Šolski pouk in bralni klub se dopolnjujeta

Bralsko srečanje s pisateljem | Foto: OŠ Bršljin, Novo mesto

Čas branja: 2 min. Bralni klubi na šolah se mi zdijo odlična priložnost za dodatno, sproščeno branje po prosti izbiri. Razumem jih kot alternativo, ne pa opozicijo šolskemu branju pri pouku slovenščine. Vsaka organizacijska oblika poteka v specifičnih okoliščinah in ima posebne cilje, spričo katerih goji tudi različne tipe branja. Branje … Več »

Chris Hedges: Proces proti Julianu Assangeu

Julian Assange | Foto: Stella Assange

Čas branja: 9 min. Ameriški novinar Chris Hedges sodni proces proti avstralskemu novinarju Julianu Assangeu spremlja že od samega začetka. V nedavnem članku z naslovom Julian Assange vlaga zadnjo pritožbo poroča o njegovih pravnih možnostih, obenem pa tudi povzame ključne razloge za politično persekucijo ustanovitelja WikiLeaksa. Poučite se in tudi vi … Več »

Literarno pisanje kot nadgradnja bralne kulture

Pisanje | Foto: Aaron Burden (Unsplash)

Čas branja: 9 min. Branje literarnih del ni znanje ali veščina, ki ji jo pridobili z rojstvom ali osvojili enkrat za vedno. Bralne sposobnosti se priučimo. V naslednjem koraku to veščino nadgradi lastno avtorsko delo literarne ustvarjalnosti. Živo branje nedvomno pomeni odločilno kulturno kvaliteto tako za posameznikovo sposobnost artikuliranja celovitih spoznanj … Več »

Izjava vojnih veteranov o družbenih razmerah

Slovenska zastava | Foto: Engin Akyurt (Unsplash)

Čas branja: 4 min. Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, so pripravili izjavo, v kateri opozarjajo na zaskrbljujoče družbene razmere. Ker osrednji mediji izjave niso objavili, čeprav je napisana povsem korektno in je več kot utemeljena, saj opozarja na realne probleme, je … Več »

Ljudje kot mi

Guangzhou | Foto: Irina Iriser (Unsplash)

Čas branja: 17 min. Ta esej je bil objavljen kot spremna beseda k prevodu romana Ana In v grobnicah sveta izpod peresa poljske nobelovke Olge Tokarczuk. — »To so bili ljudje kot mi: znali so letati v sanjah.« Czesław Miłosz: Prepoznavni znak Ne da bi književnost ločevali na tisto običajno, ki … Več »

Volk v dolini Kokre

Drobnica, ki so jo poklale zveri | Foto: Kmečki glas

Čas branja: 4 min. Prav je, da zveri ščitimo pred izumrtjem in to smo do vstopa Slovenije v EU razumno tudi počeli na njihovem naravnem zgodovinskem območju razširjenosti, ki ga predstavljajo obsežni gozdovi, predvsem na Kočevskem. Z vzdrževanjem primerne številčnosti in preprečevanjem širjenja smo imeli v Sloveniji vzpostavljeno vzdržno sobivanje. Stroga … Več »

Boj kmetov za obstanek

Brez kmeta ni hrane | Foto: Kmečki glas

Čas branja: 8 min. VIDEO & ČLANEK. Brez kmetov ni hrane. Država, ki se odpoveduje družinskim kmetijam, se odpoveduje cenovno dostopni kvalitetni hrani za vse prebivalstvo. Družinske kmetije se prenašajo iz roda v rod. Kmetje na družinskih kmetijah svoje delo opravljajo z vsem srcem in z vso odgovornostjo, ker se zavedajo, … Več »

Dokumentarec Dušik 2000: Boj nizozemskih kmetov za obstanek

Dušik 2000: Boj nizozemskih kmetov za preživetje | dokumentarni film Jamesa Patricka s slovenskimi podnapisi

Čas branja: 18 min. VIDEO & PREPIS. Kanadski režiser James Patrick je posnel 45-minutni dokumentarec, v katerem je dekonstruiral uradni narativ o podnebnih spremembah, tako da je predstavil vse plati zgodbe nizozemskih kmetov. Čeprav dušik sestavlja 65 % zraka, ki ga dihamo, in je nujno potreben za rast rastlin (te so … Več »

Dar narave: kurkuma

Kurkuma | Foto: Tamanna Rumee (Unsplash)

Čas branja: 4 min. Kurkumo so v Aziji poznali že v 7. stoletju pr. n. š. Sprva so jo uporabljali za barvilo, sčasoma pa so odkrili njene zdravilne lastnosti. Kurkuma ni cenjena le v kitajski tradicionalni medicini, temveč tudi v indijski ajurvedi, kjer ji pravijo začimba življenja. Začimbnico iz družine ingverjevcev (uporablja se … Več »

Dar narave: zeolit

Zeolit klinoptilolit | Foto: Christian Rewitzer

Čas branja: 7 min. Naravni aktivirani zeolit klinoptilolit je naravno sredstvo za razstrupljanje organizma oz. njegovo čiščenje od strupenih snovi, kot so težke kovine, ki v telo zaidejo iz okolja, in ostankov lastne presnove, kot so prosti radikali. Ta članek je kratek povzetek izčrpnega članka magistre farmacije Maje Lukanc. Če razmišljate … Več »

Webinarji za moderatorje bralnih klubov | pomlad 2024

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna, nadaljevalna, izpopolnjevalna in višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Spomladanski ciklus spletnih seminarjev je namenjen vsem, ki jih zanima negovanje bralne kulture s klasičnimi ali spletnimi bralnimi klubi.

Izveden bo na štirih zahtevnostnih stopnjah:
– začetna: 5. in 12. 3. 2024
– nadaljevalna: 26. 3. in 2. 4. 2024
– izpopolnjevalna: 16. in 23. 4. 2024
– višja izpopolnjevalna: 7. in 14. 5. 2024

Mojstrski webinar za moderatorje bralnih klubov 2024

Mojstrski webinar za moderatorje bralnih klubov

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
6. in 13. februar 2024 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 4. februar 2024

Mojstrski tečaj je namenjen absolventom Webinarja za moderatorje bralnih klubov in vsem aktivnim moderatorjem, ki bi radi poglobili svoje znanje o skupinski dinamiki, ustvarjalnem branju in kulturi pogovora o knjigah ter se izurili v pisanju.

Ceterum censeo 2023: slovenska knjigotrška veselica ali orgije tavelikih fantov?

Ponudba | Foto: Fikri Rasyid (Unsplash)

Čas branja: 20 min.   »Nekateri gledajo, a ne vidijo; drugi gledajo stran, da ne bi videli razlik; spet tretjim niti gledati ni treba, saj prepad jarko občutijo. Izmed današnjih spominov [poobjavljam] nekaj sklepnih vtisov knjižnega sejma iz obdobja do leta 2019, dokler smo še imeli SKS. Zdaj ko imamo namesto … Več »

Uradni podatki novozelandskega ministrstva za zdravje

Liz Gunn: Operacija MOAR: Podatki (Rumble)

Čas branja: 25 min. VIDEO & PREPIS. Žvižgač iz novozelandskega ministrstva za zdravje je 30. 11. 2023 predstavil statistično analizo uradnih podatkov, iz katerih je moč razbrati, da je v letih 2021–2023 skokovit porast presežne umrljivosti v Novi Zelandiji, pa tudi drugod po svetu povzročilo eksperimentalno cepivo. Razkritje novozelandskega žvižgača in … Več »

Malo drugačna obravnava poezije

Izdelki dijakov Gimnazije in srednje šole Kočevje

Čas branja: 5 min. Za projektne dneve Rastem s knjigo na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje sem za malo drugačno obravnavo poezije (letos dijaki prebirajo pesmi iz zbirke Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice) pripravila različne ustvarjalne aktivnosti, ki bi lahko služile kot alternativna obravnava besedila. Pri nacionalnem projektu … Več »

Helga Zepp-LaRouche: Načela nove mednarodne varnostne in razvojne arhitekture

Projekt Svetovnega kopenskega mostu (Vir: EIRNS)

Čas branja: 4 min. VIDEO & ČLANEK. Helga Zepp-LaRouche je 22. novembra 2022 na konferenci Schillerjevega inštituta z naslovom Ustavite nevarnost atomske vojne: tretji seminar političnih in socialnih voditeljev sveta predlagala deset načel, na katerih bi lahko temeljila nova varnostna in razvojna arhitektura. V svojem spletnem nagovoru je dodala: »Namen teh … Več »

Ben Okri: Cesta sestradanih

Ben Okri: Cesta sestradanih

Čas branja: 12 min. Odlomek romana britanskega pisatelja nigerijskega rodu Bena Okrija Cesta sestradanih v prevodu Urbana Beline in s spremno besedo Iztoka Osojnika. Roman Cesta sestradanih, za katerega je Ben Okri leta 1991 dobil Bookerjevo nagrado, je izrazit primer izvirne afriške postkolonialne literature, v marsičem pa ga je mogoče primerjati tudi z … Več »

Recepcija sodobne ukrajinske proze

Foto: jcomp (Freepik.com)

Čas branja: 14 min. Do prevoda Andruhovičevega romana Dvanajst krogov (2016) smo imeli v slovenščini zelo malo iz ukrajinščine prevedenih literarnih del. Aleš Debeljak je leta 2014 v Sobotni prilogi Dela zapisal, da jih pravzaprav lahko preštejemo na prste ene mizarjeve roke. Tako smo poleg Ševčenkove poezije (prevod J. Abram) lahko … Več »

Pandemija narcizma in digitalna dojka

Selfie | Foto: Laura Chouette (Unsplash)

Čas branja: 2 min. Materinska ljubezen je skozi čedalje večjo »razvitost« oz. tehnološki napredek civilizacije čedalje bolj odsekana od vira (življenjske sile, višje inteligence) in oblikovana v skladu z družbenimi normami, egom. V 20. stoletju se je materinska ljubezen kazala kot podoba ljubezni, kamor je mati projicirala najboljše slike. Otroci so … Več »

Glas Iranke: dr. Džamile Alamolhoda

Foto: Mershad Rajabi (Unsplash)

Čas branja: 13 min. VIDEO IN PREPIS. Učna ura iz geopolitike. Dr. Džamile Alamolhoda, soproga iranskega predsednika Ebrahima Raisija, je doktorirala iz filozofije pedagogike in deluje kot predavateljica pedagogike in psihologije na Univerzi Šahid Behešti v Teheranu. Novinarka Oksana Bojko se je z znanstvenico pogovarjala o mednarodnih odnosih, etiki, kulturnem odporu … Več »

Nagradna igra NOVOLETNO DARILO 2023

Podari si knjigo! Nagradna igra Novoletno darilo

Čas branja: < 1 min. V okviru nagradne igre NOVOLETNO DARILO bomo v noči s 23. na 24. december 2023 knjižne nagrade podelili kar 25 srečnim izžrebancem. Kako lahko sodelujete? Pri nagradnem žrebanju sodeluje vsakdo, ki se naroči na e-novice KUD Police Dubove do vključno 23. decembra 2023 (do 22. ure). Prijavite … Več »

