Pozorna pripovedovalka: sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih

Čas branja: 2 min.

ČLANEK & SPLETNA RAZSTAVA

V maju in juniju 2021 si je bilo mogoče v preddverju Slovanske knjižnice ogledati razstavo o literarni ustvarjalnosti poljskih avtoric, ki so zaznamovale poljsko književnost in kulturo zadnjega četrt stoletja. Njihova glavna dela so dostopna v slovenskih prevodih, ki so plod živih poljsko-slovenskih stikov in kontinuirane prevodne dejavnosti.

Predavateljica nam je na virtualni način predstavila koncept in glavne poudarke razstave, ki so jo pripravili na katedri za polonistiko Oddelka za slavistiko FF UL v sodelovanju s Slovansko knjižnico in Veleposlaništvom republike Poljske v Ljubljani.

Predavanje o razstavi smo lahko poslušali na strokovnem posvetu za knjižničarje Slovanski fokus: zahodnoslovanske književnosti, ki se je odvil 14. septembra 2021 v Slovanski knjižnici (Mestna knjižnica Ljubljana).

Oglej si razstavo

Razstava prikazuje literarno ustvarjalnost avtoric, ki so zaznamovale sodobno poljsko književnost, med njimi sta dve Nobelovi nagrajenki, Olga Tokarczuk in Wisława Szymborska. Glavna dela predstavljenih avtoric – prozaistk Hanne Krall, Ide Fink, Agate Tuszyńske, Olge Tokarczuk, Magdalene Tulli, Joanne Bator, prozaistke in dramatičarke Dorote Masłowske in pesnic Wisławe Szymborske, Anne Świrszczyńske, Marzanne Bogumiłe Kielar, Justyne Bargielske in Bronke Nowicke – so dostopna v slovenskih prevodih, ki so plod živih poljsko-slovenskih stikov in kontinuirane prevodne dejavnosti.

V okviru sejma akademske knjige Liber.ac je razstavo pripravila Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF UL v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana (Slovanska knjižnica) in Veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani. Razstava je na ogled tudi v virtualni obliki, fragmenti del avtoric pa so prikazani v kratkem poetičnem filmu. Oboje so pripravili mladi sodelavci snemalne ekipe SOOS.

Vabljeni k ogledu!

P. S.: Če si želite, da bi razstava v fizični obliki (na panojih formata B1) gostovala tudi v vaši knjižnici, se lahko o tem dogovorite z Lidijo Rezoničnik.

Potovanje razstave po Sloveniji lahko spremljate na FB-strani Oddelka za slavistiko FF UL.

Foto: Katedra za polonistiko, Oddelek za slavistiko FF UL

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si