Lahko e-knjiga izpodrine tiskano knjigo?

Čas branja: 2 min.

V sodobnem hitrem svetu, v katerem se veliko premeščamo, bodisi ko migriramo od doma v službo ali v šolo bodisi ko potujemo na počitnice ali v druge države, e-knjiga postaja naš nepogrešljivi spremljevalec. Ali je strah, da bo elektronska knjiga izpodrinila tiskano knjigo, upravičen? V tem članku si bomo ogledali, ali je dilema »tiskana knjiga ali e-knjiga« sploh realna. 

Če smo se še pred desetletjem šibili pod težkim nahrbtnikom, v katerem je bilo polno knjig, in od doma odhajali s težkim srcem, ker smo morali doma pustiti večino svoje knjižnice, se danes odpravljamo na pot s stotinami ali tisoči e-knjig, naloženih na čitalnik, tablico, prenosni računalnik ali celo na pametni telefon. To je velika prednost e-knjige.

Toda ali to pomeni, da bo e-knjiga izpodrinila knjigo v tiskani obliki? To vprašanje so si založniki in bralci zastavljali ob uvajanju e-knjige na knjižni trg. V pičlih nekaj letih se je dokončno potrdilo, da je ta bojazen odveč. E-knjiga je resda pripravna za potovanja, vendar se večina bralcev, če le more, še vedno raje odloči za branje tiskane knjige.

E-knjiga in tiskana knjiga nista sovražnici, temveč partnerici – ker obstajata v različnih formatih, druga drugo lepo dopolnjujeta. Zato se založniki po vsem svetu odločajo za izdajo knjig v obeh oblikah. Sodobni svetovni trendi uporabe e-knjig namreč kažejo, da večina bralcev poleg e-knjige v tiskani obliki kupi tudi e-knjigo ali pa se po nakupu e-knjige odloči tudi za nakup tiskane knjige.

Prednosti e-knjige:

 1. Teža e-knjig je omejena na elektronsko napravo, na kateri so shranjene.
 2. Na napravo lahko shranimo celotno elektronsko knjižnico z več tisoč e-knjigami.
 3. Lahko prilagajamo velikost črk.
 4. Lahko iščemo po ključnih besedah.
 5. Besedilo lahko označujemo in dodajamo zapiske, ne da bi uničili knjigo.
 6. Večina sodobnejših čitalnikov vsebuje tudi večjezične slovarje, po katerih lahko poiščemo nerazumljive ali manj znane izraze, in program za avtomatizirano pretvorbo zapisanega besedila v govor (text-to-speach).
 7. Po nakupu jo prejmemo takoj, ne glede na to, kje na svetu jo kupimo
 8. Je cenejša od tiskane knjige.

Prednosti tiskane knjige:

 1. Beremo jo bolj zbrano, zaradi česar si več zapomnimo.
 2. Tiskana knjiga bralcu omogoča večji bralski užitek, saj vključuje vse čute, tudi vonj in tip (taktilni užitek ob dotiku površine listov in platnic).
 3. Omogoča prostorsko orientacijo z listanjem.
 4. Lahko si označimo strani in skačemo z enega konca knjige na drugega.
 5. Zaradi fiksnega preloma v besedilu lažje najdemo mesta, ki smo si jih zapomnili s fotografskim spominom.
 6. V lastni knjižnici jo najdemo, tudi če pozabimo naslov ali avtorja knjige.
 7. Ohranimo jo lahko precej dlje od e-knjige, saj ni vezana na življenjsko dobo naprave, na kateri jo hranimo, papir pa je nasploh bolj obstojen od elektronskih datotek.
 8. Ker so otipljive, so neke vrste artefakti, ob pogledu na katere se nam obujajo spomini.
 9. Ker prehajajo iz roda v rod, so tudi nosilke kolektivne memorije.

Pri odločitvi za nakup knjige v tiskani ali elektronski obliki bo potemtakem ključnega pomena, za kaj bomo knjigo uporabljali. Za lahkotnejše, sproščeno branje je e-knjiga naravnost idealna. Če pa knjigo potrebujemo za študijske namene, nam bo bolje služila tiskana knjiga. Če nas priganja čas in vemo, da ne bomo utegnili prebrati celotne knjige, se lahko odločimo za kombinirano uporabo: v e-knjigi z iskalnikom poiščemo ključne besede, nato pa ta mesta v knjigi natančneje preštudiramo v tiskani knjigi.

Priporočamo, da si preberete tudi prispevek o tem, kaj sploh je e-knjiga.

Foto: freepik

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si