Knjige, ki sem jih brala to poletje

Knjige, prebrane to poletje | Foto: Baloh

Čas branja: 7 min. Poletje pogosto povezujemo s plažami, vročimi lenobnimi dnevi, ki se kar ne končajo, in že kar klišejsko takrat ljudje svoj čas želimo nameniti dobri knjigi (mimogrede, nikoli nisem razumela, zakaj si zanjo vzamemo le čas poleti). Če sem samo še za hip atmosferska: pomlad povezujemo z novim … Več »

Eksistenca človeka, planeta in kozmosa

Jacek Dukaj: Katedrala. Foto: M. E. Afzali (Unsplash)

Čas branja: 3 min. Kratko poročilo s Spletnega bralnega kluba, na katerem je 6. 9. 2023 beseda tekla o zbirki znanstvenofantastičnih novel poljskega pisatelja Jacka Dukaja V deželi nevernikov v prevodu Jane Unuk. Tokrat smo se v okviru Spletnega bralnega kluba, ki ga KUD Police Dubove organizira v okviru Foruma moderatorjev … Več »

Miha Javornik: Pisatelj Vladimir Sorokin

Foto: Kiwihug (Unsplash)

Čas branja: 2 min. Odlomek članka Mihe Javornika, predavatelja na ljubljanski rusistiki, z naslovom Kako je pisatelju Vladimirju Sorokinu uspelo napovedati rusko preteklost v prihodnosti, ki je bil objavljen v letošnji drugi številki Slavistične revije. Leta 2021 je s pomočjo ruskega Inštituta za literarne prevode v slovenščini izšlo delo konceptualista Vladimirja … Več »

Motivacija za branje? Pogovor o knjigi!

Skupno branje

Čas branja: 9 min. Zaradi naprav, ki ponujajo digitalno razvedrilo, čedalje težje najdemo motivacijo za branje knjig. Strokovnjaki opozarjajo, da imajo digitalne naprave vrsto negativnih učinkov, mdr. polenijo naše možgane, da ne moremo razviti vsega svojega spoznavnega in ustvarjalnega potenciala, lahko pa celo povzročijo hudo zasvojenost. Rešitev? Izkušnje kažejo, da je … Več »

Knjigobežnice in Bralni klub na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor

Knjigobežnica na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor

Čas branja: 4 min. V pričujočem prispevku bova na kratko predstavili odprtje dveh knjigobežnic na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor, ki sta nastali na najino pobudo v okviru Bralnega kluba. Slednjega sva kot krožek zasnovali v letošnjem šolskem letu in v nadaljevanju bova na kratko predstavili, kako je zaživel na … Več »

Orientacija v kaosu: širša slika

Foto: Elimende Inagella (Unsplash)

Čas branja: 51 min. Državni zbor Republike Slovenije je 23. maja 2023 priznal ukrajinski gladomor za genocid. Zakaj se naš parlament tako zagnano ukvarja s preteklostjo neke druge države, namesto da bi si vzel čas za razpravo o tem, kar nas neposredno ogroža tukaj in zdaj? Če hočemo odgovoriti na to … Več »

Webinarji za moderatorje bralnih klubov | jesen 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna, nadaljevalna, izpopolnjevalna in višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Jesenski ciklus spletnih seminarjev je namenjen vsem, ki jih zanima negovanje bralne kulture s klasičnimi ali spletnimi bralnimi klubi.

Izveden bo na štirih zahtevnostnih stopnjah:
– začetna: 19. in 26. 9. 2023 | Rok prijave: 17. 9. 2023
– nadaljevalna: 10. in 17. 10. 2023 | Rok prijave: 8. 10. 2022
– izpopolnjevalna: 7. in 14. 11. 2023 | Rok: 5. 11. 2023
– višja izpopolnjevalna: 28. 11. in 5. 12. 2023 | Rok: 26. 11. 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: višja izpopolnjevalna stopnja | jesen 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
28. novembra in 5. decembra 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 26. november 2023

Višja izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli izpopolniti svoje znanje o ustvarjalnem branju in skupinski dinamiki, kritičnem mišljenju, povezovanju skupnosti ter branju kot terapiji.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: izpopolnjevalna stopnja | jesen 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov (izpopolnjevalna stopnja)

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
7. in 14. november 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 5. november 2023

Izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli nadgraditi svoje znanje o različnih oblikah knjižne in književne vzgoje, metodah dela s skupino ter alternativnih načinih obravnave knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja | jesen 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
10. in 17. oktober 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 8. oktober 2023

Nadaljevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli poglobiti svoje znanje o organizaciji in vodenju bralnih klubov ter pripravi na obravnavo knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja | jesen 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
19. in 26. september 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 17. september 2023

Začetna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki jih zanimajo osnove ustanavljanja, organiziranja, vodenja in promocije klasičnih ali spletnih bralnih klubov.

Evropski parlament leta 1999 o tehnologiji za manipulacijo z atmosfero

Oblaki nad Ljubljanskim barjem 19. 7. 2023 ob 15.24, tik po neurju | Foto: Tatjana Jamnik

Čas branja: 8 min. Odbor za zunanjo politiko, varnost in obrambno politiko Evropskega parlamenta je 14. januarja 1999 objavil Poročilo o okolju, varnosti in zunanji politiki, v katerem je mdr. opozoril, da »kljub obstoječim konvencijam potekajo vojaške raziskave o manipulaciji z okoljem kot orožjem, kar dokazuje npr. sistem HAARP na Aljaski«. … Več »

In pomlad zagotovo pride

Foto: Krzysztof Niewolny (Unsplash)

Čas branja: 4 min. RECENZIJA. Čeprav je Čmrljev žleb (2022), zadnji roman pisateljice Agate Tomažič, po žanru kriminalka, mu ne umanjkata ironija in grenki humor, ki sta značilna za avtoričin slog pripovedovanja. Že po prvih nekaj stavkih postane bralcu romana jasno, da se za lično fasado ugledne družine Flajs, ki upravlja … Več »

Posodimo svoj glas miru!

Foto: Zaur Ibrahimov (Unsplash)

Čas branja: 3 min. V nedeljo, 6. avgusta, mineva 78 let, odkar so ZDA vrgle atomsko bombo na Hirošimo, tri dni pozneje pa so z zemljo zravnale še Nagasaki. Vabimo vas, da se tudi vi pridružite Mednarodni mirovni koaliciji in posodite svoj glas miru! To lahko storite tako, da organizirate mirovni … Več »

Lyndon LaRouche: Konflikt ni naravno stanje med ljudmi in narodi

Nemški kancler Gerhard Schröder je zavzel pomembno držo proti vojni v Iraku in pomagal blokirati utopično politiko spopada civilizacij. Tu se Schröder februarja 2001 v Šanghaju srečuje z delavci na gradbišču nemškega projekta razvoja vlaka maglev Transrapid. Z njim je kitajski premier Zhu Rongji. (Vir: Bundesbildstelle)

Čas branja: 21 min. Učna ura iz geopolitike. Ameriški makroekonomist Lyndon H. LaRouche ml. (1922–2019) je imel 18. decembra 2002 v Berlinu predavanje, v katerem je predstavil svojo vizijo miroljubnega sodelovanja med suverenimi državami, ki je usmerjeno v razvoj in obojestranske koristi. LaRouche v svojem govoru poziva k zavrnitvi utopistične ideje, da … Več »

Beg iz prav-ljic v virtualni svet Face-booka

Nazaj h knjigi | Foto: Mirko Nidorfer

Čas branja: 12 min. Logoterapevtski pogled na človekov beg iz prav-ljic v virtualni svet Face-booka in kako se vrniti nazaj k izviru družine in branja. Zdravilna moč branja Danes veliko govorimo o zdravilni moči branja (biblioterapija). Kot zapiše Elisabeth Lukas: »V njej [v moči branja] tiči nekakšen čar, saj nanjo ne … Več »

Harley Schlanger: Končajmo kolonializem enkrat za vselej!

Harley Schlanger | Foto: The LaRouche Organization

Čas branja: 7 min. VIDEO IN PREPIS. Učna ura iz geopolitike. Kaj je unipolarni red? Kdo je na njegovem čelu in kakšni so njegovi cilji? Ga je mogoče odpraviti? Kako daleč je uspelo priti globalni večini pri tem, da nadomesti dolar in ustvari novo razvojno arhitekturo, ki bo nadomestila neokolonialistični red? … Več »

Mirovni govor predsednika Kennedyja (1963)

Predsednik John F. Kennedy na Ameriški univerzi v Washingtonu, 10. 6. 1963 | Foto: Cecil Stoughton (JFK Library)

Čas branja: 13 min. ČLANEK & VIDEO. 10. junija 1963, osem mesecev po kubanski raketni krizi, ko se je človeštvo znašlo na robu termonuklearnega samouničenja, je imel predsednik John F. Kennedy na Ameriški univerzi v Washingtonu zgodovinski govor o svetovnem miru. Relevantnost Kennedyjevega govora o miru Izvirnik: President John F. Kennedy’s … Več »

Urgentni poziv državljanov in ustanov vsega sveta (naslednjemu) predsedniku ZDA!

Foto: Zaur Ibrahimov (Unsplash)

Čas branja: 2 min. Mirovni poziv ustanoviteljice Schillerjevega inštituta Helge Zepp-LaRouche. Vabljeni k podpisu poziva! 17. maja 2023 PDF poziva 10. junija 2023 mineva 60 let od slovitega govora Johna F. Kennedyja na Ameriški univerzi o tem, kar je sam imenoval »najpomembnejša tema na Zemlji: svetovni mir«. Predsednik Kennedy je imel … Več »

Sprejmeš izziv?

Knjigobežnice | Foto: Madalyn Cox (Unsplash)

Čas branja: 7 min. V zadnjih letih se je, predvsem po zaslugi socialnih omrežij, precej razpasel trend bralnih izzivov, ki smo jih posvojili v nekaterih slovenskih knjižnicah. Tudi sama sem se ujela na te limanice in odkrila tako prednosti kot slabosti tega knjigoljubnega početja. Pa začnimo z ljubeznijo do knjig in … Več »

Stavbe

Biopolitika | Naslovna fotografija: Ari Larissa Heinrich: Chinese Surplus: Bioplitical aestetics and the medically commodified body (2018).

Čas branja: 13 min. Kratka zgodba iz zbirke kratke proze v nastajanju. Predirljiv zvok zvoncev kurentov, ki so svoj ritem stopnjevali do onemoglosti, me je prisilil, da sem zaprla okna naše male delovne barake. Nikogar drugega niso zmotili. Vsak je bil zleknjen na svojem prostorčku, s telefonom v roki ali brez. … Več »

Dodatni Mojstrski webinar za moderatorje bralnih klubov 2023

Mojstrski webinar za moderatorje bralnih klubov

Čas branja: 3 min. DODATNI TERMIN MOJSTRSKEGA TEČAJA
Ciklus 2 spletnih seminarjev
31. maja in 7. junija 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 29. maj 2023

Mojstrski tečaj je namenjen absolventom Webinarja za moderatorje bralnih klubov in vsem aktivnim moderatorjem, ki bi radi poglobili svoje znanje o skupinski dinamiki, ustvarjalnem branju in kulturi pogovora o knjigah.

