigra so se ob francoskem rožljanju z orožjem postavile na stran Nigra!).

Čas je, da tudi Slovenci začnemo načrtno krepiti miroljubno, enakovredno sodelovanje z drugimi državami sveta in pomagati graditi za življenje znosnejši svet.

Kako postati imun proti psihološkim operacijam

Če ste članek prebrali do konca, verjetno tudi vas muči vprašanje, kako se zavarovati pred psihološko vojno in ostati pri zdravi pameti. Brez skrbi, prvi korak ste že storili, saj ste si vzeli čas za to, da resnico poiščete sami! To namreč pomeni, da še znate pozorno opazovati in uporabljati zdravo kmečko pamet.

Ker sem sama šla po isti poti, vem, da ob vsem tem kaosu, ki ga vladajoče elite ustvarjajo s propagandnim aparatom, da bi nas lažje obvladovale, človeka na začetku zajame brezup. Nič hudega, tak odziv je normalen. Včasih se je treba izjokati, da v sebi najdemo moč. Važno je, da vztrajamo in rinemo dalje. Normalno je tudi to, da tu pa tam malce skrenemo s poti, ker nas zmede kak lažni prerok. Morda bomo vmes zablodili v kako podtaknjeno teorijo zarote. A nič ne de, intuicija nas bo kmalu spet pripeljala na pravo pot. Če bomo ohranili zdravo mero dvoma in vztrajno preverjali informacije po različnih virih, se bomo kmalu naučili ločevati lažne informacije od resničnih pa tudi infiltrirance (in umetno inteligenco) od iskrenih, dobrosrčnih (in pravih) ljudi.

In prav to spoznanje je najlepše: koliko dobrih ljudi je na svetu! Še lepše pa je to, da me, odkar ne živim več s plašnicami na očeh, ni več strah neznanega. V meni se spet razcveta otroška radovednost. Spet opazujem svet okoli sebe. Vsak dan se urim v samorefleksiji in samokritiki. S tem ko se učim priznavati in sprejemati svoje napake (spotikam se ves čas, a to je del procesa), se kultivira moj ego. Učim se pozorno opazovati: sebe, druge, svet okoli sebe. Učim se poglobljeno brati. Učim se razmišljati s svojo glavo. Predvsem pa se učim pogovarjati z drugimi.

Zavedela sem se, da se bo treba naučiti izstopiti iz virtualnega sveta in več časa posvečati osebnim srečanjem z ljudmi v svojem okolju, predvsem pa znova najti stik z naravo.

Tudi človek je del čudeža, ki se mu reče življenje na planetu Zemlja.

Zlata pravila kritičnega mišljenja

Tale načela si zapisujem zase, da jih ne pozabim. Če pride prav še komu, pa toliko bolje 😉

Ko razmišljaš: Samokritika je mati modrosti (nauči se priznati svoje napake). Bodi skeptik. Informacija ni zanesljiva, dokler ni preverjena po več virih. Realnost je precej bolj zapletena od fikcije (resnica nikoli ni črno-bela). Ne ubadaj se z osebami, osredotoči se na vsebino (najpogostejša metoda utišanja oporečnikov je socialni umor). Ne išči velikega rešitelja, ker ga ni (rešimo se lahko samo sami, tako da vsak od nas dela za skupno dobro).

Ko raziskuješ: Veliko beri (zlasti knjige). Pozorno opazuj. Razmišljaj z lastno glavo. Če se zmotiš ali narediš napako, si to priznaj, saj se na lastnih napakah največ naučimo. Poslušaj intuicijo. Poslušaj srce. Pogovarjaj se z drugimi!

Ko bereš: Opazuj, kako je besedilo napisano (Ali cilja na čustva? Ali prikazuje črno-belo sliko, kakšne besede uporablja za eno in kakšne za drugo stran? Ali je namenjeno diskreditaciji? Ali navaja vire? So viri imenovani, da jih lahko preveriš? Ali uporablja sublimna sporočila? Ali te spravlja v malodušje in brezup?). Opazuj se, kako besedilo bereš in kakšen odziv sproža v tebi. Najdragocenejša so besedila, ki so realna, hkrati pa ponujajo konstruktivne rešitve.

Ko pišeš: Poskušaj zajeti širšo sliko. Piši natančno. Preverjaj informacije. Navajaj vire. Osredotočaj se na kvalitetne vire.

Vabim vas, da se mi pridružite pri raziskovanju in refleksiji!

Dokumentarni filmi

The Man Who Knew Too Much (2020, rež. Michael Oswald). https://rumble.com/v205zos-the-man-who-knew-too-much..html

Former CIA Agent John Stockwell Talks about How the CIA Worked in Vietnam and Elsewhere. Tomaris, 1. 6. 2023. https://rumble.com/v2rb6aw-former-cia-agent-john-stockwell-talks-about-how-the-cia-worked-in-vietnam-a.html

Confessions of an Economic Hitman (2007, rež. Stelios Kouloglou). https://rumble.com/vvex8g-confessions-of-an-economic-hitman-everyone-should-see-this.-including-your-.html

How China Banned Soros in 1989 (2023, Canadian Patriot, rež. Jason Dahl). https://rumble.com/v2a5pde-how-china-banned-soros-in-1989-a-canadian-patriot-press-film.html

Why Do Soros and Bannon Agree the CPC Must Be Destroyed? (Youtube Teaser). The Canadian Patriot, 5. 3. 2023. https://youtu.be/fG6F5G6Ow5E

Vladarji jena (Princes of the Yen, 2014, rež. Michael Oswald). Slovenski podnapisi. https://youtu.be/p5Ac7ap_MAY

The Spider’s Web: Britain’s Second Empire (2017, rež. Michael Oswald). https://rumble.com/v2ym14g-the-spiders-web-british-empires-transformation-into-international-criminal-.html

Chinese Election Interference: Five Eyes, NATO and the Ugly Truth of CSIS (2023, Canadian Patriot, rež. Jason Dahl). https://rumble.com/v30glqs-chinese-election-interference-five-eyes-nato-and-the-ugly-truth-of-csis-a-c.html

The Assange Story (2020, RT Documentary). https://rumble.com/v2bxxe4-the-assange-story-rt-documentary-2020.html

Citizenfour (2014, rež. Laura Poitras). https://rumble.com/v2d9qjg-citizenfour-documentary.html

Risk (2016, rež. Laura Poitras): https://rumble.com/v2k0n2i-risk-documentary-by-laura-poitras-about-wikileaks-founder-julian-assange-fr.html

