Založniški forum

Založniški forum
Založniški forum

Kaj je založniški forum?

Založniški forum je strokovna platforma, namenjena tvornemu povezovanju med neodvisnimi založniki in samozaložniki v obliki izmenjave znanja in izkušenj ter skupnega vzpostavljanja neodvisne infrastrukture na področju pretoka knjižnih dobrin.

Zgodovina

Založniški forum je vzniknil septembra 2020, ko je KUD Police Dubove med pripravo izobraževanj o digitalnih orodjih v založništvu, ki ga je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, izvedlo prvi tečaj e-knjige v okviru festivala Mesto knjige v Novi Gorici.

Ustanovni člani zavezništva smo tako KUD Police Dubove, Društvo humanistov Goriške, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Ekscenter kreativnih praks.

Od ustanovitve dalje se forumu pridružujejo novi in novi člani, ki si prizadevamo za pozitivne in inovativne založniške prakse, ki služijo dobrobiti bralstva, vsak v svojem okolju, s sodelovanjem pa vplivamo tudi na širši, nacionalni in mednarodni prostor.

Poslanstvo in vizija

Založniški forum je namenoma zasnovan kot neformalna mreža, ki jo povezujejo skupni cilji:

  • vnašanje pozitivnih založniških praks v slovenski prostor,
  • uvajanje inovacij, ki služijo spodbujanju bralne kulture in zmožnosti poglobljenega branja,
  • skrb za opolnomočenje posameznikov in s tem za delovanje družbe.

V okviru foruma med drugim realiziramo cilje širših pobud, kot sta npr. Zavezništvo za dvig ravni bralne kulture in Zavezništvo za dvig ravni knjižnega trga, pri katerih se povezujemo z različnimi akterji na področju knjige in spodbujanja bralne kulture.

Naš ideal je Država bralcev – zdrava, miroljubna, strpna in učena družba, ki skrbi za blaginjo vseh državljanov.

Kako forum deluje?

Forum poteka v obliki občasnih izobraževalnih dogodkov in srečanj v živo (npr. v okviru festivala Mesto knjige v Novi Gorici) ali po spletu (spletne konference po aplikaciji Meet), na katerih si izmenjujemo znanje, izkušnje in premisleke v zvezi z založništvom in knjigo.

Članstvo na Založniškem forumu je brezplačno.

Izobraževanja, ki jih izvajamo v okviru foruma, so lahko plačljiva, vendar si prizadevamo, da so kotizacije zgolj simbolične.

Kako postaneš član foruma?

Včlanite se tako, da izpolnite e-prijavnico, v kateri podate soglasje za pošiljanje e-obvestil.

Če želite prejemati e-obvestila v zvezi z izobraževalnimi dogodki, organiziranimi v okviru Založniškega foruma, prosimo, izpolnite e-prijavnico »

Včlani se

Kako forum deluje?

Potem ko oddate svojo prijavo, vas dodamo na seznam prejemnikov e-obvestil v zvezi z Založniškim forumom, ki jih pošiljamo po Googlovi aplikaciji Skupine.

Članom skupine pošiljamo vabila in opomnike v zvezi z izobraževalnimi in podobnimi srečanji Založniškega foruma.

Sporočila skupine zlahka prepoznamo po predponi [ZF].

Člani skupine lahko med seboj komuniciramo tudi pisno (po e-pošti), tako da preprosto odgovorimo na sporočilo skupine ali pošljemo sporočilo na e-naslov skupine.

Če imate račun gmail, si lahko vse pogovorne niti skupine ogledate tudi v aplikaciji Skupine.

Član skupine oz. prejemnik obvestil se lahko kadarkoli odjavi, tako da na dnu sporočila klikne na povezavo za odjavo.

Viri za založnike in samozaložnike

Na marsikatero vprašanje smo že odgovorili v strokovnih člankih, ki jih objavljamo na Portalu za emancipirano ustvarjalnost Samozaložba.si. Vabimo vas k prebiranju prispevkov, ki jih objavljamo pod kategorijo Naredi sam.

Kako nas lahko spremljaš?

Spremljaš nas lahko tako, da se naročiš na e-obvestila o novih objavah, ki jih po e-pošti razpošiljamo enkrat tedensko – vsak četrtek.

Naroči se

Če uporabljaš bralnik novic, se lahko naročiš na naš vir RSS »

Slediš nam lahko tudi po družabnih omrežjih (zaenkrat še pod KUD Police Dubove):

FacebookTwitter | Instagram | YouTube

Založniški forum je vzniknil v okviru projekta Migracije v resničnosti, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Samozaložba.si