Bralni klubi ali umetna inteligenca?

Pasti digitalizacije. Foto: Victoria Heath (Unsplash)

Čas branja: 6 min. V zadnjem letu sem se udeležila petih zapovrstnih webinarjev za moderatorje bralnih klubov v organizaciji KUD Police Dubove. Seminarje sem vzela kot izziv, saj branje literature med mladimi drastično upada. Letošnjo pomlad sem se udeležila tudi seminarja AI4T (umetna inteligenca za učitelje). Udeleženci seminarja smo bili sicer … Več »

Molk, moč in mir

No pasaran 2 | Foto: Elias Shariff Falla Mardini | Pixabay

Čas branja: 12 min. Odgovornost je moč, ki se ji odrekamo, kadar molčimo, ko bi morali kričati. Kričijo, če še zmorejo, šele tisti, ki se jim zgodi osebna tragedija. Osebne tragedije so včasih del konkretne družbene nevarnosti, ki je nastopila kot posledica molka in preusmerjanja pozornosti od dejanskih vzrokov in nevarnosti … Več »

Strel

Simbolika ognja. Foto: Andres F. Uran (Unsplash)

Čas branja: 5 min. Zapis posvečam tragediji, ki se je zgodila v Beogradu 3. maja 2023, ko se je trinajstletni deček odpravil na strelski pohod po svoji šoli. Streli so prečili celotno človeško družbo, ne le kot vidno in vse bolj medializirano institucijo, ampak kot psihični fenomen v vsakem posamezniku, ki … Več »

Vera Sharav: Relevantnost Nürnberškega kodeksa

Kader iz filma Bela bolezen (1937, rež. Hugo Hass)

Čas branja: 8 min. Sodniki vojaškega tribunala na nürnberških procesih niso le obsodili vodilnih nacističnih zdravnikov, ki so izvajali poskuse na taboriščnikih, temveč so hkrati objavili tudi načela medicinske etike – Nürnberški kodeks.  Vera Sharav, ki je preživela holokavst in je danes zagovornica človekovih pravic, je na komemoraciji ob 75. obletnici … Več »

Kitajska kot zatočišče pred holokavstom

Shanghai | Foto: Nuno Alberto (Unsplash)

Čas branja: 6 min. Medtem ko je večina držav Židom, ki so bežali pred nacističnim pregonom, odrekala azil, jih je Kitajska sprejemala odprtih rok. Izvirnik: K. J. Noh: Forgotten history: China as Holocaust sanctuary. Asia Times, 1. 2. 2023. Druga plat holokavsta 27. januarja, na dan spomina na holokavst, obeležujemo obletnico osvoboditve Auschwitza, … Več »

Bralni klub lektorata slovenščine na univerzah v Buenos Airesu in La Plati

Spletni bralni klub | Foto: Chris Montgomery (Unsplash)

Čas branja: 4 min. Na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik, ki bdi nad programom Slovenščina na tujih univerzah, smo se odločili, da bomo na lektoratih slovenščine po svetu študijsko leto 2022 posvetili slovenski književnosti. Tako mi je prišlo na misel, da bi lahko za slušatelje lektorata na Univerzi … Več »

Ljubljansko barje: žitnica ali rezervat?

Bevke na Ljubljanskem barju. | Foto: Digitalna knjižnica Slovenije (dLib)

Čas branja: 24 min. Slovenski kmetje na protestih opozarjajo, da ukrepi, ki jih vlada oblikuje na podlagi predlogov t. i. naravovarstvenikov, ne bodo prizadeli le njihove eksistence, temveč ogrožajo prehransko varnost Slovenije. Bomo podprli kmete pri boju za njihovo pravico do opravljanja kmetijske dejavnosti in našo skupno pravico do samooskrbe s … Več »

Sejanje semen strahu

Crankbunny: Munch Contest Scream (Behance)

Čas branja: 13 min. Da krojači razpoloženja javnosti že dlje časa prizadevno izganjajo sleherne atome zadovoljstva in ugodja iz etra skupnosti, namesto tega pa kontaminirajo mentalno okolje z nepotrebnimi, lažnimi strahovi in histerijo, je zdaj že dobro znano. Še pred enim letom je bila sleherna javna herezija v povezavi z najsmrtonosnejšim … Več »

Medgeneracijska bralna srečanja v OŠ Bršljin

Medgeneracijsko branje. | Foto: Maja Femc

Čas branja: 4 min. Osnovna šola Bršljin v Novem mestu že od samega začetka sodeluje pri projektu Medgeneracijsko branje, ki so ga pri Društvu Bralna značka zasnovali z namenom, da bi povezali mlade in odrasle bralce, hkrati pa tudi promovirali slovenske mladinske avtorje. Sama sem se projektu pridružila pred dvema letoma. … Več »

Kultura življenja s knjigami

Foto: Anita Janković (Unsplash)

Čas branja: 9 min. Zaradi pospešene digitalizacije tiskana knjiga polagoma izginja iz našega življenja. Tolažimo se z dejstvom, da človeštvo še nikoli v zgodovini ni bralo toliko, kot zdaj bere z elektronskih naprav. S pametnim telefonom v žepu imamo vedno dostop do spletnih vsebin, na e-čitalnikih pa tudi do tisočev elektronskih … Več »

Poziv k mirovni vlogi Slovenije v vojaškem spopadu med Zahodom in Rusijo

Foto: Zaur Ibrahimov (Unsplash)

Čas branja: 4 min. Objavljamo poziv k miru, ki ga je februarja napisala skupina slovenskih razumnikov. Preberite, premislite in pošljite svoj podpis podpore! Drage sodržavljanke in sodržavljani Republike Slovenije! Spopad v Ukrajini povzroča ogromno žrtev in se nevarno stopnjuje. V enem letu je kljub medijski blokadi in skrajno agresivni politični propagandi … Več »

Izkušnja priprave na bralni klub in moderiranja

Foto: jcomp (Freepik.com)

Čas branja: 2 min. Vsako srečanje bralnega kluba je pravzaprav spodbujanje izražanja, saj imajo udeleženci (večina!) redko možnost pogovora o določeni temi (v našem primeru o knjigi). Ker je to skupina, ki ima nek skupni interes, se vsak posameznik zaveda, kakšno druženje je to in se tudi primerno izraža. Opisala bom … Več »

Izkušnja sprave ob pogovoru o knjigi Zločin in kazen

Fjodor Mihajlovič Dostojevski | Foto: Vasilij Perov (Wikipedija)

Čas branja: 4 min. Ko se pogovarjamo o knjigah, se pogovarjamo o vseh nas. To se je potrdilo tudi na srečanju bralnega kluba Kranjska čbelica v Ivančni Gorici, na katerem smo spregovorili o romanu ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Zločin in kazen. Knjiga, izdana pred 156 leti, nam je pomagala dojeti … Več »

Svetloba in čas, ki ju izgubljamo

Total (Blade Runner 2049, rež. Denis Villeneuve, 2017)

Čas branja: 8 min. Geoinženiring oz. podnebni inženiring je dejstvo, ki se dogaja vsem nam – večinoma mimo naše vednosti. Neposredno agresivno vpliva tako na naše psihofizično zdravje kakor tudi na živali in rastline oz. vse žive organizme na tem planetu. Trdne dokaze, da je planet Zemlja žrtev geoinženiringa, prinaša dokumentarec … Več »

Priprava na obravnavo knjige v bralnem klubu

Knjiga pesmi

Čas branja: 2 min. Priprava na obravnavo knjige v bralnem klubu je odvisna od številnih dejavnikov, predvsem pa od moderatorja bralne skupine. Vsak ima namreč svoj slog moderiranja, različne pa so tudi bralske izkušnje članov skupine. V prispevku bom opisal, kako se pripravljam na bralni klub Biseri za svinje. Odvisno od … Več »

Mojstrski webinar za moderatorje bralnih klubov 2023

Mojstrski webinar za moderatorje bralnih klubov

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
1 in 8. marec 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 27. februar 2023

Mojstrski tečaj je namenjen absolventom Webinarja za moderatorje bralnih klubov in vsem aktivnim moderatorjem, ki bi radi poglobili svoje znanje o skupinski dinamiki, ustvarjalnem branju in kulturi pogovora o knjigah. Vsako leto obravnavamo drugo učno gradivo.

Dr. Patrick Moore, soustanovitelj Greenpeacea

Kristalni svet. Prizor iz filma Uničenje (Annihilation, 2018, rež. Alex Garland)

Čas branja: 2 min. ČLANEK & VIDEO. Povzetek in razmislek ob pogovoru Rexa Murphyja z dr. Patrickom Moorom, ki je eden od ustanoviteljev Greenpeacea. O mitu globalnega segrevanja in netransparentnosti delovanja okoljevarstvenih organizacij ter motivih zanjo. Hearing the other side: Dr. Patrick Moore, co-founder of Greenpeace, speaks his mind. RexTV, 26. … Več »

Japonski zdravniki pozivajo k podrobni preiskavi

Kaktus | Foto: Earl Wilcox (Unsplash)

Čas branja: 7 min. Zaslužni profesor dr. Masanori Fukushima, strokovnjak za nalezljive bolezni z Univerze v Kjotu, je 25. 11. 2022 na tiskovni konferenci okrcal predstavnike japonskega ministrstva za zdravje zaradi neučinkovitega spremljanja neželenih učinkov cepiv mRNA ter jih pozval, naj sprožijo ustrezno uradno preiskavo. K podrobni preiskavi neželenih učinkov pozivajo … Več »

Dr. Sucharit Bhakdi o imunskem sistemu in genskih farmacevtikih

Foto: Engin Akyurt (Unsplash)

Čas branja: 10 min. VIDEO & ČLANEK. Nemški zdravnik in univerzitetni profesor, specialist za medicinsko mikrobiologijo in infekcijsko epidemiologijo dr. Sucharit Bhakdi na razumljiv in nazoren način razloži, kako se razvije in odziva človekov imunski sistem ter kaj se v telesu zgodi ob vbrizganju genskih farmacevtikov. Predavanje je potekalo septembra 2022 … Več »

Helga Zepp-LaRouche: Mir pomeni spoštovanje pravice drugih do razvoja

Gerard ter Borch: Ratifikacija vestfalskega miru

Čas branja: 13 min. VIDEO & ČLANEK. Helga Zepp-LaRouche je na prošnjo Kluba mehiških novinarjev 13. decembra 2022 posnela nagovor, ki ga je klub nato razposlal med svoje člane pa tudi študente fakultet Univerze v Ciudadu de Méxicu. Univerza v Ciudadu de Méxicu, znana kot UMC, je javna univerza, ki jo … Več »

Webinarji za moderatorje bralnih klubov | pomlad 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna, nadaljevalna, izpopolnjevalna in višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Spomladanski ciklus spletnih seminarjev je namenjen vsem, ki jih zanima negovanje bralne kulture s klasičnimi ali spletnimi bralnimi klubi.