Vera Sharav o relevantnosti Nürnberškega kodeksa | Nuremberg Code Speech documentary | subs SL. Polica Dubova necenzurirano, 19. 4. 2023. https://rumble.com/v2j65rk-vera-sharav-o-relevantnosti-nrnberkega-kodeksa-nuremberg-code-speech-docume.html

Tanks for Kidneys (2023, RT Documentary). https://rumble.com/v2t29jy-tanks-for-kidneys-rt-documentary-crimesagainsthumanity.html

Diplomatic Viruses | Pentagon Laboratories Investigative Documentary (2018, rež. Dilyana Gaytandzhieva). https://rumble.com/vynrca-diplomatic-viruses.html

Death Factories (2020, RT Documentary). https://rumble.com/v28dn3a-death-factories-where-biological-warfare-was-conceived..html

Biological Warfare Department (2023, RT Documentary). https://rumble.com/v31zl9i-biological-warfare-department-rt-documentary.html

Ukraine: Drug Testing Ground (2023, RT Documentary). https://rumble.com/v33pxhe-ukraine-drug-testing-ground-mk-ultra-was-a-secret-cia-project-with-origins-.html

JFK Revisited: Through the Looking Glass (2021, rež. Oliver Stone). https://rumble.com/v10j7gy-jfk-revisited-through-the-looking-glass-2021.html

The Reality Behind Conspiracy Theories and Domestic Terrorism (2022, Canadian Patriot, rež. Jason Dahl). https://rumble.com/v182fz7-the-reality-behind-conspiracy-theories-and-domestic-terrorism-a-canadian-pa.html

The Century of the Self (2002, rež. Adam Curtis):

Cyber Сensors (2021, RT Documentary). https://rumble.com/v2wlks6-cyber-ensors-rt-documentary.html

Red Alert: Hybrid Warfare (2023, RT Documentary). https://rumble.com/v32omka-red-alert-hybrid-war-rt-documentary.html

WW3: West and Russia in a HYBRID WAR, Heading For Direct Collision (Fyodor Lukyanov). Afshin Rattansi’s Going Underground, 12. 6. 2023. https://rumble.com/v2tlfb2-ww3-west-and-russia-in-a-hybrid-war-heading-for-direct-collision-fyodor-luk.html

Agent Zelensky (2023, A Scott Ritter Investigation). https://rumble.com/v33ao94-a-scott-ritter-investigation-agent-zelensky-parts-1-and-2.html

Predavanje

From the Great Famine to The Great Reset Part 2: Solutions for avoiding a dark age. Canadian Patriot Press, 3. 2. 2023. https://youtu.be/–YwL8-_Zjs

Priporočeni igrani filmi

Gaslight (1944, rež. George Cukor, ZDA). https://www.bitchute.com/video/bpGFf436mSRR/

Gaslight (1940, rež. Thorold Dickinson, Velika Britanija). https://rumble.com/v24vw2y-gaslight-the-1940-movie.html

JFK (1991, rež. Oliver Stone). Odlomek: https://youtu.be/GSw9sjqYK_I

Judgement at Nuremberg (1961, rež. Stanley Kramer). https://rumble.com/vxxofb-judgement-at-nuremberg….1961….movie.html

Sound of Freedom (2022, rež. Alejandro Monteverde). Napovednik: https://youtu.be/hyyyKcfJRGQ

Priporočene knjige

John Perkins: Izpovedi ekonomskega morilca. Prev. Maja Ropret. Ljubljana: Sanje, 2012.

Sigmund Freud: Psihopatologija vsakdanjega življenja: o pozabljanju, spodrsljajih v besedi in ravnanju, zmotah in praznoverju. Prev. Rapa Šuklje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1975, 2006, 2009, 2013.

Sigmund Freud: Das Unheimliche. Prev. Doris Debenjak. Ljubljana: Društvo za teoretsko psihoanalizo, 1994.

Udo Ulfkotte: Gekaufte Journalisten: Wie Politiker, Geheimdienste und Hochfinanz Deutschlands Massenmedien lenken. Rottenburg: KOOP Verlag, 2014.

Udo Ulfkotte: Journalists for Hire: How the CIA Buys News. Next Revelation PR, 2017.

Cynthia Chung: The Empire on Which the Black Sun Never Set: the Birth of International Fascism and Anglo-American Foreign Policy. Montreal: The Canadian Patriot Press, 2022.

Matthew Ehret, Cynthia Chung: Breaking Free of Anti-China Psyops: How the Cold War is Being Revived and What You Can Do About It. Samozaložba, 2022. [brezplačna e-knjiga pri avtorju] https://canadianpatriot.org/2022/12/03/new-release-breaking-free-of-anti-china-psyops-how-the-cold-war-is-being-revived-and-what-you-can-do-about-it/

Literatura

Primanjkljaj sektorja država v letu 2022 znašal 3,0 % BDP. Republika Slovenija, Statistični urad, 19. 4. 2023. https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/11055

Yanis Varoufakis’s Greek Tragedy. Radio Open Source, 28. 7. 2016. https://radioopensource.org/yanis-varoufakis/

Cynthia Chung: Chapter 6: Operation Gladio: How NATO Conducted a Secret War Against European Citizens and Their Democratically Elected Governments. Through A Glass Darkly, 1. 10. 2022. https://cynthiachung.substack.com/p/operation-gladio-how-nato-conducted

Dr. Denis Rancourt Unveiling All-Cause Mortality: A Critical Analysis of the Pandemic Declaration and Vaccination Rollout | Ottawa Day One | NCI. NationalCitizensInquiryCA, 18. 5. 2023. https://rumble.com/v2ohtte-physicist-dr-denis-rancourt-presents-his-findings-on-all-cause-mortality-ot.html

Joachim Hagopian: One World Governance and the Council on Foreign Relations. “We Shall have World Government… by Conquest or Consent.” Global Research, 28. 11. 2022. https://www.globalresearch.ca/one-world-governance-and-the-council-on-foreign-relations-we-shall-have-world-government-by-conquest-or-consent/5541363

Meryl Nass: One Health: what is it and why is it important?. Meryl’s COVID Newsletter, 6. 12. 2022. https://merylnass.substack.com/p/one-health-what-is-it-and-why-is

International Health Regulations. Dr. John Campbell, 16. 5. 2023. https://youtu.be/qXdO_7J1Lx8

Intergovernmental Negotiating Body. World Health Organization. https://inb.who.int/

Working Group on Amendments to the International Health Regulations (2005). World Health Organization. https://apps.who.int/gb/wgihr/index.html

WHO’s Global Digital Health Certification Network. World Health Organization. https://www.who.int/initiatives/global-digital-health-certification-network

