Kje se dobijo e-knjige?

Čas branja: 2 min.

V tem članku lahko izveste, kje lahko dobimo e-knjige (vključno z brezplačnimi) in s čim si lahko izdelamo e-knjigo za lastne potrebe.

E-knjige lahko kupimo v specializiranih svetovnih in lokalnih spletnih knjigarnah ali neposredno pri založbah, ki jih izdajajo. Ker velike e-knjigarne pobirajo visoko provizijo od prodaje in se do založb (nemalokrat pa tudi do lastnih zaposlenih) obnašajo neetično (npr. Amazon), priporočam, da z nakupi e-knjig podpirate predvsem manjše ponudnike in še zlasti neposredno založnike ali samozaložnike.

Če šele začenjate uporabljati e-knjige, vam v branje priporočamo članek Na čem se bere e-knjiga?.

Lokalne e-knjigarne in založbe/samozaložbe

Ker imamo v Sloveniji na področju e-knjige monopol zaradi korupcije, vpletene velike e-knjigarne oz. distributerja e-knjig po knjižnicah, ki nam vsiljuje e-knjige, zaščitene z DRM, niti ne bom omenjala poimensko. Tudi vam svetujem, da monopolista bojkotirate in se raje osredotočite na tiste producente in prodajalce e-knjig, ki knjige v elektronski in tiskani obliki izdelujejo in prodajajo zaradi knjig samih in ne zaradi profita.

Prednost e-knjig, kupljenih neposredno pri založbah ali v manjših spletnih knjigarnah, je v tem, da se ne zaklenejo in da jih lahko prenašamo med osebnimi napravami, saj so zaščitene s tehnologijo t. i. vodnega znamenja (watermark), imenovanega tudi mehki ali družabni DRM (angl. soft DRM, social DRM, digital watermarking, social watermarking).

Tehnologija DRM, imenovana tudi trdi DRM (DRM je kratica za Digital Rights Management, torej digitalno upravljanje avtorskih pravic), je zelo draga, zato si jo lahko privoščijo le najbogatejši. Več o tem si lahko preberete v članku Kako so e-knjige zaščitene pred piratstvom?.

Svetovne e-knjigarne

Najbolj znane svetovne e-knjigarne so Amazon, Google Books, Apple Books, Kobo, Barnes & Noble, OverDrive itn. Večina velikih ponudnikov e-knjig ima tudi svojo znamko čitalnika in kot zaščito uporabljajo DRM (angl. kratica za digital rights management).

Alternativna e-knjigarna, ki neodvisnim založnikom in samozaložnikom ponuja zelo ugodno provizijo 20 %, hkrati pa omogoča tudi distribucijo po nekaterih drugih svetovnih e-knjigarnah, je npr. Smashwords.

Brezplačne knjige

Na spletu je malo morje brezplačnih e-knjig v različnih jezikih, tudi v slovenščini. Vsaka založba ali spletna knjigarna, ki vključuje e-knjige, običajno nudi vsaj nekaj brezplačnih knjig. Obstajajo pa tudi spletni portali, ki ponujajo samo brezplačne e-knjige.

Portali z brezplačnimi e-knjigami v slovenščini

Vsaj nekaj brezplačnih e-knjig je mogoče dobiti praktično v vsaki slovenski spletni knjigarni, ki ponuja e-knjige, npr. v Knjigarni Zveze Modro-bela ptica.

Najbogatejša knjižnica digitalnih vsebin je Digitalna knjižnica Slovenije – dLib, ki pa zaenkrat ponuja digitalizirane vsebine le v formatu PDF in TXT.

Portal WikiVir z naborom digitaliziranih in urejenih besedil, ki so jim potekle avtorske pravice in so torej prešla v javno domeno, ima vgrajen pretvornik spletnih strani v e-knjižni format EPUB.

Obsežen nabor brezplačnih leposlovnih knjig, pa čeprav le v formatu HTML, je najti tudi na spletnih straneh Slovenska leposlovna besedila, ki jih ureja Miran Hladnik.

Zakladnico digitaliziranih zbirk ima tudi portal Kamra.si, ki omogoča natis v formatu PDF.

Portali z brezplačnimi e-knjigami v angleščini

Trije največji ponudniki brezplačnih e-knjig v angleščini so:

Izdelava lastne e-knjige za osebne potrebe

E-knjigo si za osebne potrebe lahko izdelamo sami s pomočjo programa Calibre, ki omogoča pretvorbo besedilnih datotek (npr. DOCX, ODT ipd.) v EPUB in druge e-knjižne formate.

Pozor: Calibre ni primeren za izdelavo e-knjig, namenjenih za prodajo, ker ne omogoča zadostne kvalitete!

Foto: Karolina Grabowska (Pexels)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si