Izveden bo na štirih zahtevnostnih stopnjah:
– začetna: 7. in 14. 3. 2023 | Rok prijave: 5. 3. 2023
– nadaljevalna: 28. 3. in 4. 4. 2023 | Rok prijave: 26. 3. 2022
– izpopolnjevalna: 18. in 25. 4. 2023 | Rok: 26. 4. 2023
– višja izpopolnjevalna: 9. in 16. 5. 2023 | Rok: 7. 5. 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: višja izpopolnjevalna stopnja | pomlad 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
9. in 16. maj 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 7. maj 2023

Višja izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli izpopolniti svoje znanje o ustvarjalnem branju in skupinski dinamiki, kritičnem mišljenju, povezovanju skupnosti ter branju kot terapiji.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: izpopolnjevalna stopnja | pomlad 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov (izpopolnjevalna stopnja)

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
18. in 25. april 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 16. april 2023

Izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli nadgraditi svoje znanje o različnih oblikah knjižne in književne vzgoje, metodah dela s skupino ter alternativnih načinih obravnave knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja | pomlad 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
28. marec in 4. april 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 26. marec 2023

Nadaljevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli poglobiti svoje znanje o organizaciji in vodenju bralnih klubov ter pripravi na obravnavo knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja | pomlad 2023

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
7. in 14. marec 2023 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 26. marec 2023

Začetna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki jih zanimajo osnove ustanavljanja, organiziranja, vodenja in promocije klasičnih ali spletnih bralnih klubov.

Razlika med šolskim in nešolskim branjem

Branje tiskane knjige | Foto: Thought Catalog (Unsplash)

Čas branja: 3 min. Osnovna razlika med branjem šolskega čtiva in branja knjig v bralnih klubih je v izvoru razloga za branje knjige. V tem premisleku se osredotočamo na branje tako imenovanih resnih oziroma literarnih knjig. Priročnike za boljše življenje ali delovanje in razvedrilno, žanrsko literaturo tu puščamo ob strani. Branje … Več »

Skupina Glas ljudstva je dirigirana iz tujine

Iniciativa Glas ljudstva, foto: Bobo (24ur.com)

Čas branja: 8 min. Naša raziskava virov financiranja je pokazala, da skupina Glas ljudstva ni vzniknila iz ljudstva, ampak je očitno financirana in torej dirigirana iz tujine z namenom destabilizacije oz. rušenja naše države. Skupina Glas ljudstva očitno NE deluje v interesu prebivalcev Slovenije, temveč v interesu tujih sil in kapitala, … Več »

Aseem Malhotra: Kardivaskularno tveganje pri cepivih mRNA

Model srca | Foto: Jesse Orrico (Unsplash)

Čas branja: 4 min. VIDEO & ČLANEK. Ugledni britanski kardiolog dr. Aseem Malhotra na osrednji britanski televiziji BBC opozarja, da je presežna umrljivost zelo verjetno posledica neželenih učinkov cepiv mRNA, ki močno povečajo kardiovaskularno tveganje. Oblasti poziva, naj zaustavijo cepljenje in izvedejo preiskavo. »V reviji Vaccine so pred kratkim objavili ponovno … Več »

Astrid Stuckelberger: Svetovna vladavina z WHO

Zasedanje OZN | Foto: Matthew TenBruggencate (Unsplash)

Čas branja: 4 min. VIDEO & ČLANEK. Dr. Astrid Stuckelberger, nekdanja izvedenka za Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in poznavalka sistema Organizacije združenih narodov (OZN), opozarja, da so v k članstvu z volilno pravico povabili člane iz privatnega sektorja (torej člane, ki niso države in delujejo v interesu svetovnih oligarhov) in da … Več »

Călin Georgescu: OZN je v rokah oligarhov

Organizacija združenih narodov pod pazduho | Foto: Ilyass Seddoug (Unsplash)

Čas branja: 23 min. VIDEO & ČLANEK. Dr. Călin Georgescu, nekdanji visoki funkcionar OZN za trajnostni razvoj in posebni poročevalec o človekovih pravicah, in dr. Reiner Fuellmich, nemško-ameriški pravnik in soustanovitelj Komisije za preiskavo mednarodnih zločinov, spregovorita o tem, kako velike svetovne nevladne organizacije, kot so Organizacija združenih narodov (OZN), Svetovna … Več »

Digitalna higiena

Knjige so najboljša digitalna higiena | Foto: Christin Hume (Unsplash)

Čas branja: 6 min. V sodobnem svetu smo obkroženi z digitalnimi napravami: uporabljamo jih pri delu, za šolo, v prostem času. Virtualna resničnost postaja del našega vsakdana. Zaradi nje izgubljamo stik s fizično resničnostjo, to pa povečuje nevarnost napačnih odločitev, razdiralno deluje na naše odnose z drugimi in nas peha v … Več »

Pasti digitalizacije

Pasti digitalizacije. Foto: Victoria Heath (Unsplash)

Čas branja: 7 min. Že nekaj let poslušamo o nujnosti vsestranske digitalizacije. Evropska unija in Slovenija v to vlagata ogromno sredstev, vendar pa nekako nikjer ni zaslediti kritične javne razprave. Ta bi bila še kako umestna, saj pospešena digitalizacija sproža več problemov: varnostnih, socioloških in ekoloških. Pred začetkom pospeševanja digitalizacije s … Več »

»Dolgi covid« ali neželeni učinki cepiva?

Nevroni | Foto: Hal Gatewood (Unsplash)

Čas branja: 18 min. Književno prevajanje zahteva izjemno natančnost in zbranost, zato je moja sposobnost za delo odvisna od delovanja mojih možganov. Spomladi sem imela tik po tretjem cepljenju proti covid-19 tako hude težave s koncentracijo in spominom, da dela kljub trudu nisem bila zmožna opravljati. Dobila sem t. i. dolgi … Več »

Kako priporočati literaturo

Dekle v knjižnici | Foto: Andrew Petrischev (Unsplash)

Čas branja: 6 min. Ko leposlovna knjiga izide, med njo in bralci nastane t. i. komunikacijski krog z osveščenimi oz. literarnimi posredniki, ki lahko (ali pa ne) ojačujejo odmev knjige v javnosti. V tem krogu so tako literarni kritiki, zgodovinarji, tržniki, drugi bralci, profesorji, bralni klubi, literarna društva, seveda tudi knjižnice, … Več »

Knjiga krepi vez med otrokom in starši

Veliki in mali bralec v naslanjaču. Foto: Kelly Sikkema (Unsplash)

Čas branja: 4 min. Eden najučinkovitejših načinov krepitve vezi med otrokom in starši sta skupno branje knjige pred spanjem in pogovor o prebranih knjigah. Na razvoj otrokovih kognitivnih, zlasti jezikovnih zmožnosti pa blagodejno vpliva tudi pripovedovanje zgodb. Pomen vezi z bližnjimi Ni treba biti strokovnjak, da bi vedeli, da otrok za … Več »

Izkušnje z zakonsko bralno skupino

Skupno branje | Foto: Ben White (Unsplash)

Čas branja: 3 min. V prispevku poročam o izkušnji s preventivno zakonsko skupino, v kateri smo poskusno izvedli pogovor o knjigi. Poskus je bil pozitivno sprejet. Predstavitev skupine Smo zakonska skupina 6 parov, ki se družimo že petnajst let enkrat na mesec. Teme, o katerih se pogovarjamo, so v glavnem zakonske … Več »

Iskra božanskega: o vzhodnoevropski židovski motiviki v romanu Filipa Davida

Jeni dzami | Foto: DNC Films (Pexels)

Čas branja: 16 min. ČLANEK & VIDEO. Proza srbskega pisatelja Filipa Davida črpa iz bogate tradicije (srednje)evropske fantastične zgodbe, pa tudi iz židovskega izročila, tako sefardskega kot vzhodnoevropskega aškenaškega. Predavanje na strokovnem posvetu za knjižničarje Slovanski fokus: južnoslovanske književnosti se je odvilo 13. septembra 2022 v Slovanski knjižnici (Mestna knjižnica Ljubljana). … Več »

Tri prilike iz dramske legende Dibuk S. A. An-skega

Naslovnica knjige Dybuk: Na pograniczu dwóch światów (Lvov 1922)

Čas branja: 2 min. Prilike v dramski legendi Dibuk A. S. An-skega govorijo različne dramske osebe. Dibuk se je ohranil v dveh precej razlikujočih se verzijah, jidiš izvirniku in hebrejskem prevodu pesnika Haima Nahmana Bialika, ki ga je avtor še za življenja toplo sprejel, čeprav je prevajalec zaradi radikalne različnosti izraznih … Več »

Grabte dnarje vkup gotove, kupovajte si gradove …

Ponudba | Foto: Fikri Rasyid (Unsplash)

Čas branja: 9 min. Začenja se 38. slovenski knjižni sejem, ki bo, vsaj merjeno po tistem v Frankfurtu, kamor smo letos nekoliko bolj zvedavo pogledovali, žepen. Žep je tu prispodoba najmanj vsega tistega, kar beseda lahko implicira: majhnosti, malenkostnosti in potrošništva. Ustrezno perspektivo si lahko izbere vsakdo sam. Meni bi bila še … Več »

Jeffrey D. Sachs: Lažni narativ Zahoda o Rusiji in Kitajski

Smeri neba | Foto: Thirumalai Rajan P (Pexels)

Čas branja: 4 min. Analiza ameriškega ekonomista prof. Jeffreyja D. Sachsa, predstojnika Centra za trajnostni razvoj na Univerzi Columbia in svetovalca generalnega sekretarja OZN. Vir: Jeffrey D. Sachs: The West’s False Narrative about Russia and China. Other News, 22. 8. 2022. Svet je na robu jedrske katastrofe predvsem zato, ker zahodni politični voditelji … Več »

Noč branja: intervju z učenkama 3. razreda

Mali bralec | Foto: Aaron Burden (Unsplash)

Čas branja: 3 min. Teden otroka se je na III. osnovni šoli v Celju končal s težko pričakovanim dogodkom Noč branja. O izvedbi bralnega dogodka sem se pogovarjala s prijateljico Mijo in svojo hčerjo Bino Roso, sošolkama in učenkama tretjega razreda. Obe sta se neizmerno razveselili povabila in za Roso lahko … Več »

Ko se nikogar več nič ne dotakne …

Bližnji plan (Black Swan, rež. Darren Arnofsky, 2010)

