Kratka zgodovina e-knjige

Čas branja: 2 min.

Elektronska oz. digitalna knjiga ali na kratko e-knjiga sodobnemu bralcu olajšuje dostop do literarnih in drugih pisnih vsebin. Čeprav se zdi, da so e-knjige in čitalniki moderna iznajdba, imajo zelo dolgo zgodovino, ki sega daleč v preteklost.

1930 – prva ideja o e-knjigi in e-čitalniku (readies)

Leta 1930, v letu, ko so na tržišče prišle prve knjige z mehkimi platnicami (angl. paperback), je vsestranski pisec in impresarij Bob Brown (1886–1959) ob prihodu prvih zvočnih filmov, imenovanih talkies, dobil zamisel o elektronskih knjigah in njihovem prenašanju na čitalnikih. O svojem izumu je napisal knjigo, futuristično-fantastični manifest z naslovom The Readies, kjer je mdr. dokazoval, da lahko čitalniki olajšajo branje s prilagajanjem velikosti pisave, odpravijo nevarnost ureznin s papirjem in obvarujejo drevesa.

1949 – zgodnji prototip čitalnika (enciclopedia mecánica)

Prvi prototip čitalnika, ki sicer ni bil elektronski, a je bil že v veliki meri avtomatiziran, je izumila španska učiteljica Angela Ruiz Robles (1895–1975). Ko je opazovala učence, kako prenašajo težke knjige med domom in šolo, se ji je utrnila zamisel o napravi, ki jo je poimenovala »mehanična enciklopedija« (šp. enciclopedia mecánica).

1971 – Projekt Gutenberg in prva e-knjiga

Leta 1971, tj. v istem letu, ko je bilo poslano prvo e-pismo med dvema računalnikoma, je Michael S. Hart (1947–2011) zasnoval digitalno knjižnico brezplačnih e-knjig, ki jo je poimenoval Projekt Gutenberg (angl. Project Gutenberg), in ustvaril prvo e-knjigo, tako da je digitaliziral Deklaracijo neodvisnosti ZDA. Projekt Gutenberg je danes ena največjih zbirk brezplačnih e-knjig v angleščini.

1997 – prvi komercialni čitalnik z e-ink zaslonom

Leta 1997 je podjetje E Ink Corporation razvilo tehnologijo t. i. e-ink zaslona – tj. zaslona v imitaciji papirja, ki ne seva. Leto kasneje je na tržišče lansiralo prvi komercialni čitalnik s to tehnologijo, imenovan Rocket Ebook, konkurenčno podjetje pa še čitalnik Softbook.

2007 – Amazonov Kindle, iPhone in množična uporaba e-knjig

Prelomno leto, po katerem so se e-knjige začele uporabljati množično, je 2007, ko je Amazon začel prodajati čitalnik Kindle, Apple pa iPhone.

Pozneje so svoje čitalnike uvedle tudi druge korporacije, npr. angleška mreža knjigarn Barnes & Noble je svoj čitalnik Nook uvedla 2009, čitalnik Kobo pa je na tržišče prišel leta 2010.

2010 – iBookstore in GoogleBooks

Leta 2010 je Apple v napravo iPad vključil aplikacijo iBooks (danes Apple Books) in zagnal spletno trgovino iBookstore (danes AppleStore), Google pa je odprl e-knjigarno GoogleBooks.

Istega leta je prodaja e-knjig v Amazonu prvič presegla prodajo knjig s trdimi platnicami, leto kasneje pa je prekosila tudi prodajo knjig z mehkimi platnicami.

Danes – e-knjiga ostaja naša sopotnica

Čeprav so nekateri na začetku napovedovali, da bodo e-knjige muha enodnevnica, drugi pa malo kasneje, da bo e-knjiga pokopala tiskano knjigo, se ni zgodilo nič od tega. Tiskana knjiga med bralci po vsem svetu ostaja najljubše čtivo, e-knjiga pa se vztrajno uveljavlja kot njena priročna sopotnica. V zadnjih 10 letih se je e-knjig ustalila pri 20-odstotnem, knjige v tiskani obliki pa pri 80-odstotnem tržnem deležu.

Od leta 2015 intenzivno narašča uporaba zaščite z vodnim znamenjem, ki je bralcu prijaznejša od zaščite z DRM. Več o zaščiti e-knjig si lahko preberete v enem od sledečih člankov z naslovom Kako so e-knjige zaščitene pred piratstvom?.

Literatura

Jennifer Schuessler: The Godfather of the E-Reader. New York Times, 8. 4. 2010. https://www.nytimes.com/2010/04/11/books/review/Schuessler-t.html

Michele Bartram: The History of eBooks from 1930’s “Readies” to Today’s GPO eBook Services. GovernmentBookTalk, 10. 3. 2014. https://govbooktalk.gpo.gov/2014/03/10/the-history-of-ebooks-from-1930s-readies-to-todays-gpo-ebook-services

Jennifer Wilber: A Brief History of eBooks. Turbofuture, 31. 1. 2019. https://turbofuture.com/consumer-electronics/The-History-of-eBooks

Constance Grady: The 2010s were supposed to bring the ebook revolution. It never quite came. Vox, 23. 12. 2019. https://www.vox.com/culture/2019/12/23/20991659/ebook-amazon-kindle-ereader-department-of-justice-publishing-lawsuit-apple-ipad

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si