Cynthia Chung: Chapter 5: How the Ukrainian Nationalist Movement Post-WWII was Bought and Paid for by the CIA. Through A Glass Darkly, 6. 1. 2023. https://cynthiachung.substack.com/p/how-the-ukrainian-nationalist-movement-f4f

Ukrainian SS In Britain – Postwar SS-Galizien Division Refugees. Mark Felton Productions, 13. 6. 2023. https://youtu.be/UB_Gs-0dhOo

Scott Ritter: Bucha, Revisited. Scott Ritter Extra, 21. 10. 2022. https://www.scottritterextra.com/p/bucha-revisited

Decline of the EU w/ MEP Clare Daly, Alexander Mercouris and Glenn Diesen. The Duran, 8. 6. 2023. https://rumble.com/v2soe5y-decline-of-the-eu-w-mep-clare-daly-alexander-mercouris-and-glenn-diesen.html

Diljana Gajtandžieva: $749,387 Pentagon contract debunks the lie about “independent” fact-checkers. Obektivno, 20. 2. 2023. https://obektivno.bg/749387-pentagon-contract-debunks-the-lie-about-independent-fact-checkers/

Matthew Ehret: Why is Robert Malone Pushing Anti-China Misinformation? The Great Game this week. Matt Ehret’s Insigts, 19. 1. 2023. https://matthewehret.substack.com/p/why-is-robert-malone-pushing-anti

Matthew Ehret: Steve Bannon And China’s Deep State. Matt Ehret’s Insights, 7. 1. 2023. https://matthewehret.substack.com/p/steve-bannon-and-chinas-deep-state

Scott Ritter: Gonzalo Lira, the SBU, and Information Operations. Scott Ritter Extra, 8. 8. 2023. https://www.scottritterextra.com/p/gonzalo-lira-the-sbu-and-information

Scott Ritter on Gonzalo Lira’s Latest Disappearance. U. S. Tour of Duty, 4. 8. 2023. https://youtu.be/MeKguqxD9dY

Gonzalo Lira Why I stand with Scott Ritter and Eva Bartlett- new circumstantial evidence. GHEliason, 4. 8. 2023. https://rumble.com/v34o3m5-gonzalo-lira-why-i-stand-with-scott-ritter-and-eva-bartlett-new-circumstant.html

Eva Karene Bartlett, Reality Theories. https://t.me/Reality_Theories/13373

Sigmund Freud: Psihopatologija vsakdanjega življenja: o pozabljanju, spodrsljajih v besedi in ravnanju, zmotah in praznoverju. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2010.

The Man Who Knew Too Much. https://colinwallacefilm.com/about/

The Man Who Knew Too Much. KriticalThinkr315, 11. 12. 2022. https://rumble.com/v205zos-the-man-who-knew-too-much..html

Former CIA Agent John Stockwell Talks about How the CIA Worked in Vietnam and Elsewhere. Tomaris, 1. 6. 2023. https://rumble.com/v2rb6aw-former-cia-agent-john-stockwell-talks-about-how-the-cia-worked-in-vietnam-a.html

Confessions of an economic hitman. Crashingthunder, 20. 2. 2022. https://rumble.com/vvex8g-confessions-of-an-economic-hitman-everyone-should-see-this.-including-your-.html

John Perkins: Izpovedi ekonomskega morilca. Prev. Maja Ropret. Ljubljana: Sanje, 2012.

Catherine Austin Fitts: COVID Crisis, Global Financial Reset, and Individual Empowerment | Ottawa Day 1 | National Citizens Inquiry. NationalCitizensInquiryCA, 17. 5. 2023. https://rumble.com/v2ocu0c-catherine-austin-fitts-testimony.html

Vladarji jena (Princes of the Yen), 2014, rež. Michael Oswald. https://youtu.be/p5Ac7ap_MAY

Why Do Soros and Bannon Agree the CPC Must Be Destroyed? (Youtube Teaser). The Canadian Patriot, 5. 3. 2023. https://youtu.be/fG6F5G6Ow5E

Călin Georgescu: OZN je v rokah oligarhov. Samozaložba.si, 12. 1. 2023. https://www.samozalozba.si/calin-georgescu-ozn-je-v-rokah-oligarhov/

Astrid Stuckelberger: Svetovna vladavina z WHO. Samozaložba, 12. 1. 2023. https://www.samozalozba.si/astrid-stuckelberger-svetovna-vladavina-z-who/

Kaj se dogaja? Biserka Ilin (13. 1. 2023). KUD Police Dubove, 18. 1. 2023. https://youtu.be/WA_qm470-mg

Iain Davis in Whitney Webb: SDG16: Part 1 — Building the Global Police State. Unlimited Hangout, 5. 6. 2023. https://unlimitedhangout.com/2023/06/investigative-series/sdg16-part-1-building-the-global-police-state/

Schwab Series. Unlimited Hangout. https://unlimitedhangout.com/schwab-series/

Sustainable Slavery. Unlimited Hangout. https://unlimitedhangout.com/sustainable-slavery/

Lyndon LaRouche: Konflikt ni naravno stanje med ljudmi in narodi. Samozaložba.si, 26. 7. 2023. https://www.samozalozba.si/lyndon-larouche-konflikt-ni-naravno-stanje-med-ljudmi-in-narodi/

Harley Schlanger: Končajmo kolonializem enkrat za vselej! Samozaložba.si, 11. 7. 2023. https://www.samozalozba.si/harley-schlanger-koncajmo-kolonializem-enkrat-za-vselej/

BRI: Belt and Road Initiative. Schiller Institute. https://schillerinstitute.com/belt-road-initiative

Matthew Ehret: Breaking History Ep. 5: The Fight for a New Economic Architecture and Coming Financial Meltdown. Matt Ehret’s Insights, 20. 7. 2023. https://matthewehret.substack.com/p/breaking-history-ep-5-the-fight-for

Why are more than 40 nations interested in joining BRICS? | WION Originals. WION, 22. 7. 2023. https://youtu.be/BDmJQeszMCQ

Kenya President reveals brilliant plan to destroy the Dollars hold on Africa. 2nacheki, 4. 6. 2023. https://youtu.be/RmahA99VKF8

The Spider’s Web: Britain’s Second Empire (2018, rež. Michael Oswald). https://rumble.com/v2ym14g-the-spiders-web-british-empires-transformation-into-international-criminal-.html

23 Sep 2009 Muammar Gaddafi speech at United Nations General Assembly. andresoasis, 12. 11. 2012. https://www.youtube.com/watch?v=PBRqqa7ZpeQ