Čas branja: 5 min. Aktivizem za ustanavljanje bralnih klubov v luči Rosove teorije resonance. Teorija resonance Teorijo resonance je postavil nemški sociolog Hartmut Rosa. Gre za teorijo odnosa do sveta. V njej se različne vede prepletajo s sociologijo, torej z vedo, ki preučuje delovanje družbe, človeka v družbi itd. Resonanca je … Več »

Naša soodgovornost za vojno in mir

Vojno opustošenje v Ukrajini | Foto: Nick Tsybenko (Unsplash)

Čas branja: 5 min. VIDEO & ČLANEK. 27. oktobra 2022 se je predsednik Gvineje Bissau Umaro Sissoco Embaló, potem ko je na obisk v Kijev pripotoval iz Moskve, ukrajinskemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu ponudil za mediatorja pri mirovnih pogajanjih. Tudi tokratni poskus začetka mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo je naletel na … Več »

Bolezen v treh sodobnih slovenskih romanih

Slika z naslovnice Cankarjeve Hiše Marije Pomočnice (Kondor, 1974)

Čas branja: < 1 min. VIDEO. V slovenski književnosti sta se prva sistematično dotaknila različnih tabujev, med njimi tudi bolezni, Ivan Cankar in Zofka Kveder. V našem tisočletju še vedno ni veliko romanov, ki bi umetniško prepričljivo predstavili bolezen, saj lahko ta kot intenzivno telesno, čustveno in mentalno stanje nasede na čeri … Več »

Moramo se pogovoriti o južnoslovanskih književnostih

Foto: jcomp (Freepik.com)

Čas branja: 8 min. ČLANEK & VIDEO. Predavanje, ki je naslovljeno s parafrazo naslova prozne zbirke Morava se pogovoriti Tanje Mravak (Hrvaška), je osredotočeno na prozo Snježane Mulić (Bosna in Hercegovina), Svetislava Basare (Srbija) in Andreja Nikolaidisa (Črna gora), omeni pa še nekaj pomembnih in pomenljivih južnoslovanskih proznih glasov. Predavanje na … Več »

Jacques Baud: Vojaške razmere v Ukrajini (3)

Otroški poletni tabor bataljona Azov | Foto: Alex Masi (Unicef.de)

Čas branja: 17 min. Analiza Jacquesa Bauda, nekdanjega člana švicarske strateške obveščevalne službe in strokovnjaka za Vzhodno Evropo, ki je bila junija 2022 objavljena v strokovni reviji Bulletin de documentation Francoskega centra za obveščevalne raziskave (Centre Français de Recherche sur le Renseignement). Vir: Jacques Baud: Le point sur la situation militaire … Več »

Jacques Baud: Vojaške razmere v Ukrajini (2)

Situacija 25. marca. Realno stanje | Vir: Jacques Baud

Čas branja: 11 min. Analiza Jacquesa Bauda, nekdanjega člana švicarske strateške obveščevalne službe in strokovnjaka za Vzhodno Evropo, ki je bila marca 2022 objavljena v strokovni reviji Bulletin de documentation Francoskega centra za obveščevalne raziskave (Centre Français de Recherche sur le Renseignement). Vir: Jacques Baud: Le point sur la situation militaire … Več »

Jacques Baud: Vojaške razmere v Ukrajini

Ukrajina Praznuje Razstrelitev Mostu Na Krim

Čas branja: 20 min. Analiza Jacquesa Bauda, nekdanjega člana švicarske strateške obveščevalne službe in strokovnjaka za Vzhodno Evropo, ki je bila marca 2022 objavljena v strokovni reviji Bulletin de documentation Francoskega centra za obveščevalne raziskave (Centre Français de Recherche sur le Renseignement). Vir: Jacques Baud: La situation militaire en Ukraine. Bulletin … Več »

Zastopanost slovanske literature na portalu Dobreknjige.si

Ogromna knjižnica, ki ponazarja e-knjige

Čas branja: 8 min. ČLANEK & VIDEO. Članek želi osvetliti naš odnos do slovanske in še posebej južnoslovanske literature, kamor spadamo tudi Slovenci, in sicer tako, da predstavlja nekaj statističnih podatkov o vnosih knjig slovanskih avtorjev na portal Dobreknjige.si ter priporoči nekaj strategij za izboljšanje izposoje teh knjig v knjižnicah. Predavanje … Več »

Kratka zgodovina Ukrajine

Ukrajina

Čas branja: 24 min. V zahodnih medijih v zvezi z Ukrajino opažamo izrazito enostransko poročanje. Kot kaže, smemo izvedeti samo to, kar nam predstavljata ukrajinski režim in Zahod. Brž ko kdo problematizira narativ zahodne vojne propagande, je cenzuriran, ne da bi kdo sploh prisluhnil njegovim argumentom. Zakaj ne smemo izvedeti druge … Več »

Kratko in grenko-sladko: bolgarske in makedonske kratkoprozne delikatese

Riba v akvariju (ilustracija k zbirki (Nes)končni modeli kratke zgodbe)

Čas branja: 6 min. ČLANEK & VIDEO. V zadnjem desetletju je v slovenskem prevodu izšlo šest proznih zbirk bolgarskih in makedonskih avtorjev in avtoric. Ali jih bralci poznajo in si jih izposojajo ali pa raje posegajo romanih? Najprej bom predstavila seznam knjižnih prevodov bolgarske in makedonske proze in pokazala, da je … Več »

O iskanju dobrih formulacij in uporabnosti maše

Zaskrbljeni spletni pisec (foto Tim Gouw)

Čas branja: < 1 min. Ena posebna vrsta užitka (ko berem) je iskanje pretanjenih, natančnih, lucidnih, zvitih in pretkanih formulacij. Najsi bo to stavek, izraz, besedna zveza ali samo beseda – vedno sem na lovu za novimi formami, oblikami, izražanji in formulacijami. Z novimi besedami si povečam moje zmožnosti izražanja: toliko bolj … Več »

Ksenija Medved: Kako sta Basko in Violeta dobila krila

Ksenija Medved: Kako sta Basko in Violeta dobila krila

Čas branja: 4 min. Odlomek slikanice Ksenije Medved Kako sta Basko in Violeta dobila krila z ilustracijami Joanne Zając – Slapničar in skladbami v izvedbi profesionalnih glasbenikov. To je prav posebna slikanica: ni le paša za oči, temveč tudi za uho. Besedilo Ksenije Medved in ilustracije Joanne Zając – Slapničar namreč spremljajo … Več »

Spoštljiv, argumentiran in odprt pogovor

Kako je knjižni klub postal bralna delavnica: #knjigevmreži

Čas branja: < 1 min. VIDEO & ČLANEK. Obstaja neskončno metod, kako ljudem približati branje in jih pripraviti do tega, da vzljubijo kakovostne knjige. Toda vsi bralni klubi imajo enako bistvo – pogovor. V bralnih skupinah se učimo pogovora, ki je spoštljiv, argumentiran, odprt in iskren. Izjava literarne komparativistke, dramaturginje in filozofinje … Več »

Ivo Andrić in Slovenci

Ivo Andrić

Čas branja: 11 min. Nobelovec Ivo Andrić je o Sloveniji, Slovenkah in Slovencih govoril in pisal večkrat. V tem prispevku, ki je del mojih zapisov o zaslužnih oz. uglednih južnoslovanskih pisateljih in mislecih, osvetljujem literarno delo in manj znane podatke in zapise Iva Andrića o Sloveniji in njenih ljudeh. Tega sem … Več »

Stanisław Lem: Solaris

Stanislaw Lem: Solaris

Čas branja: 11 min. Odlomek znanstveno-fantastičnega romana poljskega pisatelja Stanisława Lema Solaris v prevodu Tatjane Jamnik. Solaris je najbolj znana knjiga Stanisława Lema, ki je bila večkrat ekranizirana, mdr. sta bila po njej posneta filma v režiji Andreja Tarkovskega in Stevena Soderbergha. Doktor Kris Kelvin prileti na vesoljsko postajo, ki kroži okrog … Več »

Pogovor o knjigah je pogovor o nas samih

Bralni klub Krajnska čbelica (Knjižnica Ivančna Gorica)

Čas branja: 2 min. Zato da nekdo postane bralec, da dobi izkušnjo branja in predvsem izkušnjo sproščene oblike pogovora o prebranem, se moramo začeti pač enostavno pogovarjati. Pogovor o knjigah je namreč pogovor o nas samih. Izjava višje bibliotekarke specialistke in vodje Knjižnice Ivančna Gorica Ksenije Medved. V 37 letih službene … Več »

Enaki med enakimi

Foto: Duy Pham (Unsplash)

Čas branja: 2 min. VIDEO & ČLANEK. Na začetni stopnji začnemo z osnovami, izvemo, kako ustanovimo bralni klub na kaj moramo biti pozorni in predvsem kako animiramo ljudi, da preberejo knjigo in se udeležijo bralnega pogovora. Kajti bralni klub je bralni pogovor oz. druženje v bralnih skupinah. Vabimo vas, da se … Več »

Branje se tiče vsakdanjega življenja

Srednji bližnji plan (Children of Men, rež. Alfonso Cuarón, 2006)

Čas branja: 3 min. VIDEO & ČLANEK. Branje ni samo pasivno obračanje listov v knjigah – branje se tiče vsakdanjega življenja. S tem ko bralci začnejo knjige povezovati s svojimi vsakdanjimi izkušnjami, začnejo tudi svoje vsakdanje izkušnje povezovati s temi knjigami. Nenadoma so sposobni o vsakdanjih zadevah, o katerih so morda … Več »

Poslanstvo Slovanskega fokusa

Slovanski fokus (logotip)

Čas branja: 2 min. VIDEO IN ČLANEK. Kulturna dediščina je bogastvo, ki nam ga ustvarjalci zapuščajo z željo, da bi s svojimi deli nagovarjali soljudi. Zato je naša naloga poskrbeti za to, da najpomembnejša dela iz zakladnice svetovne literature, vključno z Dostojevskim pa tudi Ano Frank, nikoli več ne bodo pristali … Več »

Vabilo k branju slovanskih avtorjev

Slovanski fokus (logotip)

Čas branja: < 1 min. VIDEO & ČLANEK. Vabljeni k branju sodobnih južnoslovanskih avtorjev s priporočilnega seznama. Z malo sreče lahko v nagradnem žrebanju prejmete knjižno nagrado založbe KUD Police Dubove! Izjava bibliotekarke in organizatorke kulturnih programov v Mestni knjižnici Ljubljana – Slovanski knjižnici Erike Marolt. Tudi letošnjo jesen smo za bralke … Več »

Slovanski fokus opozarja na literarne zaklade

Slovanski fokus (logotip)

Čas branja: < 1 min. VIDEO & ČLANEK. Izobraževanje Slovanski fokus je namenjeno bibliotekarjem informatorjem pa tudi bralkam in bralcem, ki bi jih radi pritegnili k branju kakovostnih knjižnih del južnoslovanskih avtorjev, ki so v množici zahodne knjižne produkcije marsikdaj prezrti. Izjava vodje Slovanske knjižnice Tomaža Miška. V Mestni knjižnici Ljubljana z … Več »

