Na čem se bere e-knjiga?

Čas branja: 2 min.

E-knjige v ožjem pomenu, npr. v formatu EPUB, lahko beremo praktično na vseh elektronskih napravah, če le imamo nameščeno ustrezno aplikacijo. Najboljšo uporabniško izkušnjo seveda omogočajo čitalniki.

Vse to pa velja le za e-knjige, kupljene pri ponudnikih, ki prodajajo e-knjige, zaščitene z vodnim znamenjem. E-knjige, zaščitene s t. i. trdim DRM, lahko odpremo samo na napravi, na kateri smo jo kupili.

Več o razlikah med vodnim znamenjem in trdim DRM si lahko preberete v članku Kako so e-knjige zaščitene pred piratstvom in Odgovorni bralec spoštuje avtorske pravice.

Branje na čitalniku

E-knjige v formatu EPUB lahko beremo na čitalnikih vseh znamk, npr. Kobo, PocketBook, Nook itd. Če uporabljamo Kindlov čitalnik, ki zahteva format AZW/MOBI, ga iz formata EPUB lahko pretvorimo z brezplačnim programom Calibre.

Če nimamo čitalnika, lahko e-knjige prebiramo tudi na računalniku, tablici ali pametnem telefonu, vendar moramo imeti nameščeno katero od brezplačnih aplikacij za prebiranje e-knjig.

Branje na računalniku

Če imate novejši računalnik z Windowsovim brskalnikom Edge, se vam bodo datoteke EPUB odprle v brskalniku.

Za boljšo uporabniško izkušnjo pa si je vendarle priporočljivo namestiti katero od specializiranih aplikacij, kot so Adobe Digital Editions (Windows), Calibre (Win/Mac/Linux) ali Kitabu (Mac) ipd.

Prednost programa Calibre je, da poleg branja omogoča tudi urejanje metapodatkov in organizacijo e-knjig v digitalni knjižnici, lahko pa jih tudi pošlje v čitalnik.

Branje na tablici ali pametnem telefonu

V trgovinah GooglePlay (za Android) ali AppleStore (za iOs) je na voljo cela vrsta aplikacij za branje e-knjig, ki jih lahko najdete tako, da v iskalnik vtipkate ključno besedo »eReader«.

Med uporabniku najprijaznejše in najfunkcionalnejše aplikacije za prebiranje e-knjig na pametnem telefonu ali tablici po mojih izkušnjah sodi PocketBook Reader.

Čitalnik ali tablica?

Dilema odpade, kajti e-knjige se vsekakor najbolje berejo na čitalniku. Čitalniki uporabljajo tehnologijo e-ink, kar pomeni, da se ekran ne le ne blešči, temveč niti ne seva, zato ustvarja podoben občutek, kot če bi knjigo brali na papirju. Ker zaslon čitalnika ne seva, oči med branjem ne trpijo tako zelo kot med branjem s tablice, pametnega telefona ali računalniškega zaslona.

Na čitalniku se e-knjige dobro berejo tudi v močnem soncu, kar gotovo ne velja za tablice in pametne telefone. Naprednejši čitalniki omogočajo osvetlitev besedila, zaradi česar e-knjigo lahko beremo tudi v temi, npr. ko vlak zapelje v predor.

Večina čitalnikov ima mdr. tovarniško nameščene slovarje in program za samodejno pretvorbo pisanega besedila v govorjenega (angl. text-to-speech), naprednejši pa omogočajo tudi označevanje delov besedila (kot z markerjem), pisanje beležk in zaznambe strani. Predvsem pa jih dobimo z nameščeno zbirko brezplačnih e-knjig v javni domeni, tj. knjig, za katere so že potekle avtorske pravice.

Sodobni čitalniki od srednjega cenovnega razreda dalje imajo vgrajen tudi brezžični internet in bluetooth za povezovanje z drugimi napravami.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si