Kaj sploh je e-knjiga?

Čas branja: 3 min.

Kmalu bo minilo štirideset let, odkar je nastala prva e-knjiga, od leta 2007 se elektronske knjige uporabljajo množično. Kljub temu pa še vedno ni povsem samoumevno, kaj točno e-knjiga sploh je. V tem članku lahko izveste, kaj so bistvene značilnosti e-knjige in kako je zgrajena.

(O tem, kako je elektronska knjiga nastala, si lahko preberete v prispevku Kratka zgodovina e-knjige.)

E-knjiga v širšem in ožjem pomenu

V širšem pomenu je e-knjiga vsaka digitalna publikacija, ki jo je moč brati na elektronskih napravah, kot so čitalnik, tablica, računalnik ali pametni telefon, torej tudi publikacije v formatih TXT, DOCX, PDF ipd.

V ožjem pomenu za e-knjigo šteje samo elektronska publikacija v posebnem formatu, namenjenem branju na digitalnih napravah. Dandanes najbolj razširjeni format e-knjige je EPUB, ki deluje na vseh čitalnikih. Kindlovi čitalniki podpirajo samo datoteke v formatu AZW oz. starejšem formatu MOBI.

Značilnosti »prave« e-knjige (EPUB, AZW/MOBI)

Za e-knjige v ožjem pomenu besede je značilno naslednje:

  • Uporabnik e-knjigo lahko samo bere, ne da bi mogel posegati v besedilo. S tem je preprečeno spreminjanje besedila brez avtorjevega dovoljenja in torej zavarovano avtorstvo knjige.
  • E-knjiga nima fiksnega preloma (kot PDF ali natisnjena knjiga), pač pa besedilo prosto teče (angl. reflowable), podobno, kot to poznamo iz Wordovih dokumentov ali spletnih strani. To pomeni, da se besedilo spreminja, odvisno velikosti zaslona naprave in izbrane velikosti črk. E-knjiga se popolnoma prilagodi zaslonu naprave, zaradi česar je besedilo berljivo, ne glede na to, na kako majhnem zaslonu ga beremo.
  • Ker je prelom e-knjige prilagodljiv, lahko po želji spreminjamo nastavitve, kot so vrsta pisave ali velikost pisave.
  • E-knjiga ima vgrajene hiperpovezave, ki omogočajo enostavno navigacijo med poglavji.
  • E-knjige v novejšem formatu EPUB3 in AZW3 omogočajo tudi multimedijske vsebine.
  • E-knjiga vsebuje metapodatke o knjigi, ki jih vnese producent, mdr. zaradi spletne optimizacije.

Kako je zgrajena e-knjiga

E-knjiga je neke vrste zazipana spletna stran. Sestavljena je iz mape META-INF in mape OPS.

Vsebina e-knjige
Vsebina e-knjige

Mapa META-INF vsebuje metapodatke v obliki datotek XML.

Vsebina e-knjige: META-INF
Vsebina e-knjige: META-INF

Mapa OPS vsebuje naslovnico (angl. cover), t. i. sekcije (angl. sections, po domače poglavja) v obliki zapisa HTML, datoteko s slogi odstavkov in pisav (styles) ter datoteko z navigacijo (toc.ncx).

Vsebina e-knjige: OPS
Vsebina e-knjige: OPS

Kaj so metapodatki?

Metapodatki o e-knjigi so nekakšen digitalni ustreznik platnic tiskane knjige. Gre za podatke, ki opisujejo knjigo: naslov, avtor, kratek opis knjige, ključne besede, ISBN, jezik, založba, avtorske pravice (angl. copyright), žanr itn. Ti podatki so shranjeni v e-knjigi, hkrati pa se vnašajo v podatkovne zbirke platform, kjer je e-knjiga naprodaj. Z njihovo pomočjo se organizirajo katalogi knjig, obenem pa olajšujejo iskanje kupcem, knjižnicam in drugih specializiranim platformam.

Metapodatki so zelo pomemben element e-knjige, saj lahko zahvaljujoč njim e-knjigo najdejo in zabeležijo spletni iskalniki, predvsem pa zato, ker z njihovo pomočjo bralci e-knjigo lahko poiščejo v elektronskih zbirkah, npr. v spletni knjigarni.

Literatura:

Monica Dube: What’s an ebook? Beginner’s Guide to Ebook Reading, Creation and Distribution. PublishDrive, 14. 2. 2019. https://blog.publishdrive.com/whats-an-ebook/

Jordan Wahl: What is an eBook? Understanding Why They Work and How to Make Your Own. Learning Hub, 19. 7. 2020. https://learn.g2.com/what-is-an-ebook

Foto: Perfecto Capucine (Pexels)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si