Od kod izrašča pobuda Slovanski fokus

Slovanski fokus (logotip)

Čas branja: 3 min. VIDEO & ČLANEK. Zahod je slovanski svet vedno potiskal ob stran in ga podcenjeval. Kot slovanska država lahko vzpostavimo most med Evropsko unijo ter ogromnim kulturnim prostorom, od koder v resnici prihaja ogromno zelo pomembnih pobud, tendenc, umetniških praks, literarnih izdelkov itn., ki so še kako zaznamovali … Več »

Fokus na vsebino in kontekst

Slovanski fokus (logotip)

Čas branja: 2 min. VIDEO & ČLANEK. Za slovenski prostor je pobuda Slovanski fokus zelo pomembna. Zakaj? Raste in se prepleta skupaj z Zavezništvom za dvig ravni bralne kulture in kulture pogovora. V bolj okostenele institucije prinaša temeljni premislek, kaj počnemo, koga nagovarjamo in na kakšen način reflektiramo današnji čas. Izjava … Več »

Iztok Osojnik: 2021

Iztok Osojnik: 2021 (foto: Iztok Osojnik)

Čas branja: 9 min. Nekaj pesmi iz knjige poezije Iztoka Osojnika 2021, ki jo je avtor označil za kroniko eksistencialnih stanj v letu 2021. Osojnik je vsestranski ustvarjalec, ki se je že ničkolikokrat izkazal kot avtor zahtevne, resne literature. Tudi tokrat bralcu odpira prostor za kompleksno, celovito refleksijo o sodobnem svetu in … Več »

Branje nam je v uteho, pogovori nas osrečujejo

Bralni klubi malo drugače Foto: Rawpixel.com (Pixabay)

Čas branja: 2 min. Kultura medsebojnega poslušanja, pogovarjanja, živih družbenih stikov z empatičnim dopuščanjem drugačnosti sočloveka je v naši družbi dosegla dno. Poleg tega digitalna tehnologija ugrablja našo pozornost, avtonomijo in čas. Vpliv digitalne tehnologije na otroke in mladostnike Otroke in mladino virtualna resničnost digitalnih medijev spravlja v stisko: razpršuje jim … Več »

Slovanski fokus in seminar za moderatorje bralnih klubov

Slovanski fokus (logotip)

Čas branja: 2 min. Strokovni posvet in seminar
13. septembra 2022 ob 8.30–15.30
Slovanska knjižnica v Ljubljani
Rok za prijavo: 6. 9. 2022

Izobraževanje je namenjeno zlasti knjižničarjem in moderatorjem bralnih klubov, hkrati pa je odprto za širšo javnost. Predavanjem in okrogli mizi sledi kratek seminar za moderatorje bralnih klubov.

Ne le branje, tudi pogovori o knjigah – za boljšo družbo

Dramaturgija (foto: Mike, Pexels)

Čas branja: 7 min. Kultura medsebojnega poslušanja, pogovarjanja, živih družbenih stikov z empatičnim dopuščanjem drugačnosti sočloveka je v naši družbi dosegla dno. Čas je, da ponovno oživimo tradicijo pogovora o knjigah. Branje in pogovor o prebranem sta namreč prva vaja v empatiji, razmišljanju, pozornosti, solidarnosti, poslušanju in izmenjavi mnenj, pa tudi začetek … Več »

Je res vseeno, v katerem jeziku beremo?

Jezik je naše simbolno vesolje

Čas branja: 6 min. Tuji jeziki nam pomagajo pri sporazumevanju zunaj slovenskega prostora in širijo naša obzorja. Toda jezik kot naše simbolno vesolje raste iz našega primarnega jezika – materinščine. Kako razumemo v različnih jezikih Pred leti sem na literarnem večeru z danes žal že pokojnim češkim pisateljem Janom Balabánom v … Več »

Pogosta vprašanja o branju

Branje tiskane knjige | Foto: Thought Catalog (Unsplash)

Čas branja: 4 min. V prispevku odgovarjam na štiri pogosta vprašanja o branju: Ali branje literature lahko nadomestimo z ogledom filma ali branjem stripa? Ali z digitalnega zaslona beremo enako kot iz tiskane knjige? Je tiho izgovarjanje med branjem napačno? Je vseeno, v katerem jeziku beremo? Če imate še kako drugo … Več »

Boris Ružič: Živalska akademija

Boris Ružič: Živalska akademija

Čas branja: 4 min. Zgodba iz e-knjižne slikanice Borisa Ružiča Živalska akademija z ilustracijami Kaje Kavčič in spremno besedo Iztoka Osojnika. Živali v pravljicah Borisa Ružiča znajo vzeti usodo v svoje roke in poskrbeti, da se stvari uredijo tako, kot je najbolje za vse. Učijo nas, da obstaja rešitev za vsako … Več »

Iztok Osojnik: Maraton puhlosti in nesmislov

Iztok Osojnik: Maraton puhlosti in nesmislov

Čas branja: 8 min. Pesem iz knjige poezije Iztoka Osojnika Maraton puhlosti in nesmislov. Osojnikov pesniški svet je zelo živ in resničen, saj razkriva dogajanje brez metaforičnosti, ki se soporaja in actu pred pesnikom, v trenutku nastajanja pesmi, in prek mreže odnosov različnih okolij in jazov iz preteklosti ter trenutnega dela, … Več »

Zakaj Webinar za moderatorje bralnih klubov?

Beremo lahko povsod | Foto: Rathish Gandhi (Unsplash)

Čas branja: 3 min. Ker refleksije ni nikoli preveč in da preverimo, ali smo še vedno na pravi poti, smo si mentorji Webinarja za moderatorje bralnih klubov po dveh letih znova zastavili vprašanje, zakaj organiziramo izobraževanja in kakšne pozitivne učinke na družbo z njimi dosegamo. Z odgovori somentorice na spletnih seminarjih … Več »

Radoslav Parušev: Od znotraj

Radoslav Parušev. Foto: Asha Past, IGNOR

Čas branja: 10 min. Odlomek romana bolgarskega pisatelja Radoslava Paruševa Od znotraj.  Roman v »treh dejanjih« se odvija na meji med skrajno naturalističnim opisom sodobne Bolgarije in posttranzicijsko politično distopijo, groteskno sliko, ki je bolj ali manj skupna vsem evropskim postsocialističnim državam. Napisan je kot filmski spektakel, v sekvencah, ki so deloma … Več »

Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prste …

Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prste, 2021

Čas branja: 2 min. Nekaj pesmi iz zbirke Patricije Šašek Vsak večer prepletem prste …  Poezija je absolutna svoboda, ni zapovedana, ampak dojeta prostost, ki si utira pot skozi življenje. Kot zvrst se poezija dotika smrti, časa, končnosti, narave, ljubezni ipd. Vse to je mogoče najti v novi pesniški zbirki Patricije … Več »

Zakaj brati literaturo?

Kritično mišljenje: kaj zmore knjiga. Foto: Nong V. (Unsplash)

Čas branja: 6 min. Zakaj bi moral vsakdo, ki sebi in svojim otrokom želi življenjskih uspehov, redno brati literaturo? Na to vprašanje odgovarja nevroznanost. Sodobne raziskave delovanja možganov potrjujejo, da branje književnosti spodbuja razvoj zmožnosti divergentnega mišljenja, brez katerega ne bi bilo inovacij in izumov, in nasploh zdravo razgibava možgane. Kaj … Več »

Mala enciklopedija e-knjige

Ogromna knjižnica, ki ponazarja e-knjige

Čas branja: < 1 min. V tej mali enciklopediji e-knjige lahko izveste vse, kar morate vedeti o e-knjigi: Kaj je e-knjiga in kakšna je njena vloga? Na čem jo lahko beremo? Kako kot odgovorni bralci spoštujemo avtorske pravice? V čem je razlika med zaščito z DRM in zaščito z vodnim znamenjem? In … Več »

5 najpogostejših spletnih prevar

Pasti digitalizacije. Foto: Victoria Heath (Unsplash)

Čas branja: 3 min. Splet je postal del našega vsakdana. Skupaj s širjenjem ponudbe spletnih storitev so se namnožili tudi spletni goljufi, zato previdnost na spletu vsekakor ni odveč. V prispevku predstavljam pet najpogostejših spletnih prevar in načine, na katere se lahko pred njimi zavarujemo. 1. Phishing ali izvabljanje podatkov V … Več »

2021: Lirično in politično

Iztok Osojnik: 2021

Čas branja: 2 min. RECENZIJA.  Iztok Osojnik: 2021. Ljubljana, Vnanje Gorice: eBesede, KUD Police Dubove, 2022 (Kam, 4). 912 strani. 2021 je naslov nekega knjižnega dela (najnovejše pesniške knjige Iztoka Osojnika) in hkrati natanko določena letnica: opredeljeni čas, ki se zajeda v prostor in s svojimi neštetimi, v besedi materializiranimi tokovi intervenira … Več »

Webinarji za moderatorje bralnih klubov | jesen 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna, nadaljevalna, izpopolnjevalna in višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Jesenski ciklus spletnih seminarjev je namenjen vsem, ki jih zanima negovanje bralne kulture s klasičnimi ali spletnimi bralnimi klubi. Izveden bo v štirih zahtevnostnih stopnjah:
– začetna: 20. in 27. 9. 2022 | Rok prijave: 18. 9. 2022
– nadaljevalna: 11. in 18. 10. 2022 | Rok prijave: 9. 10. 2022
– izpopolnjevalna: 8. in 15. 11. 2022 | Rok: 6. 11. 2022
– višja izpopolnjevalna: 29. 11. in 6. 12. 2022 | Rok: 27. 11. 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: višja izpopolnjevalna stopnja | jesen 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov (izpopolnjevalna stopnja)

Čas branja: 4 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
29. november in 6. december 2022 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 27. november 2022

Višja izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli izpopolniti svoje znanje o ustvarjalnem branju in skupinski dinamiki, kritičnem mišljenju, povezovanju skupnosti ter branju kot terapiji.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: izpopolnjevalna stopnja | jesen 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov (izpopolnjevalna stopnja)

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
8. in 15. november 2022 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 6. november 2022

Izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli nadgraditi svoje znanje o različnih oblikah knjižne in književne vzgoje, metodah dela s skupino ter alternativnih načinih obravnave knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja | jesen 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
11. in 18. oktober 2022 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 9. oktober 2022

Nadaljevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli poglobiti svoje znanje o organizaciji in vodenju bralnih klubov ter pripravi na obravnavo knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja | jesen 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
20. in 27. september 2022 ob 13.30–15.00
Rok za prijavo: 18. september 2022

Začetna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki jih zanimajo osnove ustanavljanja, organiziranja, vodenja in promocije klasičnih ali spletnih bralnih klubov.

Električno ali navadno kolo?