[Speech] Muammar Gaddafi at the 64th UN General Assembly in 2009. Africanews.com, 19. 9. 2017. https://www.africanews.com/2017/09/19/speech-muammar-gaddafi-at-the-64th-un-general-assembly-in-2009/

How the BRICS Bank is resisting US financial domination. Geopolitical Economy Report, 7. 6. 2023. https://youtu.be/ltteCyO366o

Chris Hedges: They Lied About Afghanistan. They Lied About Iraq. And They Are Lying About Ukraine. The Chris Hedges Report, 3. 7. 2023. https://chrishedges.substack.com/p/they-lied-about-afghanistan-they

Matthew Ehret, Cynthia Chung: Breaking Free of Anti-China Psyops: How the Cold War is Being Revived and What You Can Do About It. Samozaložba, 2022. [brezplačna e-knjiga pri avtorju] https://canadianpatriot.org/2022/12/03/new-release-breaking-free-of-anti-china-psyops-how-the-cold-war-is-being-revived-and-what-you-can-do-about-it/

Cynthia Chung: The Real Global Agenda Pushing for War with China. Through A Glass Darkly, 2. 8. 2022. https://cynthiachung.substack.com/p/the-real-global-agenda-pushing-for

Stella Morabito: Why Ruling Class Minions Are So Suddenly Doing Damage Control On Covid. The Federalist, 18. 1. 2022. https://thefederalist.com/2022/01/18/why-ruling-class-minions-are-so-suddenly-doing-damage-control-on-covid/

Ana Globočnik: Dobri in slabi obrambni mehanizmi. Mojpsihoterapevt.si. https://www.mojpsihoterapevt.si/clanek/Dobri-in-slabi-obrambni-mehanizmi/id/222

Mohammed Hussein, Mohammed Haddad: Infographic: US military presence around the world. Aljazeera, 10. 9. 2021. https://www.aljazeera.com/news/2021/9/10/infographic-us-military-presence-around-the-world-interactive

Manilo Dinucci: US Hypersonic Missiles in Europe Five Minutes from Moscow. Global Research, 24. 3. 2022. https://www.globalresearch.ca/us-hypersonic-missiles-europe-five-minutes-moscow/5740790

Michael Snyder: They Are Doing Their Best to Provoke a Nuclear War with Russia. Global Research, 6. 6. 2023. https://www.globalresearch.ca/they-doing-their-best-provoke-nuclear-war-russia/5821499

Drago Bosnic: Taiwan Under American Nuclear Umbrella? Excellent Move If US Wants WW3. Global Research, 1. 6. 2023. https://www.globalresearch.ca/taiwan-under-american-nuclear-umbrella-excellent-move-if-us-wants-ww3/5821033

Seth Hettena: Exclusive: The CIA Chief of Interrogations Who Taught People to Torture. The Ice Man, 24. 5. 2023. https://theiceman.substack.com/p/the-cia-chief-of-interrogations-who

Irmina Piasecka: CIA prisons in Poland. Prezi, 3. 2. 2015. https://prezi.com/kzycxtbnfkk-/cia-prisons-in-poland/

Will the United States Officially Acknowledge That It Had a Secret Torture Site in Poland? Propublica, 1. 10. 2021. https://www.propublica.org/article/will-the-united-states-officially-acknowledge-that-it-had-a-secret-torture-site-in-poland

Matthew Ehret: China’s Global Times Decries the White Supremacist Five Eyes Surveillance State. Matt Ehret’s Insights, 27. 2. 2021. https://matthewehret.substack.com/p/chinas-global-times-decries-the-white

Is China the Biggest Threat to the United States? Reporterfy Media & Travel, 7. 8. 2023. https://www.youtube.com/watch?v=F072lVRcKO4

France to Join BRICS? This Changes EVERYTHING! Cyrus Janssen, 20. 6. 2023, https://youtu.be/DiPTRRtPNY4

Angelo Giuliano on The 100 years’ war…emissary MOATS with George Galloway Ep 258. Angelo Giuliano, 24. 7. 2023. https://youtu.be/6aKbCuu8qvQ

Tatjana Jamnik: Kratka zgodovina Ukrajine. Samozaložba.si, 6. 10. 2022. https://www.samozalozba.si/kratka-zgodovina-ukrajine/

Cynthia Chung: Chapter 6: Operation Gladio: How NATO Conducted a Secret War Against European Citizens and Their Democratically Elected Governments. Through A Glass Darkly, 1. 10. 2022. https://cynthiachung.substack.com/p/operation-gladio-how-nato-conducted

Diljana Gajtandžieva: Amerikanskite specialni sili podgotvjat psihologičeski operacii s “deep fake” v drugi državi (dokument). Obektivno, 8. 3. 2023. https://obektivno.bg/amerikanskite-speczialni-sili-podgotvyat-psihologicheski-operaczii-s-dijp-fejk-v-drugi-darzhavi-dokument/

People of the Lie: Excerpts from “People of the Lie” by M. Scott Peck MD. Justice4you, https://www.justice4you.org/recom_people_of_the_lie.php

Nara Petrovič: 20 manipulativnih vedenj toksičnih oseb. Nara Petrovič, 1. 3. 2017. https://narapetrovic.com/druzba/20-manipulativnih-vedenj-toksicnih-oseb/

Matthew Ehret: The British Intelligence Hand Behind the NED and Modern Color Revolutions. Canadian Patriot, 7. 6. 2023. https://canadianpatriot.org/2023/06/07/the-british-intelligence-hand-behind-the-ned-and-modern-color-revolutions/

Fact Sheet on the National Endowment for Democracy. Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China, 7. 5. 2023. https://www.fmprc.gov.cn/eng/zxxx_662805/202205/t20220507_10683090.html

How China Banned Soros in 1989 [A Canadian Patriot Press Film]. MattEhret, 20. 2. 2023. https://rumble.com/v2a5pde-how-china-banned-soros-in-1989-a-canadian-patriot-press-film.html

Matthew Ehret: Soros’ Sophistry and the Fight to Shape a New Economic Science. The Canadian Patriot, 21. 5. 2022. https://canadianpatriot.org/2022/05/21/soros-sophistry-and-the-fight-to-shape-a-new-economic-science-2/

Tatjana Jamnik: Skupina Glas ljudstva je dirigirana iz tujine. Samozaložba.si, 22. 1. 2023. https://www.samozalozba.si/skupina-glas-ljudstva-je-dirigirana-iz-tujine/

Event 201 Pandemic Exercise: Segment 1, Intro and Medical Countermeasures (MCM) Discussion. Center for Health Security, 4. 11. 2023. https://youtu.be/Vm1-DnxRiPM

