Urgentni poziv državljanov in ustanov vsega sveta (naslednjemu) predsedniku ZDA!

Čas branja: 2 min.

Mirovni poziv ustanoviteljice Schillerjevega inštituta Helge Zepp-LaRouche. Vabljeni k podpisu poziva!

17. maja 2023

PDF poziva

10. junija 2023 mineva 60 let od slovitega govora Johna F. Kennedyja na Ameriški univerzi o tem, kar je sam imenoval »najpomembnejša tema na Zemlji: svetovni mir«.

Predsednik Kennedy je imel ta govor slabo leto po kubanski raketni krizi leta 1962, sredi hladne vojne, pa vendar mu je uspelo povzdigniti poslušalce nad geopolitični konflikt in ugledati interese človeštva kot celote.

Danes se soočamo s strateškim položajem, ki je precej nevarnejši od tistega na vrhuncu kubanske raketne krize. Natovi ofenzivni raketni sistemi so precej bližje meji z Rusijo, kot je Kuba oddaljena od Amerike. Destruktivna moč Natovega orožja je še večja, opozorilni čas pred izstrelitvijo še krajši, zaupanje med voditelji velikih jedrskih sil, če ga primerjamo s tistim med Kennedyjem in Hruščovom, pa praktično nično. Bilten ameriških atomskih znanstvenikov opozarja, da je ura sodnega dne 90 sekund pred polnočjo, pa še ta ocena je verjetno preveč optimistična.

Svetu grozi, da se bo razklal na dva bloka, na blok Nato-ZDA-Britanija-EU in blok Rusija-Kitajska-svetovni Jug. Nad nami visi grožnja nove svetovne vojne, in to jedrske, kar pomeni popolno uničenje človeštva. Ker imata Rusija in ZDA trenutno 90 % vsega jedrskega orožja, ki bi lahko večkrat uničil svet, usmerjenega druga proti drugi, bi moral vsak človek na Zemlji usmeriti vse svoje moči v to, da najdemo izhod. Potrebujemo rešitev, ki bo premagala geopolitiko in se osredotočila na interese celotnega človeštva.

Spodaj podpisani izražamo upanje, da bo (naslednji) predsednik ZDA v sebi našel dovolj plemenitosti, da bo privzel nazor, ki ga je v svojem zgodovinskem govoru izrazil John F. Kennedy.

Predsednik Kennedy je 10. junija 1963 dejal:

Kakšen mir imam v mislih? Kakšen mir si prizadevamo doseči? Ne Pax Americana, ki ga svetu vsiljuje ameriška oborožitev. Ne grobne tišine ali prividne varnosti. Govorim o pravem miru, o miru, zaradi katerega je vredno živeti življenje na Zemlji, o miru, v katerem ljudje in narodi lahko rastejo in upajo in gradijo boljše življenje za svoje otroke – ne le o miru za Američane, temveč o miru za vse moške in ženske – ne le o miru v našem času, temveč o miru za vse čase.

Mnogi si morda mislijo, da danes ameriški predsednik ne bi mogel imeti takšnega govora. In res, ruskega predsednika Putina danes prikazujejo kot bolj hudobnega od Hruščova, kot veliko grožnjo prikazujejo tudi Kitajsko. Pa vendar je predsednik Kennedy hvalil Ruse in slavil njihove dosežke v znanosti, industriji in kulturi. Hvalil je pogum, s katerim so v drugi svetovni vojni porazili Hitlerja, za dosego česar so žrtvovali več kot 26 milijonov življenj. Svet potrebuje ameriškega predsednika, ki zna v vsakem narodu, vključno z Rusijo in Kitajsko, videti najboljše izročilo, kajti to je temelj vzajemnega zaupanja in temelj miru.

Spodaj podpisani hočemo, da bi bila Amerika spet Amerika, o kateri je v tem prelepem govoru spregovoril John F. Kennedy. Hočemo, da bi ZDA spet bile svetilnik upanja in svetišče svobode. Verjamemo, da je to temelj »miru za vse čase«, kot je dejal John F. Kennedy.

Prvopodpisana:

Helga Zepp-LaRouche (Nemčija), ustanoviteljica Schillerjevega inštituta

Podpiši poziv

Izvirnik: Urgent Appeal by Citizens and Institutions from All Over the World to the (Next) President of the United States! Schiller Institute, 17. maja 2023.

Foto: Zaur Ibrahimov (Unsplash)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si