Povezovanje z lokalno skupnostjo

Čas branja: 2 min.

Povezovanje z lokalno skupnostjo – je to sploh potrebno? Če se srečujemo v zasebnosti domače dnevne sobe in se pogovarjamo o knjigah s prijatelji ali znanci, najbrž ni. Kadar pa izvajamo bralni klub v okviru javne izobraževalne ustanove, knjižnice, šole in podobno, pa zagotovo velja izkoristiti priložnost.

Načinov povezovanja z lokalno skupnostjo je ogromno. Vprašajmo se v prvi vrsti, koliko lastno lokalno skupnost poznamo, v čem so njene močne točke, v čem so njeni potenciali, kaj je morda še speče, ne aktivirano, pa vendar je tam. S tem, ko naredimo korak proti lokalni skupnosti, naredimo zanjo nekaj dobrega, prispevamo vanjo.

Vem, da to ni vedno enostavno. Včasih si rečemo: »Nimam časa, niti to ni potrebno, saj imamo prostore, pa se bomo srečevali v knjižnici.« In potem se pogosto ustavi na tej točki, ko se nam iz različnih razlogov ne da stopiti iz cone udobja. Ali tega časovno ne zmoremo ali pa si tega niti ne želimo.

Nihče ne bo sankcioniran, če tega ne naredi. Samo razmislite o tem, kako velik potencial se v tem skriva. Ne glede na to, ali smo na vasi ali v manjši lokalni skupnosti ali v mestu, vedno se najdejo načini povezovanja.

Prepričana sem, če bi se vsi bralni klubi, ki se trenutno odvijajo v Sloveniji, predstavili z neko akcijo, bi preprosto osupnili, koliko jih je tudi v našem najbližjem okolju.

Eden od načinov povezovanja, ki ga pogosto spregledujemo, je iskanje donacij. Pa tu ne gre za visoke zneske, za katere bi zaprosili pri županu ali pri lokalnem podjetniku. Ne gre za to. Gre bolj za to, da se pokažemo v javnosti, stopimo v javnost oziroma postanemo vidni. Prikažemo se in povemo: »Tu smo, to počnemo. Ali bi bili pripravljeni kako sodelovati z nami?«

Na primer oglasimo se pri lokalnem slaščičarju ali v lokalni kavarni in vprašamo, na kakšen način bi lahko sodelovali. Morda je za kako srečanje možno pridobiti cenejšo kavico ali pa kako škatlo piškotov.

Tako aktiviramo vire iz okolja. Začne se z majhnimi stvarmi. Nikoli ne vemo, kam, v kakšen način sodelovanja v prihodnosti nas to pelje. In kar je najbolj pomembno, s tem začnemo ustvarjati sinergije.

Tudi udeleženci oziroma deležniki v lokalni skupnosti, ki so bili dotlej bolj pasivni, ker ni bilo nikogar, ki bi jih bil pripravljen malo spodbosti, se bodo morda organizirali, v prihodnje morda tudi sami kaj ponudili. V tem je velik potencial.

Povezovanje z lokalno skupnostjo je nedvomno eden ključnih elementov bralnih skupin.

Foto: 8photo (Freepik.com)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si