Kako so e-knjige zaščitene pred piratstvom?

Čas branja: 5 min.

V tem prispevku lahko izveste vse o zaščiti e-knjig z DRM in vodnim znamenjem pa tudi o tem, v čem se tidve obliki zaščite med seboj razlikujeta ter kakšne so njune prednosti in pomanjkljivosti.

Kaj pomeni DRM?

DRM je kratica za angl. izraz Digital Rights Management, kar pomeni digitalno upravljanje avtorskih pravic.

DRM, imenovan tudi trdi DRM (angl. hard DRM), je tehnika zaščite e-knjige, pri kateri se datoteka zakodira in jo je mogoče odpreti samo s posebno programsko/strojno opremo in poverilnico, kot sta uporabnik ali identifikacijska številka naprave in posebna koda. Najbolj znan ponudnik storitve DRM je Adobe. Številni največji prodajalci e-knjig, kot so Amazon, Apple in Kobo, uporabljajo lastne tehnologije DRM, ki druga z drugo niso kompatibilne.

V praksi to pomeni, da e-knjige, ki jo kupimo na računalniku, ne moremo prenesti na čitalnik ali kako drugo lastno napravo, na kateri bi radi e-knjigo prebrali. E-knjigo lahko beremo samo na napravi, na kateri jo kupimo.

Zaščita z vodnim znamenjem

Vodno znamenje, imenovano tudi mehki DRM ali družabni DRM (angl. soft DRM, social DRM) je unikatna zašifrirana koda, ki se ob vsakem nakupu nevidno zapiše v datoteko. Koda je uporabniku nevidna, da ne moti branja, in zašifrirana, da je ni mogoče spreminjati. Unikatnost kode omogoča identifikacijo kupca, s tem pa tudi sledljivost v primeru kršenja licence oz. nedovoljene uporabe (npr. piratskega razširjanja datoteke).

Za kršitve licenčnih pogojev oz. nedovoljeno uporabo avtorskega dela je odgovoren kupec, čigar podatki se ob nakupu skrito zapišejo v e-knjigo.

Zaščita z vodnim znamenjem bralcu omogoča prijetnejšo uporabniško izkušnjo, saj lahko e-knjigo npr. kupimo na računalniku, nato pa si jo za branje prenesemo na čitalnik.

Razlike med vodnim znamenjem in DRM

Tehnologija zaščite z vodnim znamenjem se bistveno razlikuje od zaščite z DRM. Največja praktična razlika je, da je datoteke, zaščitene z DRM, mogoče odpreti samo na napravah in v aplikacijah, za katere je namenjena (npr. e-knjige, kupljene na Amazonu, lahko odpremo samo na Amazonovem Kindlu – bodisi čitalniku bodisi aplikacijah), medtem ko e-knjige, zaščitene z vodnim znamenjem, lahko beremo na katerikoli napravi ali v katerikoli aplikaciji, ki prepozna format (npr. na vsakem čitalniku ali v vsaki aplikaciji, ki odpre EPUB).

Razlike na kratko:

DRM

 1. Ne omogoča prenosa na druge naprave:
 • e-knjigo lahko uporabljaš le na napravi, na kateri je kupljena ali izposojena
 • izposojena knjiga se zaklene
 • do e-knjige dostopaš z uporabniškim računom – ponudnik jo lahko izbriše
 • prejmeš samo 1 izvod kupljene e-knjige, ki je shranjen v ponudnikovem sistemu
 1. S kupljeno e-knjigo upravlja ponudnik v svojem sistemu: do e-knjige dostopaš samo v ponudnikovem sistemu; ponudnik jo lahko zaklene, izbriše
 2. Sledljivost datoteke s pomočjo DRM: e-knjiga je shranjena v sistemu ponudnika; v shekani datoteki ne ostane nobena sled storilca
 3. Nezaupanje do bralca e-knjige: avtoritaren, represiven odnos
 4. Tehnologija DRM je zelo zapletena in draga
 5. Nezadovoljen kupec: e-knjige ni mogoče prenašati med napravami; zelo pogoste tehnične težave; kupec se počuti pritisnjenega ob zid