Kolo, foto: Chris Barbalis (Unsplash)

Čas branja: 5 min. Pred leti so bili moderni električni skiroji, zdaj nas bombardirajo z reklamami za električna kolesa. Pa so električna prevozna sredstva v resnici tako ekološka in zdrava, kot trdijo oglaševalci? Seveda ne. Moda in marketinške kampanje kajpada služijo predvsem pospeševanju prodaje in kovanju trgovskih dobičkov. Če električno kolo … Več »

Pogoji možnosti ustvarjalnega človeka

Ustvarjalni proces (foto: Ameen Fahmy, Unsplash)

Čas branja: 2 min. Ljudje imamo več potenciala, kot ga dejansko udejanjimo. In to, tako sem prepričan, nas dela melanholične in brez energije – naša energija namreč sploh ni polno izkoriščena, manifestirana, aktualizirana ali udejanjena. Kako torej biti roditelj novega, ustvarjalec še-ne-slišanega, uvodnik neuvedenega? Mit o takojšnjosti ustvarjalnega Zunaj vlada mit, … Več »

Branje kot terapija

Terapevtski učinek knjig. Foto: Alexis Brown (Unsplash)

Čas branja: 7 min. Izraz biblioterapija je v zvezi z bralnimi klubi lahko zavajajoč, saj morda v kom vzbuja vtis, da lahko moderatorji izvajamo psihoterapijo s knjigami. V prispevku premišljam o terapevtskem učinku literature, branja in pogovorov o knjigah v bralnih klubih, ki jih vodijo moderatorji brez psihoterapevtske izobrazbe. Dejstvo namreč … Več »

Goran Ignjatije Janković: Dogodek na hribu nad cesto

Goran Jankovic_Dogodek na hribu nad cesto

Čas branja: 11 min. Odlomek romana bosansko-hercegovsko-slovenskega pisatelja Gorana Ignjatija Jankovića Dogodek na hribu nad cesto v prevodu Iztoka Osojnika. Roman Dogodek na hribu nad cesto je na prvi pogled preprosto tekoča pripoved, ki pa se med branjem kmalu začne širiti in odvijati na mnogih ravneh. Protagonist svojo pripoved šiva (po … Več »

O bralnih klubih v Dnevniku, Delu in na TV Slovenija

Bralni klubi: Dnevnik & Delo

Čas branja: 2 min. Vabimo vas k branju člankov o bralnih klubih in Webinarju za moderatorje bralnih klubov, ki sta bila spomladi 2022 objavljena v časnikih Dnevnik in Delo, decembra 2022 pa še na TV Slovenija. Tokrat gre res za otroke Tanja Lesničar Pučko. Dnevnik, 24. 2. 2022. Golo reproduciranje podatkov, … Več »

Kako izvajati razredni bralni klub z dijaki

Ivana Myšková: Bele živali so zelo pogosto gluhe. Mockup: Dragana Nikolić

Čas branja: 6 min. Obravnava kratke zgodbe Vonj po domu iz knjige češke pisateljice Ivane Myškove Bele živali so zelo pogosto gluhe, izvedena s srednješolci, in izsledki evalvacije izvedenega razrednega bralnega kluba. Uvod Sem vodja treh bralnih klubov, z odraslimi, z mladimi in paraplegiki, trenutno zaradi pandemije tretjega nismo izvajali. Znano … Več »

Sanja Mihajloviḱ-Kostadinovska: Kratka zgodba – nova literarna zvrst, podzvrst ali medzvrst?

Sanja Mihajlovik-Kostadinovska

Čas branja: 12 min. Prispevek prinaša video in urejeni prepis izbranih delov predavanja doc. dr. Sanje Mihajloviḱ-Kostadinovske. Makedonska pisateljica in univerzitetna predavateljica Sanja Mihajloviḱ-Kostadinovska je za študente južnoslovanskih študijev na Oddelku za slavistiko FF UL pripravila predavanje, ki je zajemalo teoretično razmišljanje o kratki zgodbi, seminar z analiziranjem kratke proze makedonskih … Več »

Termini srečanj Foruma moderatorjev BK 2022

Forum moderatorjev bralnih klubov

Čas branja: < 1 min. Določeni so termini spletnih srečanj Foruma moderatorjev bralnih klubov v letu 2022. Srečanja foruma so namenjena izmenjavi izkušenj moderatorjev bralnih klubov. Na enournih spletnih srečanjih foruma se bomo letos dobili štirikrat, ob sredah ob 20.30, in sicer: v četrtek, 31. 3. 2022, ob 20. uri (na prvem … Več »

Ujeti v neskončno zaporedje hierarhičnih binarnih opozicij

Mednarodni dan žena 1975

Čas branja: < 1 min. Ob praznovanju 8. marca, mednarodnega dneva žena, Alojzija Zupan Sosič premišlja, v kakšnem svetu živimo in zakaj je tako, kakor je. V tretjem tisočletju se morajo ženske ponovno boriti za že izborjene pravice v prejšnjem tisočletju, na primer do splava, vodstvenih položajev, upoštevanja v znanosti … Ne … Več »

Kratka zgodovina higiene rok in nošenja mask

Umivanje rok. Foto: CDC (Unsplash)

Čas branja: 6 min. V času razcveta teorij zarot in raznoraznih samooklicanih »strokovnjakov«, ki svoje »odrešilne« izdelke in storitve prodajajo po zasoljenih cenah, se človek kaj hitro zmede in izgubi občutek, kaj je res in kaj ne. Zato je prav, da ponovimo, kako je človeštvo sploh prišlo do spoznanja, da je … Več »

Če se o knjigah ne bomo pogovarjali, nas bo pobralo

Bralni klub Krajnska čbelica (Knjižnica Ivančna Gorica)

Čas branja: 10 min. Ob pripravi tega članka sem razmišljala o teoretskem uvodu, ki bi govoril o pomenu zgodb, pripovedi, pripovedovanja, pogovora o knjigah, o zagovornikih in nasprotnikih teorij pripovedi … Povedati bi morala veliko o procesih, ki se v možganih dogajajo med branjem, in tistih, ki se v možganih dogajajo … Več »

Premišljanja ob kulturnem prazniku

France Prešeren in njegovi verzi

Čas branja: 10 min. Ob Prešernovem dnevu, ki ga praznujemo 8. februarja, smo se lotili premisleka o tem, kaj sploh je kultura. Na našo anketo se je odzvalo osem sodelavk, tako ustvarjalk kot obiskovalk kulturnih prireditev. S kulturo začnemo v domači postelji Nuša Komplet Peperko, dramaturginja in pripovedovalka Kultura je, hm … … Več »

Ali prav razumemo besede kritičen, kritično mišljenje, kritika?

Kritično mišljenje: kaj zmore knjiga. Foto: Nong V. (Unsplash)

Čas branja: 4 min. Kadar pozivamo h kritičnemu mišljenju, ni to nič slabega. Težave nastanejo, ko besedo kritičen ali kritika napačno razumemo ali kar zlorabimo. O tem vprašanju smo delegati razpravljali v času konference KNOTS v Španiji, sicer pa je samo na Amazonu na to temo 10.000 knjig, lahko bi rekli, … Več »

5 vaj za lajšanje išiasa

Kaktus | Foto: Earl Wilcox (Unsplash)

Čas branja: 3 min. Hrbtenica je naša osnovna telesna opora, zato moramo zanjo posebej skrbeti, da nas bo še dolgo nosila pokonci brez težav in bolečin. Vsaka težava, ki se pojavi zaradi nepravilnosti v hrbtenici, nam precej omeji normalno gibljivost in možnost za delo in športne dejavnosti ter s tem zniža … Več »

Čustva in branje

Slika z naslovnice Cankarjeve Hiše Marije Pomočnice (Kondor, 1974)

Čas branja: 5 min. VIDEO & ČLANEK Čustva so pomembno področje, o katerem je začelo razpravljati veliko ved. S čustvi pri branju se je pred približno 20 leti začela sistematično ukvarjati tudi literarna veda. Kako doživljamo književnost? Prispevek govori o koristnosti negativnih čustev, čustveni zmoti, razliki med empatijo in simpatijo ter … Več »

Slovaška kratka proza v prevodu

Diana Pungeršič: Slovaška kratka proza v prevodu (Slovanski fokus, 14. 9. 2021)

Čas branja: < 1 min. VIDEO Kratka proza naj bi po mnenju mnogih sodila med manj priljubljene in brane žanre. Predavateljica bo zato poskušala približati zvrst kratke proze, saj meni, da gre bolj za bralski predsodek (iz nepoznavanja) kot utemeljeno averzijo. Predstavila bo nekaj slovaških prevodov (pretežno kratke proze), ki so izšli … Več »

Webinarji za moderatorje bralnih klubov | pomlad 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna, nadaljevalna, izpopolnjevalna in višja izpopolnjevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Spomladanski ciklus spletnih seminarjev je namenjen vsem, ki jih zanima negovanje bralne kulture s klasičnimi ali spletnimi bralnimi klubi. Izveden bo v štirih zahtevnostnih stopnjah:
– začetna: 1. in 3. 3. 2022 | Rok prijave: 25. 2. 2022
– nadaljevalna: 22. in 29. 3. 2022 | Rok prijave: 20. 3. 2022
– izpopolnjevalna: 12. in 19. 4. 2021 | Rok: 10. 4. 2022
– višja izpopolnjevalna: 10. in 17. 5. 2022 | Rok: 8. 5. 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: višja izpopolnjevalna stopnja | maj 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov (izpopolnjevalna stopnja)

Čas branja: 3 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
10. in 17. maj 2022 ob 10.00–11.30
Rok za prijavo: 8. maj 2022

Višja izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli izpopolniti svoje znanje o ustvarjalnem branju in skupinski dinamiki, kritičnem mišljenju, povezovanju skupnosti ter branju kot terapiji.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: izpopolnjevalna stopnja | april 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov (izpopolnjevalna stopnja)

Čas branja: 4 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
12. in 19. april 2022 ob 10.00–11.30
Rok za prijavo: 10. april 2022

Izpopolnjevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli izpopolniti svoje znanje o različnih oblikah knjižne in književne vzgoje, metodah dela s skupino ter alternativnih načinih obravnave knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja | marec 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: nadaljevalna stopnja

Čas branja: 4 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
22. in 29. marec 2022 ob 10.00–11.30
Rok za prijavo: 20. marec 2022

Nadaljevalna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, pa bi želeli poglobiti svoje znanje o organizaciji in vodenju bralnih klubov ter pripravi na obravnavo knjig.

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja | marec 2022

Webinar za moderatorje bralnih klubov: začetna stopnja

Čas branja: 4 min. Ciklus 2 spletnih seminarjev
1. in 8. marec 2022 ob 10.00–11.30
Rok za prijavo: 27. februar 2022

Začetna stopnja webinarja je namenjena knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki jih zanimajo osnove ustanavljanja, organiziranja, vodenja in promocije klasičnih ali spletnih bralnih klubov.

Post festum: Kako ekološko smo praznovali novo leto?