Event 201: Highlights Reel. Just a Dude, 2. 3. 2023. https://rumble.com/v2bibno-event-201-highlights-reel.html

What a Zombie Apocalypse Can Teach Us About Pandemics (Full Version) | World101. CFR Education, 18. 6. 2019. https://youtu.be/EqakVl8f760

CDC planning for ZOMBIE APOCALYPSE? Recacted, 4. 7. 2023. https://youtu.be/SAQqI_BdkuQ

James Corbett: Behind the Twitter Files Hype on Unlimited Hangout. The Corbett Report, 21. 12. 2022. https://corbettreport.substack.com/p/behind-the-twitter-files-hype-on

Shiva Ayyadurai: Dr.SHIVA’s Historic First Amendment Lawsuit to Win Back Freedom: First Case in U.S. To Show Government MADE Twitter Silence Political Speech. VAShiva, 15. 5. 2021. https://vashiva.com/first-amendment-twitter-galvin-lawsuit/

They are NOT going to get away with this, we caught them| Redacted with Natali and Clayton Morris. Redacted, 4. 11. 2022. https://rumble.com/v1rkdo7-they-are-not-going-to-get-away-with-this-we-caught-them-redacted-with-natal.html

Dr.SHIVA: What is a Limited Hangout? Dr. SHIVA Ayyadurai, 20. 12. 2022. https://www.youtube.com/watch?v=EHq_7Y4h4VI

Caitlin Johnstone: How To Tell If Someone Is Controlled Opposition. CaitlinJohnstone.com, 11. 2. 2019. https://caitlinjohnstone.com/2019/02/11/how-to-tell-if-someone-is-controlled-opposition/

Limited Hangout. Wikispooks. https://wikispooks.com/wiki/Limited_hangout

Scott Ritter: It is time for America to declare its independence from the CIA. Scott Ritter Extra, 4. 7. 2023. https://www.scottritterextra.com/p/it-is-time-for-america-to-declare

Seymour Hersh: Russiagate’s missing pieces. Seymour Hersh, 1. 6. 2023. https://seymourhersh.substack.com/p/russiagates-missing-pieces

Cynthia Chung: If You Want to help Free Assange You Need to Recognize the Importance of the Durham Report. Through A Glass Darkly, 31. 5. 2023. https://cynthiachung.substack.com/p/if-you-want-to-help-free-assange

Theodore Atkinson: The basics of psychological operations (PsyOps). Theodore’s Newsletter, 29. 12. 2022. https://theodoreatkinson.substack.com/p/the-basics-of-psychological-operations

Former FBI agent REVEALS truth in UFO whistleblower story | Redacted with Clayton Morris. Redacted News, 6. 6. 2023. https://rumble.com/v2smmnt-former-fbi-agent-reveals-truth-in-ufo-whistleblower-story-redacted-with-cla.html

The Assange Story (RT Documentary 2020). Julian Assange, 6. 3. 2023. https://rumble.com/v2bxxe4-the-assange-story-rt-documentary-2020.html

Edward Snowden Documentary Citizenfour. Tonton Cypher, 24. 11. 2017. https://youtu.be/o3uAAzQheRM

My Story. David McBride, 24. 10. 2022. https://youtu.be/56cleIKdt0c

BOMBSHELL reveal of American Cartels, James O’Keefe!, Mike Pence & Drug Human Trafficking Cartels. GitmoTV – Tribunals for Justice, 3. 4. 2023. https://rumble.com/v2g0aa4-bombshell-reveal-of-american-cartels-james-okeefe-mike-pence-and-drug-human.html

Seymour Hersh: My fifty years with Daniel Ellsberg. Seymour Hersh, 8. 3. 2023. https://seymourhersh.substack.com/p/my-fifty-years-with-dan-ellsberg

He’s EXPOSING the DISGUSTING business that brings in $154 Billion a Year | Redacted w Clayton Morris. Redacted, 23. 6. 2023. https://rumble.com/v2vxl0b-hes-exposing-the-disgusting-business-that-brings-in-154-billion-a-year-reda.html

Sarah Westall: Review of the Movie “Sound of Freedom” and the true Reality of Child Sex Trafficking. SarahWestall.com, 5. 7. 2023. https://sarahwestall.substack.com/p/review-of-the-movie-sound-of-freedom

Epstein. Unlimited Hangout. https://unlimitedhangout.com/epstein/

Tanks for Kidneys (2023, RT Documentary), https://rumble.com/v2t29jy-tanks-for-kidneys-rt-documentary-crimesagainsthumanity.html

Statement by Permanent Representative Vassily Nebenzia at Arria-formula meeting of UNSC members “Children and armed conflict: Ukrainian crisis. Evacuating children from conflict zone”. Permanent Mission of the Russian Federation to the United Nations, 5. 4. 2023. https://russiaun.ru/en/news/arria_050423

[Gradivo v zvezi z evakuacijo otrok s frontne linije]. Arria 05.04. https://disk.yandex.ru/d/c-plzV77lkNn2w

The article of the Russian Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova «The world leader of black transplants: in Ukraine, organs are traded online and offline», «Rossiiskaya Gazeta», August 7, 2023. Ministrstvo za zunanje zadeve Ruske federacije, 7. 8. 2023. https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1899824/?lang=en

Tucker Carlson on Twitter – Episode 5 – Joe Biden & Hunter Biden. Tucker On Twitter, 20. 6. 2023. https://rumble.com/v2vdpv6-tucker-carlson-on-twitter-episode-5-joe-biden-and-hunter-biden-tuckercarlso.html

Matthew Ehret: The High Cost of Blowing Up the World: Ukraine and the 2023 NDAA. Matt Ehret’s Insights, 28. 12. 2022. https://matthewehret.substack.com/p/the-high-cost-of-blowing-up-the-world

Wendell Husebø: IRS Whistleblower Says Biden Admin Interfering in Hunter Tax Fraud Probe. Breitbart, 19. 4. 2023. https://www.breitbart.com/politics/2023/04/19/irs-whistleblower-says-biden-admin-interfering-in-hunter-tax-fraud-probe

He’s EXPOSING The UFO Secret Access Programs. Redacted, 2. 7. 2023. https://youtu.be/bPduNhp7PfE

Seymour Hersh: How America Took Out The Nord Stream Pipeline. Seymour Hersh, 8. 2. 2023. https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

Niamh Harris: CIA Media Control Program – Operation Mockingbird. The Peoples Voice, 14. 2. 2015. https://thepeoplesvoice.tv/cia-media-control-program-operation-mockingbird/

