Zakaj Webinar za moderatorje bralnih klubov?

Čas branja: 3 min.

Ker refleksije ni nikoli preveč in da preverimo, ali smo še vedno na pravi poti, smo si mentorji Webinarja za moderatorje bralnih klubov po dveh letih znova zastavili vprašanje, zakaj organiziramo izobraževanja in kakšne pozitivne učinke na družbo z njimi dosegamo. Z odgovori somentorice na spletnih seminarjih Ksenije Medved vas morda prepričamo, da se pridružite skupnosti slovenskih moderatorjev bralnih klubov, ki s skupnimi močmi spreminja svet.

Zakaj smo se sploh lotili organizacije izobraževanj za moderatorje bralnih klubov?

Težko je določiti trenutek, ko se zgodi čarovnija med ljudmi, ki razmišljajo podobno, če ne kar enako. Vem le, da smo nekaj let skupaj organizirali bralna srečanja, predstavljali knjige, pisatelje in prevajalce javnosti v naši knjižnici, po večerih pa (skoraj na istem mestu, kot so se pri Mihi Kastelcu svojčas zbirali čbeličarji, malo naprej pa je odraščal Jurčič) razmišljali o tem, kako bi bralno kulturo dvignili na višjo raven. Naslednja slika, ki jo imam, je, kako sem Tatjani »težila«, da bi se moralo naše zavezništvo imenovati Zavezništvo za ustanavljanje bralnih klubov in kako na našem območju izvajam izobraževanje za učiteljice. Nazadnje je zavezništvo dobilo širši naziv: Zavezništvo za dvig ravni bralne kulture in kulture pogovora. Da nam bo zaradi Tatjanine akcije na državni ravni uspelo pritegniti k sodelovanju še druge mentorje in celo predavatelje z ljubljanske filozofske fakultete ter druge strokovnjake, pa mi je bilo takrat nepredstavljivo. Tatjana je oseba, ki dobre ideje hitro poveže in osmisli z dejanji.

Zakaj slovenski prostor to izobraževanje potrebuje? Kakšni so njegovi cilji?

V strokovni reviji Knjižnica je bila pred nekaj leti objavljena študija oz. raziskava, ki je pokazala, da bi Država bralcev bila bolj miroljubna, strpna, razmišljujoča, bolj zdrava, celo bogatejša. Cilj izobraževanja je ljudem vračati izkušnjo branja, ki nas nauči poglobitve. Brez tega bomo le še »srfali po površini«, postajali plitvi, neobčutljivi in odvisni, vzgojeni v potrošnike, kot taki pa podvrženi potrebam kapitala, manipulacijam. Najbolj me prizadene, ker ne znamo več skrbeti drug za drugega. Pri vsem tem jo bodo gotovo najslabše odnesle ženske.

Kaj nam daje branje literature?

Branje literature je vaja v pozornosti in empatiji, v sprejemanju raznolikosti in tudi sebe. Je priklop, in ne odklop, kot radi ponavljamo. Pogovori o knjigah pa so vaja v poslušanju. Marsikdo bi rad govoril in pisal, s poslušanjem pa ima večina težave. Torej, ko zmoremo pozornost pri branju, jo imamo tudi za sočloveka. Seveda velja tudi obratno.

Kaj nam daje pogovor o knjigah?

Pred leti sem za svoj citat napisala misel, da je branje vaja v empatiji. Pavček je izumil še boljšo misel, da nas bo brez branja pobralo, Miha Kovač v naslovu nove knjige taisto parafrazira z »Berem, da se poberem«, sama pa sem bolj skrajna, saj menim, da so osnove boljše družbe v pogovoru o isti knjigi. Knjiga namreč pri vsakem sobralcu trči v drug notranji svet. Dovolj je že, če se med pogovorom  srečata dva svetova, da bi nastal nov, tretji, z vstopnico v boljši svet, seveda. Pogovarjajmo se torej, da nas ne bo pobralo.

Kaj nam dajejo bralni klubi?

Bralni klub nam daje izkušnjo branja, poslušanja, izkušnjo izmenjave stališč, srečanja z drugim, drugačnim, omogoča nam izkušnjo sočustvovanja, je polje za prevrednotenje vrednot, sondiranje temeljev. Pogovarjamo se o vsebinah knjig, a skozi to se pravzaprav pogovarjamo o sebi, družbi, morali, etiki in izboljšavah. Bralni klub druži bralce in pozitivno vpliva na družbo. O tem bi se seveda dalo napisati knjigo.

Zakaj je danes treba organizirati bralne klube?

V bralnih skupinah nastajajo apostoli branja, ki vero branja in pogovora o prebranem nosijo naprej. Nastaja širša skupina poslušalcev, ki z razumevanjem kritičnega mišljenja (ki ni kritikarstvo), doume in začuti sočloveka, zna spoštljivo izraziti svoja mnenja in izmenjuje misli na kulturnem nivoju. Ko bo nastala kritična masa takih bralcev, nas za napredek družbe ne bo treba več skrbeti.

Kakšni so pozitivni učinki bralnih klubov?

Kot rečeno, le tako lahko zgradimo Državo bralcev. Vem, da se sliši idealistično, toda kam pridemo brez idealov?

Zakaj se je dobro udeležiti webinarja za moderatorje bralnih klubov? (Kaj udeleženci webinarja pridobijo?)

Udeleženci se bodo srečali z nami, entuziasti in strokovnjaki za bralno področje, že izobraženimi mentorji iz vse Slovenije, začutili bodo našo predanost, izvedeli, kako sledimo svojim idealom, kako se borimo proti pojavom sodobnega sveta, ki uničujejo naše možgane, čustva, ravnanja, moralo, empatijo itd. Duha v naši skupini pač nič ne zlomi. Duh veje, koder hoče – kot v dobrih knjigah, torej resni (literarni) literaturi. Premislite o vsem tem.

Foto: Rathish Gandhi (Unsplash)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si