Prskalica (Foto: Alexander Kagan, Unsplash)

Čas branja: 3 min. Prazniki so za nami, sprejemamo novoletne sklepe. Ti niso mogoči brez analize in samorefleksije, zato začnimo kar pri zadnjih dnevih starega leta. V prispevku natresamo nekaj idej za 5 značilno prazničnih področij, da bomo lahko prihodnje leto pri božično-novoletnem praznovanju (še) bolj ekološki kot letos. 1. Božični … Več »

Poezija in dobrota: poljski pesnik Cyprian Kamil Norwid

Cyprian Kamil Norwid (1821–1883)

Čas branja: 10 min. ČLANEK & VIDEO V letu 2021 mineva 200 let od rojstva velikana poljske poezije Cypriana Kamila Norwida. Ob tej priložnosti je Muzej literature Adama Mickiewicza v Varšavi v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Poljske pripravil razstavo, ki jo v nekoliko prirejeni obliki prinašamo tudi slovenskim … Več »

Cyprian Kamil Norwid: Chopinov klavir

Frederic Chopin_foto: Louis-Auguste Bisson

Čas branja: 3 min. Pesem iz zbirke: Cyprian Kamil Norwid: Norwid. Prev. Tone Pretnar. Ljubljana: Mladinska knjiga (Lirika), 1985. 59–65. Chopinov klavir La musique est un chose étrange! Byron L’art? … c’est l’art – et puis, voilà tout. Béranger I Ko k tebi sem v predzadnjih dneh prišel, življenja tok se … Več »

Wisława Szymborska: Pesniški večer

Wislawa Szymborska: Radost pisanja (2019), prev. Jana Unuk

Čas branja: 2 min. Pesem iz zbirke: Wisława Szymborska: Radost pisanja. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2019. Pesniški večer Muza, ali si boksar ali pa te ni. Ne privoščiš nam rjovečega občinstva. Dvanajst ljudi je v dvorani, torej lahko začnemo. Pol jih je tu, ker pada dež, drugi so svojci. Muza. Ženske, pripravljene … Več »

Pogovor: Ksenija Medved in Joanna Zając – Slapničar

Ksenija Medved: Kako sta Basko in Violeta dobila krila

Čas branja: 11 min. VIDEO & ČLANEK Pisateljica in ilustratorka se pogovarjata o nastanku interaktivne glasbene slikanice Kako sta Basko in Violeta dobila krila. To je prav posebna slikanica: ni le paša za oči, temveč tudi za uho. Besedilo Ksenije Medved in ilustracije Joanne Zając – Slapničar namreč spremljajo QR-kode, pod katerimi … Več »

Slovaška mladinska proza: od problemske literature do pravljic

Špela Sevšek Šramel: Slovaška mladinska proza: od problemske literature do pravljic (Slovanski fokus 2021)

Čas branja: < 1 min. VIDEO Predavateljica v prispevku približuje in osvetljuje izbor slovaških mladinskih del v sodobnih slovenskih prevodih in pri tem izpostavi nekaj založb in izbor prevajalcev. Podrobneje predstavlja slikanico o izkušnji migracije Mareka Vadasa Na begu, mladinski roman o odraščanju v Bratislavi Juraja Šebeste Pes pa v smeh in zadnji izbor … Več »

Ekolingvistično branje čeških avtoric: Berková, Denemarková, Myšková, Bolavá

Ekolingvistično branje čeških avtoric: Berková, Denemarková, Myšková, Bolavá

Čas branja: 20 min. ČLANEK & VIDEO Namen prispevka je pokazati, kako se v poglobljenem branju leposlovja lahko urimo z uporabo metod ekolingvistike – jezikoslovne smeri, ki analizira, kako se v jeziku odraža človekov odnos do okolja oz. njegova interakcija s svetom okoli sebe. Načine ekolingvističnega branja literarnih del si bomo … Več »

Refleksija zgodovine 20. stoletja v romanih sodobnih čeških avtoric

Umsiedler Auf Dem Güterbahnhof Berlin Pankow

Čas branja: 7 min. ČLANEK & VIDEO V prvem desetletju novega tisočletja so v češki književnosti nastajala dela, ki so prikazovala zgodovinske dogodke 20. stoletja na Češkoslovaškem v drugačni luči. Zlasti mlade avtorice so zelo izrazito in v konfrontaciji s starejšimi interpretacijami polpretekle zgodovine prikazale travme, povezane z odnosom med Čehi … Več »

Dvakrat osvobojene: politične pravice žensk 1918

Razstava Dvakrat osvobojene (Instytut Pileckiego, 2018)

Čas branja: 12 min. ČLANEK & VIDEO Poljakinje so volilno pravico z odlokom poveljnika države pridobile že 28. novembra 1918. Kmalu zatem, 26. januarja 1919, so državljanke Republike Poljske prvič v zgodovini odšle na volišča, da bi izvolile svoje predstavnike in predstavnice v parlamentu. V sejmu (kakor se imenuje poljski parlament) … Več »

Glas ljudstva: skupaj si lahko zamislimo in ustvarimo boljšo državo

Iniciativa Glas ljudstva, foto: Bobo (24ur.com)

Čas branja: < 1 min. „Vsi bomo lažje dihali, če v sebi ne bomo dušili resnice.“ —Radka Denemarková 🍃Danes, 17. novembra, na Češkem obeležujejo dan boja za svobodo in demokracijo. 🍃Svoboda in demokracija, kot žal vidimo na lastne oči, nista nekaj samoumevnega – zanju se je treba boriti. Čas je, da se … Več »

Pozorna pripovedovalka: sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih

Razstava Pozorna pripovedovalka v Slovanski knjižnici 2021

Čas branja: 2 min. ČLANEK & SPLETNA RAZSTAVA V maju in juniju 2021 si je bilo mogoče v preddverju Slovanske knjižnice ogledati razstavo o literarni ustvarjalnosti poljskih avtoric, ki so zaznamovale poljsko književnost in kulturo zadnjega četrt stoletja. Njihova glavna dela so dostopna v slovenskih prevodih, ki so plod živih poljsko-slovenskih stikov … Več »

Nagradna igra NOVOLETNO DARILO

Podari si knjigo! Nagradna igra Novoletno darilo

Čas branja: < 1 min. Spoštovane sobralke, spoštovani sobralci, vabimo vas k sodelovanju pri nagradni igri NOVOLETNO DARILO, v okviru katere bomo pri KUD Police Dubove v noči s 23. na 24. december 2021 izžrebali kar 25 dobitnikov knjižnih nagrad. Kako lahko sodelujete? Pri nagradnem žrebanju sodeluje vsakdo, ki se naroči na … Več »

Jakobove bukve: zgodovinski roman za sodobne čase

Olga Tokarczuk: Jakobove bukve, prev. Jana Unuk

Čas branja: 8 min. ČLANEK & VIDEO Jakobove bukve Olge Tokarczuk so zares obsežen roman, in če ga želimo prebrati, mu moramo  posvetiti kar lepo število ur v svojem zaposlenem življenju, zaposlenem kljub izrednemu stanju, ki nas pesti že dve leti, ali še bolj zaposlenem prav zaradi omenjenih okoliščin. Skratka, zakaj … Več »

Kvaliteta slovanskih romanov: Temna ljubezen, V temo in Islandski triptih

Alojzija Zupan Sosič: Teorija pripovedi

Čas branja: 5 min. ČLANEK & VIDEO Zakaj sploh vrednotiti romane? Kako ugotoviti kvaliteto romanov? Kako o kvaliteti izbranih romanov prepričati bralce? To so tri vprašanja, na katera poskušam odgovoriti tako, da izhajam iz razlike med lažnim egalitarizmom in sociološkim redukcionizmom, pri čemer kvaliteto treh izbranih slovanskih romanov dokazujem z literarnostjo, … Več »

No pasaran 3

No pasaran 3 (foto: Siggy Nowak | Pixabay)

Čas branja: 2 min. * čas je, da bobu rečemo bob gre za šolski primer neoliberalne doktrine šoka naravno katastrofo izrabiti za državni prevzem in vojaški nadzor raztelešene družbe pod vodstvom nekdanjega prekupčevalca z orožjem in oportunističnega hardcore komunista in udbovca ki je uspešno gospodarstvo z oblastnimi ukrepi že večkrat potolkel … Več »

no pasaran 2

No pasaran 2 | Foto: Elias Shariff Falla Mardini | Pixabay

Čas branja: 7 min. (govor pred petindvajsettisočglavo množico na demonstracijah na prešernov dan v petek, 8. februarja 2013) ne vem, kaj naj rečem, toliko tega je, o čemer bi danes govoril ampak rad bi vam povedal o hitlerju so ljudje, ki se ne zavedajo nekaterih reči so ljudje, ki poženejo stroj … Več »

Kevin Barry: Mesto Bohane

Kevin Barry: City of Bohane. Foto: Rosie Kerr (Unsplash)

Čas branja: 7 min. Odlomek romana irskega pisatelja Kevina Barryja Mesto Bohane v prevodu Alenke Jovanovski. Futuristično-apokaliptična vestern srhljivka, v kateri je zaslediti vplive filma, ameriških kultnih televizijskih nadaljevank, stripa, popkulture in glasbenih tokov kalipsa, skaja, skanka, orisuje svet pod bleščečim površjem globalnih metropol, a tudi usodne spone, ki so posamezniku položene … Več »

Seminar za moderatorje bralnih klubov & Slovanski fokus: zahodnoslovanske književnosti 2021

Seminar za moderatorje bralnih klubov in Slovanski fokus: zahodnoslovanske književnosti

Čas branja: 5 min. Strokovni posvet in seminar
14. september 2021 ob 8.30–16.00 v Slovanski knjižnici
Rok za prijavo: 7. september 2021

Izobraževanje je namenjeno predvsem knjižničarjem in moderatorjem bralnih klubov, hkrati pa je odprto tudi za širšo zainteresirano javnost.

Igiaba Scego: Adua

Berninijev Elefantino na trgu Piazza della Minerva v Rimu

Čas branja: 8 min. Odlomek romana italijanske pisateljice somalskih korenin Igiabe Scego Adua v prevodu Alenke Jovanovski. V romanu Adua spregovori somalska priseljenka v Italiji, ki nam ponudi vpogled v širše zgodovinsko ozadje kolonialističnega in postkolonialističnega podrejanja Afrike. Igiaba Scego gradi prizore filmično, kar narekuje eden glavnih motivov v knjigi – izkoriščanost … Več »

Jerzy Franczak: Da capo

Jerzy Franczak, foto: Michał Korta

Čas branja: 8 min. Odlomek romana poljskega pisatelja Jerzyja Franczaka Da capo v prevodu Tatjane Jamnik. V romanu Da capo Jerzy Franczak nadaljuje z obravnavo tem, ki jih je skozi oči uporniškega intelektualca Emila načel že v Nečloveški komediji, le da jih tokrat prikaže iz nasprotne perspektive. Pred bralca namreč postavi človeka … Več »

Samozaložba.si