Portal Dobreknjige.si za močno bralsko skupnost

Čas branja: 3 min.

Dobreknjige.si poznamo kot portal, kjer slovenski knjižničarji priporočajo kakovostno čtivo. Kot tak povezuje knjižnice iz vse Slovenije, omogoča pa tudi sodelovanje bralcev.

Pogovarjali smo se z najožjo ekipo portala Dobreknjige.si, glavno urednico Luano Malec iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in pomočnico urednice Polonco Kavčič iz Goriške knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici.

Kako je vzniknil portal Dobreknjige.si?

Zgodba portala Dobreknjige.si se je pričela že (davnega) leta 2012, ko sta Knjižnica Koper in Goriška knjižnica zagnali projekt v okviru izvajanja posebnih nalog osrednjih območnih knjižnic ter istega leta uspešno kandidirali na poziv Ministrstva za kulturo. Leta 2013 smo zasnovali vsebinsko strukturo portala ter portal implementirali na platformi podjetja Qualitas. Sledilo je obdobje poskusnega testiranja ter 20. novembra 2014, na praznični dan slovenskih splošnih knjižnic, predstavitev portala medijem in javnosti.

In pravzaprav kar naenkrat smo leta 2021, ko drzno, tako kot pred skoraj desetimi leti, zremo v prihodnost in razmišljamo o novem portalu … Seveda, saj ga še vedno zelo potrebujemo.

Kakšno je poslanstvo portala?

Splošne knjižnice imamo še vedno zelo raznolike uporabnike in zanje želimo le najboljše – spoštujemo njihove odločitve, obenem pa skušamo poseči v njihovo izbiro, jih spodbujati k raziskovanju, k spoznavanju novega in drugačnega, vse z dolgoročnim ciljem vplivanja na bralno rast širše skupnosti.

Vsa ta leta, vse do danes, velika večina slovenskih splošnih knjižnic usmerja svoje moči v izgradnjo portala s priporočanjem kakovostnega čtiva, k sodelovanju pa so vabljeni tudi bralci in uporabniki portala – lahko oddajo komentar, oceno ali predlog dobrih knjig ter delijo priporočila po družabnih omrežjih, hkrati pa si lahko ustvarijo zasebne knjižne police prebranih knjig ali čtiva, ki bi ga radi prebrali.

Kako se je portal razvijal?

Vsako leto smo v uredništvu portala predvideli in izpeljali številne nadgradnje in izboljšave portala, namenjene tako boljši uporabniški izkušnji kot tudi lažjemu delu knjižničarjev vnašalcev. Zadnja nadgradnja portala vključuje tudi prenovo zavihka Bralni klubi, ki je bil pripravljen že pred časom, vendar podstran nekako ni zaživela tako, kot bi si želeli. Zato smo izpeljali nekatere izboljšave tega zavihka – govorimo o manjših popravkih, ki niti niso vsebinske narave, so pa pomembni za dobro uporabniško izkušnjo: boljša preglednost, nemoten potek dela ipd.

Kakšne funkcije vsebuje prenovljena podstran Bralni klubi?

Bralni klub lahko sedaj na portal vpiše vsak ustanovitelj, ne le knjižničarji. Na tak način želimo ponuditi seznam bralnih skupin, ki delujejo po Sloveniji – vpiše se torej lahko prav vsak bralni klub in pokaže, da obstaja, poleg tega pa se odpre za nove člane. Uporabnik lahko na preprost način poišče bralno skupino, ki deluje v njegovi bližini ali po spletu. Z vnosom podatka o občini delovanja bralne skupine zlahka ugotovimo, kateri in koliko bralnih klubov deluje v posamezni občini.

Z optimizacijo delovanja podstrani Bralni klubi želimo ponuditi učinkovito orodje za delovanje bralnih skupin in bralce povezati v močno bralno skupnost, gojiti in širiti ljubezen do knjig, ljudi, skupnosti, povezovanja. Knjiga prinese povezovalno energijo in fino je, da se lahko povezujemo in pogovarjamo, ko beremo literaturo, ki se nas dotakne.

V katero smer se bo razvijala podstran Bralni klubi?

Razkrivamo še nekaj naših želja za nadaljnji razvoj zavihka Bralni klubi … Začnimo s spremembo poimenovanja: izhajamo iz tega, da je beseda klub po Slovarju slovenskega knjižnega jezika ’organizacija, ki združuje ljudi s skupnimi interesi’, medtem ko ima skupina širši pomen: ’več ljudi, ki jih kaj povezuje’.

Nadalje si želimo lepšega, privlačnejšega videza podstrani, kar bo seveda del oblikovne podobe novega portala. Treba bo razviti pregleden in učinkovit sistem iskanja ter predstavljana bralnih skupin, saj se bo nastajajoča bralna skupnost z leti povečevala.

Trenutno so vse bralne skupine odprtega tipa, vsebino si torej lahko ogledujejo vsi uporabniki portala. V prihodnje pa želimo vzpostaviti možnost ustanavljanja bralnih skupin zaprtega tipa, kar pomeni, da je vsebina vidna samo članom skupine, ki to postanejo šele na povabilo moderatorja. Za učinkovito in čim boljšo komunikacijo med člani posameznih skupin bo potrebno razviti tudi portalu lastni sistem komuniciranja.

O vnašanju knjižnih priporočil na portal Dobreknjige.si si lahko preberete v prispevku Ksenije Medved.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si