Cynthia Chung: A 70-Year War on ‘Propaganda’ Built by the CIA. Through A Glass Darkly, 31. 10. 2022. https://cynthiachung.substack.com/p/a-70-year-war-on-propaganda-built-26f

Cynthia Chung: Chapter 14: Sleepwalking Into Fascism: Why CIA/NATO’s Foreign Policy Has Been Consistent for the Past 77 years. Through A Glass Darkly, 8. 1. 2023. https://cynthiachung.substack.com/p/sleepwalking-into-fascism-why-cianatos

Udo Ulfkotte explaining how all western corporate journalists are bought and propped up by the CIA. RaisingAwareness, 21. 7. 2022. https://rumble.com/v1d4wvz-udo-ulfkotte-explaining-how-all-western-corporate-journalists-are-bought-an.html

Barbara Boyd: The British Come Out of the Shadows. Executive Intelligence Review, 18. 1. 2019. https://larouchepub.com/other/2019/4603-the_british_come_out_of_the_sh.html

Max Blumenthal, Mark Ames: Covert British military-intelligence smear machine is meddling in American politics, documents reveal. The Grayzone, 8. 1. 2019. https://thegrayzone.com/2019/01/08/new-documents-reveal-a-covert-british-military-intelligence-smear-machine-meddling-in-american-politics/

Matthew Ehret: How Conspiracy Theorizing May Soon Get You Labelled a ‘Domestic Terrorist’. The Canadian Patriot, 15. 2. 2021. https://canadianpatriot.org/2021/02/15/how-conspiracy-theorizing-may-soon-get-you-labelled-a-domestic-terrorist/

The Reality Behind Conspiracy Theories and Domestic Terrorism (A Canadian Patriot Documentary). MattEhret, 11. 6. 2022. https://rumble.com/v182fz7-the-reality-behind-conspiracy-theories-and-domestic-terrorism-a-canadian-pa.html

Cass R. Sunstein, Adrian Vermeule: Conspiracy Theories. https://ia800304.us.archive.org/22/items/CassSunstein/cass_sunstein_infiltration.pdf

James Corbett: Dissent Into Madness: Crazy Conspiracy Theorists. The Corbett Report, 20. 3. 2023. https://corbettreport.substack.com/p/dissent-into-madness-crazy-conspiracy

Thomas Binder: My call to fellow doctors for immediate intervention. Humanismus 2020: Dr. Thomas Binder, MD, 21. 8. 2021. https://www.thomasbinder.ch/post/my-call-to-fellow-doctors-for-immediate-intervention

Not Guilty With Sucharit Bhakdi & Taylor Hudak. Childrenshealthdefense, 25. 5. 2023. https://rumble.com/v2pyjek-not-guilty-with-sucharit-bhakdi-and-taylor-hudak.html

The Century of the Self (2002, rež. Adam Curtis). Just a Dude, 17. 11. 2022. https://rumble.com/search/all?q=%22the%20century%20of%20the%20self%22

Scott Ritter: Cancel Culture. Scott Ritter Extra, 11. 11. 2022. https://www.scottritterextra.com/p/cancel-culture

Chris Hedges: The Democratic Party’s Crucifixion of Matt Taibbi. The Chris Hedges Report, 28. 5. 2023. https://chrishedges.substack.com/p/the-democratic-partys-crucifixion

The 77th Brigade in the pandemic. Dr. John Campbell, 30. 1. 2023. https://rumble.com/v27rxqe-the-77th-brigade-in-the-pandemic.html

EIR Research Team: British Imperial Project in Ukraine: Violent Coup, Fascist Axioms, Neo-Nazis. Executive Intelligence Review, 16. 5. 2014. https://larouchepub.com/other/2014/4120fact_sheet_brits_ukr.html

Prva epizoda nove serije Lažne realnosti: Se kaj takega dogaja v Sloveniji? Pod črto, 4. 2. 2022. https://podcrto.si/prva-epizoda-nove-serije-lazne-realnosti-se-kaj-takega-dogaja-v-sloveniji/

Drugi del podkast serije Lažne realnosti: Vsak je lahko napaden. Pod črto, 15. 2. 2022. https://podcrto.si/drugi-del-podkast-serije-lazne-realnosti-vsak-je-lahko-napaden/

Zaključna epizoda podkast serije Lažne realnosti: Kdo je na potezi? Pod črto, 27. 2. 2022. https://podcrto.si/zakljucna-epizoda-podkast-serije-lazne-realnosti-kdo-je-na-potezi/

Kdo plačuje klet za širjenje propagande SDS #foto #video. Necenzurirano.si, 10. 11. 2020. https://necenzurirano.si/clanek/preiskovalne-zgodbe/kdo-placuje-klet-za-sirjenje-propagande-sds-824476

Zelensky government orders destruction of 100 million books- VoltaireNet.org, 16. 6. 2022. https://www.voltairenet.org/article217312.html

Vera Sharav: Relevantnost Nürnberškega kodeksa. Samozaložba.si, 27. 4. 2023. https://www.samozalozba.si/vera-sharav-relevantnost-nurnberskega-kodeksa/

Jonathan D. Moreno, Ulf Schmidt, Steve Joffe: The Nuremberg Code 70 Years Later. JAMA, 5. 9. 2017. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2649074

Michael Nevradakis: ‘Criminal’: Confidential EU Documents Reveal Thousands of Deaths From Pfizer-BioNTech Shots. The Defender, 23. 6. 2023. https://childrenshealthdefense.org/defender/confidential-eu-documents-deaths-pfizer-biontech-shots/

Kit Knightly: Covid Vaccines: The “LEAKED” Pfizer Contract. Off Guardian, 29. 7. 2021. https://off-guardian.org/2021/07/29/covid-vaccines-the-leaked-pfizer-contract/

Tatjana Jamnik: »Dolgi covid« ali neželeni učinki cepiva? Samozaložba.si, 27. 12. 2022. https://www.samozalozba.si/dolgi-covid-ali-nezeleni-ucinki-cepiva/

Dr. Denis Rancourt Unveiling All-Cause Mortality: A Critical Analysis of the Pandemic Declaration and Vaccination Rollout | Ottawa Day One | NC. National Citizen’s Inquiry. https://rumble.com/v2ohtte-physicist-dr-denis-rancourt-presents-his-findings-on-all-cause-mortality-ot.html

Healthy Adults are Not the Only Ones Who Have Been Killed by Vaccines. The Forgotten Side of Medicine, 16. 6. 2023. https://amidwesterndoctor.substack.com/p/healthy-adults-are-not-the-only-ones

