Odgovorni bralec spoštuje avtorske pravice

Čas branja: 2 min.

Vse e-knjige, tudi brezplačne, so avtorsko zaščitene. To pomeni, da z izvedbo nakupa začne veljati licenčna pogodba, ki dovoljuje uporabo e-knjige izključno v osebne namene. Odgovorni bralec spoštuje avtorske pravice in trud, vložen v izdelavo knjige. 

Ali lahko kupljeno e-knjigo prosto delim z drugimi?

Vse e-knjige, tudi brezplačne, so avtorsko zaščitene. Z izvedbo nakupa e-knjige ali prenosa brezplačne e-knjige začne veljati licenčna pogodba, s katero se kupec zavezuje, da bo spoštoval licenčne pogoje. Z nakupom tako pridobimo licenco za uporabo e-knjige izključno v osebne namene.

Pri knjigah, zaščitenih z DRM, je e-knjiga vezana na napravo, na kateri jo kupimo, kar pomeni, da je ne moremo prenašati na druge naprave. Če si jo izposodimo, dobimo časovno omejen dostop, kar pomeni, da se e-knjiga po določenem času zaklene. Pri zaščiti z DRM torej dilema o posredovanju e-knjige drugim a priori odpade.

Pri e-knjigah, zaščitenih z bralcu prijaznejšim vodnim znamenjem, licenca traja nedoločen čas oziroma dokler razpolagamo s kupljeno datoteko (tj. e-knjiga se nikoli ne zaklene – na voljo jo imamo, vse dokler hranimo datoteko). To v praksi omogoča prenos datotek med različnimi napravami. Kot omenjeno, nas licenca zavezuje, da e-knjige prenašamo zgolj med osebnimi napravami, torej tistimi, ki jih uporabljamo sami.

Odgovorni bralec spoštuje avtorske pravice in trud, vložen v izdelavo e-knjige, tako da se drži licenčnih pogojev. S tem tudi izkažemo hvaležnost za dobro voljo in zaupanje avtorja knjige in založbe, da nam e-knjigo daje na voljo z obliko zaščite, ki je uporabniku bistveno prijaznejša od zaščite s trdim DRM.

Kaj pomeni licenca »Copyright«?

Licenca »Copyright« pomeni, da so vse pravice pridržane. Brez pisnega dovoljenja lastnikov pravic ni dovoljen prenos e-knjige na druge spletne naslove, reproduciranje, distribuiranje, javna priobčitev, predelava ali druga uporaba v kakršnemkoli obsegu ali postopku.

E-knjigo lahko uporabljamo izključno za osebne namene. Če bi jo radi komu podarili, kupimo dodatni izvod za vsakega obdarjenca. Tako spoštujemo avtorske pravice in trud, ki sta ga ustvarjalec in producent vložila v pripravo knjige.

Na primeru spletne Knjigarne Zveze Modro-bela ptica lahko vidimo, da oznaka »licenca za uporabo v osebne namene« v praksi pomeni, da kupec:

  • LAHKO opravi tri (3) prenose iz predala Prenosi v svojem uporabniškem računu,
  • LAHKO e-knjigo uporablja na različnih osebnih napravah (e-čitalnik, tablica, pametni telefon, prenosnik itn.),
  • NE SME predajati e-knjige v uporabo drugim osebam,
  • NE SME prenašati e-knjige na druge spletne naslove, je reproducirati, distribuirati, javno priobčati, predelovati ali drugače uporabljati v kakršnemkoli obsegu ali postopku.

Kršenje licenčnih pogojev v smislu nedovoljene uporabe avtorskega dela je tudi zakonsko sankcionirano.

Ali »sledljivost« pomeni, da so v e-knjigo vdelani sledilni piškotki?

Ne. Kupec e-knjige, zaščitene z vodnim znamenjem, poda samo osebne podatke, potrebne za to, da opravi nakup e-knjige, torej enake podatke, kot jih poda tudi pri nakupu e-knjige, zaščitene z DRM.

Dejansko so e-knjige, zaščitene s trdim DRM (pa tudi njihovi uporabniki) zaradi centralno vodenega sistema precej bolj sledljive od e-knjig, zaščitenih z vodnim znamenjem.

Več o zaščiti z DRM in z vodnim znamenjem lahko izveste v sledečem prispevku Kako so e-knjige zaščitene pred piratstvom?

Dodatna literatura:

Anita Lovett: When to Copyright Your eBook. AnitaLovett.com, 18. 6. 2015. https://anitalovett.com/2015/06/18/when-to-copyright-your-ebook/

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si