Vodno znamenje

 1. Omogoča prenos na druge naprave:
 • e-knjigo npr. kupiš na računalniku, od koder si jo preneseš na čitalnik
 • e-knjiga se nikoli ne zaklene
 • do e-knjige dostopaš na svoji napravi – ohraniš jo lahko, dokler jo hraniš
 • ponavadi ponudnik omogoča vsaj 3 prenose iz sistema e-knjigarne
 1. S kupljeno e-knjigo upravljaš sam na svoji napravi: po nakupu si e-knjigo shraniš na lastno napravo; ponudnik do nje nima dostopa
 2. Sledljivost v primeru kršenja licenčnih pogojev: unikatna koda omogoča identifikacijo kršitelja licenčnih pogojev; v shekani datoteki lahko ostane sled
 3. Zaupanje do bralca e-knjige: spoštljiv odnos, vzgoja družbeno odgovornega bralca
 4. Tehnologija vodnega znamenja je preprosta in cenovno dostopna
 5. Zadovoljen kupec: e-knjigo lahko prenaša med osebnimi napravami; tehnične težave so redke; zaradi izraženega zaupanja se kupec počuti spoštovanega

Razlike podrobneje (po Michaelu Kozlowskem 2018):

Nekompatibilnost: Datoteke, zaščitene z DRM, je mogoče odpreti samo na napravah ali v aplikacijah, ki so jim namenjene. Npr. e-knjige, kupljene na Amazonu, je mogoče odpreti samo na napravah in v aplikacijah Kindle. E-knjige, zaščitene z vodnim znamenjem, lahko odpremo na različnih napravah in jih uporabljamo na vsakem čitalniku, ki odpre format datoteke. Npr. datoteko EPUB, zaščiteno z vodnim znamenjem, lahko odpre vsak čitalnik ali aplikacija, ki odpre EPUB, vključno z Apple iBooks, Nook in Kobo, pa tudi neodvisne čitalniške aplikacije, kot so Calibre, Bluefire Reader, Icecream in FBReader.

Omejitev uporabe: DRM prisilno omejuje uporabo e-knjige. Datoteke, zaščitene z DRM, se lahko odprejo samo ustrezno poverilnico. Glede na DRM in njegove nastavitve imajo te datoteke omejene funkcije, npr. prenašanje na uporabnikove druge naprave, kopiranje besedila (copy-paste), tiskanje ali sinteza govora iz zapisanega besedila. Zaščita z vodnim znamenjem ne omejuje nobenih od teh funkcij.

Robustnost: Odpornost tehnologij DRM proti hekerskim posegom je različna, toda brž ko je tehnologija DRM shekana, je težko zamašiti to varnostno luknjo, saj bi bilo treba nadgraditi programsko ali strojno opremo (čitalnik), ki je že pri uporabnikih. Tudi robustnost shem zaščite z vodnim znamenjem je različna. Če kdo odkrije tehniko za odstranitev vodnega znamenja, je mogoče nove datoteke v izogib hekerskemu posegu zaščititi z drugačno shemo, kar pa ne bo vplivalo na noben čitalnik. Za razliko od DRM ni treba spreminjati funkcionalnosti DRM v uporabnikovem čitalniku.

Učinki hekerskega posega: Brž ko je na voljo shema DRM, je mogoče uporabiti hekerski poseg za ustvarjanje e-knjig brez zaščite z DRM. Heker ve, kdaj mu uspe odstraniti DRM iz datoteke, pri čemer je zelo malo verjetno, da bi ostal kak dokaz o tem, da je bila datoteka ustvarjena z odstranitvijo DRM ali od kod je prišla (razen npr. prodajalca, ki uporablja določen format e-knjige). Nasprotno pa pri odstranjevanju vodnega znamenja heker nikoli ne more biti prepričan, ali je vodno znamenje z vgrajenimi dodatki popolnoma odstranjeno.

Dokazna vrednost: Datoteke z odstranjenim DRM ne vsebujejo nobenega dokaza o tem, od kod so prišle in kdo jih je prvi prejel. Vodno znamenje pa lahko obvelja kot dokaz v sodnem procesu v zvezi s kršenjem avtorskih pravic. Če heker odstrani vodno znamenje, nikoli ne more biti do konca prepričan, ali je kje v datoteki vodno znamenje še ostalo. Obstaja precejšnja verjetnost, da datoteka še vedno vsebuje dokaz, ki lahko vodi k prvotnemu lastniku datoteke, na podlagi česar je mogoče vložiti tožbo.

