Spoštljiv, argumentiran in odprt pogovor

Čas branja: < 1 min.

VIDEO & ČLANEK.

Obstaja neskončno metod, kako ljudem približati branje in jih pripraviti do tega, da vzljubijo kakovostne knjige. Toda vsi bralni klubi imajo enako bistvo – pogovor. V bralnih skupinah se učimo pogovora, ki je spoštljiv, argumentiran, odprt in iskren.

Izjava literarne komparativistke, dramaturginje in filozofinje ter članice Hiše kulture Celje Nuše Komplet Peperko.

V ekipo predavateljev Webinarja za moderatorje bralnih klubov sem prišla zadnja. Sem najmlajša. Nekoč sem bila tudi sama udeleženka teh webinarjev.

Vstopila sem morda malce naduto, ker se mi je zdelo, da so knjižni oz. bralni klubi neka preživela forma, ki jo je treba preizprašati, prenoviti, posodobiti. Vendar sem ostala.

Kajti ugotovila sem, da je metod, kako ljudem približati branje, kako jih pripraviti do tega, da vzljubijo kakovostne knjige, ogromno. In o vseh teh metodah se pogovarjamo na webinarjih.

Zdi se mi pomembno, da vsak od moderatorjev, ki jih spoznavamo in ki rastejo pred našimi očmi in mi skupaj z njimi, brusi neko svojo metodo in išče najboljši pristop do ljudi in do rednega druženja ob knjigah.

Toda čeprav obstaja neskončno metod, imajo vsi bralni klubi enako bistvo. Bistven je namreč pogovor. Pogovor o temah, ki jih odpirajo knjige. Pogovor, ki je spoštljiv, argumentiran, odprt, iskren.

In ker nam pogovora v vsakdanjem življenju tako zelo primanjkuje, sem za skupnost moderatorjev neskončno hvaležna. Čeprav se morda zdi majhna, ima v svojih rokah veliko moči.

Veselim se tega, da se bomo spoznali na spletnem seminarju, in upam, da se bo kmalu pojavila tudi kaka priložnost za srečanje v živo!

Foto: SHERPA

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si