Norman Fenton, Martin Neil, and Mr Law, Health and Technology: Censored by the academic preprint servers. Where are the numbers?, 5. 7. 2023. https://wherearethenumbers.substack.com/p/censored-by-the-academic-preprint

Not Guilty With Sucharit Bhakdi & Taylor Hudak. Childrens Health Defence, 25. 5. 2023. https://rumble.com/v2pyjek-not-guilty-with-sucharit-bhakdi-and-taylor-hudak.html

Pfizer Exposed For Exploring “Mutating” COVID-19 Virus For New Vaccines Via ‘Directed Evolution’. Project Veritas, 25. 1. 2023. https://rumble.com/v274lsi-pfizer-exposed-for-exploring-mutating-covid-19-virus-for-new-vaccines-via-d.html

Sasha Latypova: Reviewing the DOD Contracts for Covid “Countermeasures”. Due Diligence and Art, 12. 1. 2023. https://sashalatypova.substack.com/p/reviewing-the-dod-contracts-for-covid

Conference of La Quinta Columna: The game is over. La Quinta Columna, 1. 4. 2023. https://rumble.com/v2fsxne-conference-of-la-quinta-columna-the-game-is-over.html

Karen Kingston: Nobody was Told They Were Injected with Electromagnetic Devices. The Kingston Report, 14. 6. 2023. https://karenkingston.substack.com/p/nobody-was-told-they-were-injected

China Shocks World, exposes US biolabs in Ukraine. Planet Today, 3. 8. 2022. https://www.planet-today.com/2022/03/china-shocks-world-exposes-us-biolabs.html

Diplomatic Viruses | Pentagon Biolaboratories – Investigative Documentary. Dilyana Gaytandzhieva, 21. 9. 2018. https://rumble.com/vynrca-diplomatic-viruses.html

Dilyana Gaytandzhieva: Pentagon contractors worked in Ukrainian biolabs under $80 million program. Dilyana.bg, 16. 3. 2023. https://dilyana.bg/pentagon-contractors-worked-in-ukrainian-biolabs-under-80-million-program/

Dilyana.bg. https://dilyana.bg/

Arms Watch. https://armswatch.com/

Taylor Hudak: Dilyana Gaytandzhieva Interview – US-Funded Biolabs Encircle US Enemies w/ Dangerous Experimentation. The Last American Vagabond, 29. 3. 3022. https://www.thelastamericanvagabond.com/dilyana-gaytandzhieva-interview-us-funded-biolabs-encircle-us-enemies-dangerous-experimentation/

Covid – A Manufactured Illusion – Dr David Martin interview with Reiner Fuellmich. Truth Aliance APD, 8. 12. 2021. https://rumble.com/vqes1a-covid-a-manufactured-illusion-dr-david-martin-interview-with-reiner-fuellmi.html

Issue of US-run biolabs in Ukraine ‘not closed,’ says Lavrov. TASS, 30. 6. 2023. https://tass.com/politics/1640923

Briefing by Chief of Nuclear, Chemical, and Biological Protection Troops of the Armed Forces of the Russian Federation Lieutenant General Igor Kirillov on U.S. military-biological activity. Ministrstvo za obrambo Ruske federacije, 16. 8. 2023. https://telegra.ph/Briefing-by-Chief-of-Nuclear-Chemical-and-Biological-Protection-Troops-of-the-Armed-Forces-of-the-Russian-Federation-Lieutenant–08-16-2 (via: MoD Russia: https://t.me/mod_russia_en/9129)  Uradne strani MO RF: https://eng.mil.ru/en/special_operation/news/more.htm?id=12476086@egNews

There is No Variant: Not Novel or No Pandemic – Dr David Martin With Reiner Fuellmich – 2400. SBN News Clips, 16. 7. 2023. https://rumble.com/vjxix4-there-is-no-variant-not-novel-or-no-pandemic-dr-david-martin-with-reiner-fu.html

Karen Kingston: My Apologies: Confessions of an Engineered Nanoparticle. The Kingston Report, 12. 7. 2023. https://karenkingston.substack.com/p/my-apology-confessions-of-an-engineered

Sasha Latypova: Summary of Everything and Quick Links. Due Diligence and Art, 26. 6. 2023. https://sashalatypova.substack.com/p/summary-of-everything-and-quick-links

The Kingston Report. https://karenkingston.substack.com/

Humanity United Now – Ana Maria Mihalcea, MD, PhD. https://anamihalceamdphd.substack.com/

Nixonlab. https://davidnixon.substack.com/

La quinta columna. https://www.laquintacolumna.net/

Orwell City: https://www.orwell.city

Denis’s Substack. https://denisrancourt.substack.com/

Unacceptable Jessica. https://jessicar.substack.com/

Where are the numbers? https://wherearethenumbers.substack.com/

Taylor Hudak: Dilyana Gaytandzhieva Interview – US-Funded Biolabs Encircle US Enemies w/ Dangerous Experimentation. 29. 3. 2022. https://www.thelastamericanvagabond.com/dilyana-gaytandzhieva-interview-us-funded-biolabs-encircle-us-enemies-dangerous-experimentation/

Death Factories – where biological warfare was conceived. Teddolbi, 4. 2. 2023. https://rumble.com/v28dn3a-death-factories-where-biological-warfare-was-conceived..html

Biological Warfare Department | RT Documentary. RT Documentary, 24. 7. 2023. https://rumble.com/v31zl9i-biological-warfare-department-rt-documentary.html

Rosemary Frei: Fact-Checking a “Fact-Checker”: A Response to HealthFeedback.org. Off Guardian, 6. 8. 2020. https://off-guardian.org/2020/08/06/fact-checking-a-fact-checker-a-response-to-healthfeedback-org/

Susan Schmidt, Andrew Lowenthal, Tom Wyatt, Techno Fog et al.: Report on the Censorship-Industrial Complex: The Top 50 Organizations to Know. Racket News, 10. 5. 2023. https://www.racket.news/p/report-on-the-censorship-industrial-74b

Red Alert: Hybrid Warfare | RT Documentary (2023). https://rumble.com/v32omka-red-alert-hybrid-war-rt-documentary.html

WW3: West and Russia in a HYBRID WAR, Heading For Direct Collision (Fyodor Lukyanov). Afshin Rattansi’s Going Underground, 12. 6. 2023. https://rumble.com/v2tlfb2-ww3-west-and-russia-in-a-hybrid-war-heading-for-direct-collision-fyodor-luk.html