Dostopnost: Večina shem DRM za e-knjige nadzira ali omejuje funkcije čitalnikov, npr. onemogočajo kopiranje, tiskanje, sintezo govora iz zapisanega besedila ipd. Nekatere sheme DRM založnikom omogočajo vključitev teh funkcij, nekatere pa jih ne podpirajo. Pri vodnem znamenju so avtorji in založniki lahko prepričani, da bodo vse funkcije dostopanja do e-knjige na čitalniku delovale, kot je treba.

Najbolj znani ponudniki tehnologije zaščite z vodnim znamenjem

Ameriško podjetje Digimarc je eno vodilnih razvijalcev tehnologije zaščite z vodnim znamenjem, ki se je leta 2012 preusmerilo v razvijanje storitev zaščite e-knjig.

Nizozemski BooXtream je ponudnik oblačne storitve označevanja in personalizacije e-knjig v formatu EPUB in drugih digitalnih vsebin.

Pred nekaj leti sta v partnersko navezo stopila ameriška založba HarperCollins in LibreDigital, vodilni ponudnik distribucije e-knjig in storitev dostave.

Uporaba zaščite z vodnim znamenjem

Zaščita z vodnim znamenjem obstaja vsaj od prvih let 21. stoletja, a je bila ves čas v senci zaščite z DRM. Pa vendar je vodno znamenje komplementarna in dragocena alternativa DRM in drugim tehnikam brzdanja piratstva.

Zaščita z vodnim znamenjem je svetovni trend vsaj od leta 2015, ko so jo v dialogu z založniki dosegle nemške e-knjigarne.

Nekaj podatkov iz evropskih držav:

V Nemčiji so založniki, med njimi tudi velikani, kot so Random House, Holtzbrinck in Bonnier, po opozorilu prodajalcev, da zaradi neprijaznosti DRM izgubljajo kupce e-knjig (v prid Amazonu), že leta 2015 opustili DRM in uvedli zaščito z vodnim znamenjem.

V Italiji je z vodnim znamenjem zaščitena več kot polovica (55 %) e-knjig.

Na Nizozemskem so z vodnim znamenjem zaščitene skoraj vse prodane e-knjige.

Na Švedskem je z vodnim znamenjem zaščitenih 98 % e-knjig, ki jih distribuira največji tamkajšnji distributer e-knjig eLib.

Zaščito z vodnim znamenjem uporablja večina e-knjigarn v srednji in vzhodni Evropi, mdr. na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem, Češkem, v Estoniji in Avstriji.

Na Češkem zaščito z vodnim znamenjem uporabljajo od samega začetka, tj. niti nikoli niso uporabljali zaščite z DRM.

Na Poljskem je leta 2018 DRM opustila in na zaščito z vodnim znamenjem prešla tudi največja poljska e-knjigarna Woblink.

Več o spoštovanju licenčnih pogojev lahko izveste v prispevku Odgovorni bralec spoštuje avtorske pravice.

Literatura:

Ingrid Süßmann: DRM: A Model Of The Past? Publishing Perspectives, 28. 7. 2015. https://publishingperspectives.com/2015/07/drm-a-model-of-the-past/

Porter Anderson: With booksellers’ pressure: DRM is now soft in Germany. The Bookseller, 18. 8. 2015. https://www.thebookseller.com/futurebook/certain-digital-undoing-drm-germany-309359

Robert Drózd: Woblink również rezygnuje z Adobe DRM! Swiatczytnikow.pl, 14. 3. 2018. https://swiatczytnikow.pl/woblink-rowniez-rezygnuje-z-adobe-drm/

Michael Kozlowski: Everything you need to know about Social DRM for ebooks. Good Reader, 26. 6. 2018. https://goodereader.com/blog/e-book-news/everything-you-need-to-know-about-social-drm-for-ebooks

Foto: Pixabay

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si