Dar narave: kurkuma

Čas branja: 4 min.

Kurkumo so v Aziji poznali že v 7. stoletju pr. n. š. Sprva so jo uporabljali za barvilo, sčasoma pa so odkrili njene zdravilne lastnosti. Kurkuma ni cenjena le v kitajski tradicionalni medicini, temveč tudi v indijski ajurvedi, kjer ji pravijo začimba življenja.

Začimbnico iz družine ingverjevcev (uporablja se njena korenika) povezujemo jo predvsem z indijsko kuhinjo, kjer se uporablja kot sestavina curryja ali kot samostojna začimba. Toda kurkumo so poznali že v antiki. Uporabljali so jo kot začimbo, zaradi intenzivne rumene barve pa tudi za kozmetične pripravke in barvila. Največkrat se kurkuma uporablja v obliki prahu. Njen okus je rahlo trpek, pikanten, a hkrati sladek in spominja na ingver, pomarančo in poper.

Kaj vsebuje kurkuma in pri čem vse pomaga

Kurkuma je bogata z minerali, vitaminoma B6 in B3, folno kislino, kalijem, železom in manganom, pa tudi z maščobnimi kislinami omega 3.

Značilno oranžno barvo ji daje polifenol kurkumin, ki je zelo močan antioksidant, obenem pa deluje protivnetno.

Kurkumin je kemična spojina z močnim protivnetnim delovanjem. Čeprav ga je v kurkumi razmeroma malo, je njegov vpliv na organizem dovolj močan, da začimba pomaga premagati virusne, bakterijske in glivične okužbe. Kurkumin tako preprečuje vsa kronična vnetja v našem telesu – vsa bolezenska stanja pa se pravzaprav pričnejo z vnetjem.

Največja prednost kurkumina je, da odpravlja motnje pri delovanju beljakovin, zaradi katerih lahko pride npr. do rakavih obolenj, avtoimunskih bolezni in nevrodegenerativnih obolenj, kot so demenca, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Ameriški znanstveniki so odkrili, da kurkumin ne le zavira razvoj nevrodegenerativnih bolezni, temveč obnavlja nevronske strukture in celo tvori nove. Skratka, pomaga nam ohranjati zdrave možgane.

Kurkumin je močan antioksidant, ki celice varuje pred prostimi radikali in oksidacijskim stresom. Prosti radikali pospešujejo staranje kože, poškodujejo kolagenska vlakna (vezivno tkivo) in povzročajo arterosklerozo. Kurkumin nas tako ščiti pred boleznimi, povezanimi s staranjem.

Redno uživanje kurkume pa ne ščiti le kože, temveč blagodejno vpliva tudi na kroženje krvi ter na srce in ožilje, zaradi česar zmanjšuje tveganje arteroskleroze in srčne kapi.

Hkrati kurkumin pomaga pri odstranjevanju toksinov iz organizma in izboljšuje delovanje prebavnega trakta. S antibakterijskim delovanjem preprečuje razrast slabih bakterij v našem prebavnem traktu, kot sta heliobacter pylori v želodcu (gastritis) in kandida v ustih in črevesju.

Zdravilni učinki kurkume na kratko

  • Kurkuma deluje protivnetno, protiglivično in protimikrobno, zato zmanjšuje vnetja.
  • Pomaga pri razstrupljanju organizma od prostih radikalov in drugih toksinov.
  • Čisti jetra in preprečuje kopičenje maščobnih kislin v jetrih.
  • Lajša težave, povezane s prebavo.
  • Spodbuja hitrejšo prebavo maščob, lahko pomaga pri hujšanju.
  • Izboljšuje delovanje možganov ter preprečuje razvoj nevrodegenerativnih bolezni.
  • Krepi krvni obtok ter srce in ožilje, zmanjšuje tveganje arteroskleroze in infarkta.
  • Je naravni antidepresiv, saj blagodejno vpliva na naše razpoloženje.
  • Deluje proti slabemu zadahu.
  • Varuje nas pred sladkorno boleznijo in rakom.

Kurkuma kot začimba

Kot začimba se kurkuma uporablja pri pripravi ribjih jedi in morskih sadežev, juh, ragujev, v rižotah, testeninah, krompirju in v kombinaciji z mlekom, kot tudi v palačinkah in jajčnih jedeh. Nepogrešljiva je pri pripravi curryja, worcestrske omake in pikantnih gorčičnih omak, dodajamo pa jo lahko tudi v čaje in druge napitke. Kuhani jedi jo dodamo vsaj 5 minut pred koncem kuhanja, da omilimo njen nekoliko trpki okus.

POMNI! Za boljšo absorpcijo je kurkumi treba dodati maščobo (živalskega ali rastlinskega izvora) in črni poper (in/ali čili).

Zlato mleko

Zlato mleko je napitek iz kurkume in mleka. Obstajajo različni recepti: nekateri prisegajo na mešanico kurkume, ingverja, cimeta, črnega popra in vode, drugi pa na mešanico kurkume in toplega mleka. Mleko je lahko kravje ali rastlinsko. V zlato mleko lahko dodamo tudi ščepec čilija, janeža ali črnega popra. Črni poper telesu olajša absorpcijo kurkumina.