Max Blumenthal and Wyatt Reed: The real casualties of Russia’s ‘civil war’: the Beltway expert class. The Grayzone, 26. 6. 2023. https://thegrayzone.com/2023/06/26/russias-civil-war-beltway-expert/

Global Psyop Documentary – CAA/CIA Propaganda, Mockingbird. Watchman’s Duty, 9. 12. 2023. https://rumble.com/v1zse8p-global-psyop-tore-says-documentary-caacia-propaganda-mockingbird.html

Claire Danes And The ‘Homeland’ Cast Have ‘Spy Camp’. The Late Show with Stephen Colbert, 6. 2. 2018. https://youtu.be/d6mBbyb-vIA

Ben Norton: US backs al-Qaeda in Yemen while dubbing its Houthi enemies ‘terrorists’. The Grayzone, 12. 1. 2021. https://thegrayzone.com/2021/01/12/us-al-qaeda-yemen-houthis-terrorists/

Ben Norton: US/NATO-backed Israeli think tank: Don’t destroy ISIS; it’s a ‘useful tool’ against Iran, Hezbollah, Syria. The Grayzone, 23. 8. 2016. https://thegrayzone.com/2016/08/23/us-nato-israeli-think-tank-isis-useful-tool/

Cynthia Chung: Why the West Funds Terrorism. Through A Glass Darkly, 15. 8. 2021. https://cynthiachung.substack.com/p/why-the-west-funds-terrorism

Matt Taibbi: Move Over, Jayson Blair: Meet Hamilton 68, the New King of Media Fraud. Rackett News: 27. 1. 2023. https://www.racket.news/p/move-over-jayson-blair-meet-hamilton

The Chris Hedges Report: Matt Taibbi On Russiagate And Censorship. PopularResistance.org, 12. 2. 2023. https://popularresistance.org/the-chris-hedges-report-matt-taibbi-on-russiagate-and-the-most-pernicious-campaign-of-censorship-since-the-1950s/

US uses media to push intimidating narratives, falsehoods – Iranian president’s wife | RT exclusive. RT, 31. 1. 2023. https://rumble.com/v27v9qo-us-uses-media-to-push-intimidating-narratives-falsehoods-iranian-presidents.html

Glas Iranke: dr. Džamile Alamolhoda. KUD Police Dubove, 20. 8. 2023. https://youtu.be/B9YZxXg8XZk

US uses media to push intimidating narratives, falsehoods – Iranian president’s wife | RT exclusive. RT, 31. 1. 2023. https://rumble.com/v27v9qo-us-uses-media-to-push-intimidating-narratives-falsehoods-iranian-presidents.html

Setareh Sadeqi and Christopher Weaver: Iran’s unrest triggers explosion of fake news. The Grayzone, 19. 1. 2023. https://thegrayzone.com/2023/01/19/irans-unrest-fake-news/

Max Blumenthal: Iran’s anti-morality police protests: a different view from the ground. The Grayzone, 9. 10. 2022. https://thegrayzone.com/2022/10/09/irans-protests-view-ground/

Luca Celada: The truth about corporations taking over Ukrainian agricultural lands. Il Manifesto, 3. 6. 2023. https://global.ilmanifesto.it/the-truth-about-corporations-taking-over-ukrainian-agricultural-lands/

Аgricultural companies, farms and agriculture land (farmland) for sale in Ukraine. InVenture, 12. 12. 2022. https://inventure.com.ua/en/investments/agricultural-companies-and-agriculture-land-for-sale-in-ukraine

John Mearsheimer: The Darkness Ahead: Where The Ukraine War Is Headed. John’s Substack, 23. 6. 2023. https://mearsheimer.substack.com/p/the-darkness-ahead-where-the-ukraine

Matthew Ehret: What do UFOs, Laurence Rockefeller and MK Ultra Have in Common? More than you think. The Canadian Patriot, 27. 9. 2022. https://canadianpatriot.org/2022/09/27/what-do-ufos-laurence-rockefeller-and-mk-ultra-have-in-common-more-than-you-think/

Ukraine: Drug Testing Ground – MK-Ultra’ was a secret CIA project with origins in Nazi Germany. NAZIwarCRIMES -CrimesAgainstHumanity – DS TERROR, 31. 7. 2023. https://rumble.com/v33pxhe-ukraine-drug-testing-ground-mk-ultra-was-a-secret-cia-project-with-origins-.html

A Scott Ritter Investigation: Agent Zelensky – Part 1. Scott Ritter Extra, 13. 6. 2023. https://rumble.com/v2zs3r0-a-scott-ritter-investigation-agent-zelensky-part-1.html

A Scott Ritter Investigation: Agent Zelensky – Part 2. Scott Ritter Extra, 17. 7. 2023. https://rumble.com/v30nd8w-a-scott-ritter-investigation-agent-zelensky-part-2.html

Jacques Baud: Vojaške razmere v Ukrajini. Samozaložba.si, 17. 10. 2022. https://www.samozalozba.si/jacques-baud-vojaske-razmere-v-ukrajini/

Jacques Baud: Vojaške razmere v Ukrajini (2). Samozaložba.si, 17. 10. 2022. https://www.samozalozba.si/jacques-baud-vojaske-razmere-v-ukrajini-2/

Jacques Baud: Vojaške razmere v Ukrajini (3). Samozaložba.si, 17. 10. 2022. https://www.samozalozba.si/jacques-baud-vojaske-razmere-v-ukrajini-3/

Centre Français de Recherche sur Reseignement. https://cf2r.org/

Scott Ritter Joins On Ukraine’s Offensive Becomes NATO’s Worst Nightmare + More! Danny Haiphong, 1. 8. 2023. https://www.youtube.com/watch?v=OSffxSPLPro

The Power of the Israeli Lobby – A Conversation with Ambassador Chas Freeman. ProgressiveTruthSeekers, 30. 7. 2023. https://rumble.com/v3397a0-the-power-of-the-israeli-lobby.html

Cynthia Chung: HSBC Never Left the Dope Trade Nor the Crown. Through A Glass Darkly, 16. 2. 2023. https://cynthiachung.substack.com/p/hsbc-never-left-the-dope-trade-nor-73a

Niger Coup REJECTS France, Embraces Russia as ECOWAS Threatens WAR on West Africa. Danny Haiphong, 6. 8. 2023. https://youtu.be/pZ-Xv5cReVc

Theodore Atkinson: 3 principles to help you safely read propaganda. Theodore’s Newsletter, 6. 7. 2023. https://theodoreatkinson.substack.com/p/3-principles-to-help-you-safely-read

Foto: Elimende Inagella (Unsplash)

Dopolnjeno 19. 10. 2023

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si