Za zlato mleko je potrebno mleko z veliko maščobe (vsaj 3,2 %), da bo telo lahko absorbiralo kurkumin.

Če uporabljamo rastlinsko mleko, dodamo žličko kokosovega olja ali prečiščeno maslo.

Mleku lahko po želji dodamo javorov sirup ali med, vendar šele potem, ko se napitek nekoliko ohladi (med pri temperaturah nad 40 ºC izgubi zdravilne lastnosti).

Zakaj je vredno piti zlato mleko?

Zlato mleko nam bo pomagalo pri prehladu, saj močno segreje organizem, hkrati pa ublaži kašelj, ker pospešuje izločanje sluzi. Poleg tega kurkumin pospešuje odstranjevanje mikroorganizmov iz telesa. Zlato mleko podobno kot aspirin zbije vročino in blaži bolečine.

Zlato mleko priporočajo tudi pri depresiji, saj pomirja in krepi duševno ravnovesje. V primeru depresije moramo spiti vsaj eno skodelico na dan, najbolje zvečer.

V primeru infekcij in prehladov ga lahko pijemo pogosteje, celo 4–5-krat na dan.

Priporoča se tudi ljudem, ki jih pestijo revmatizem, boleči sklepi ali prebavne težave.

Recept za zlato mleko

Sestavine:

  • 200 ml vročega mleka (mleko z vsaj 3,2 % maščobe)
  • ½ žličke kurkume v prahu
  • ¼ žličke cimeta v prahu
  • ščepec popra

Po želji lahko tudi:

  • malo kardamoma
  • ¼ žličke ingverja v prahu
  • žlička medu ali javorovega sirupa

Zlato mleko si pripravimo tako, da v 200 ml vročega mleka (mleko z vsaj 3,2 % maščobe, da bo telo moglo absorbirati kurkumin) vmešamo pol žličke kurkume v prahu in četrtino žličke cimeta v prahu, nazadnje pa dodamo še ščepec popra. Po želji dodamo tudi malo kardamoma, četrtino žličke ingverja v prahu in poljubno sladkamo z medom, sladkorjem ali javorovim sirupom. Med stalnim mešanjem (s kuhalnico) kratek čas segrevamo, vendar ne zavremo.

Recept za kurkumino pasto

Če nam primanjkuje časa, si lahko pripravimo kurkumino pasto.

Kurkumino pasto pripravimo tako, da kurkumo in vodo okoli 5–8 minut segrevamo (ne zavremo!) na srednjem ognju, tako da zmes ves čas mešamo z leseno žličko. Ko se zgosti v pasto, jo prelijemo v kozarec za vlaganje. V hladilniku jo lahko hranimo do 2 tednov.

Za zlato mleko v skodelici toplega mleka raztopimo 1 žličko kurkumine paste in popopramo.

Mazilo za razjede ali afte v ustih

Sestavine:

  • žlica medu
  • ¼ žlice kurkume v prahu

Pri razjedah ali aftah v ustih si lahko pripravimo antiseptično kurkumino pasto iz žlice medu in ene četrtine žlice kurkume v prahu, ki jo nanašamo neposredno na rano ali obolelo mesto.

Očiščevalna kura in preventiva s kurkumo

Če imamo oslabljeno odpornost, je priporočeno, da vsaj 6 tednov dnevno zaužijemo pol do ene žličke kurkume v prahu.

Za preventivo pred prehladi in infekcijami zadostujeta 2–3 skodelice zlatega mleka na teden.

Maščoba in poper za dobro absorpcijo!

Ne pozabite, da je napitkom za boljšo absorpcijo kurkumina treba dodati maščobo in poper.

Pa dober tek 😉

Literatura

Pri bolečini zaradi revmatoidnega artritisa si lahko pomagate s kurkumo. Vizita.si, 28. 11. 2022. https://vizita.si/zdravje/razstrupljanje/naravna-zdravila-za-artritis.html

Zlato kurkumino mleko. Sit fit, 28. 11. 2022. https://www.sitfit.si/recepti/toplo-zlato-kurkumino-mleko/

Kurkuma BIO. FengCha. https://www.fengcha.si/index.php/hrana/zacimbe/kurkuma-bio.html

Złote mleko. Na czym polega fenomen kurkumy? Odzywianie.info.pl, 20. 5. 2017. https://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,zlote-mleko-na-czym-polega-fenomen-kurkumy.html

Marta Bednarska: Złote mleko – przepis na lek na przeziębienie. Naturalnie o zdrowiu, 15. 3. 2018. https://naturalnieozdrowiu.pl/zlote-mleko-pogromca-wirusow-bakterii/

Maja Lukanc: Zeolit – kamen življenja! Moja lekarna. https://www.moja-lekarna.com/zeolit-kamen-zivljenja

Foto: Tamanna Rumee (Unsplash)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si