Pogovor o knjigah je pogovor o nas samih

Čas branja: 2 min.

Zato da nekdo postane bralec, da dobi izkušnjo branja in predvsem izkušnjo sproščene oblike pogovora o prebranem, se moramo začeti pač enostavno pogovarjati. Pogovor o knjigah je namreč pogovor o nas samih.

Izjava višje bibliotekarke specialistke in vodje Knjižnice Ivančna Gorica Ksenije Medved.

V 37 letih službene kariere sem bila priča neštetim projektom in poskusom navduševanja nad branjem, celo takim, ki so knjigo siromašili zato, da bi bila »kao« bolj zanimiva. Besede smo spreminjali v računalniške znake, podcenjevali zmožnost razmišljanja ljudi, organizirali bralne značke, kjer se je preverjalo le znanje o knjigi, torej kakšne barve je plašč, ali je imel gusar obe očesi in podobno, organizirali otroške prireditve, pri katerih smo se bolj ali manj poskušali kot igralci pri igranju vlog, tekmovali v številu prebranih knjig, kar seveda nima nikakršne zveze s kakovostnim branjem, poskušali smo s predstavitvami knjig, se pogovarjali z avtorjem, knjig pa ne kupovali, izrezovali smo, lepili, kdaj tudi stali na glavi …

Marsikateri teh projektov je ljudi pripeljal v knjižnico, toda sedaj, ko nam je računalniška tehnologija ukradla pozornost, mladino, nas osiromašila kot ljudi, ko je branje za mlade skoraj sramota, je prav, da si povemo, da nam ni treba toliko tega »početi«.

Zato da nekdo postane bralec, da dobi izkušnjo branja in predvsem izkušnjo sproščene oblike pogovora o prebranem, se moramo začeti pač enostavno pogovarjati. POGOVOR O KNJIGAH JE NAMREČ POGOVOR O NAS SAMIH.

Seveda pa moramo najprej brati, brati na glas drug drugemu, izzvati k branju in se o knjigah tudi pogovoriti. To bi moral biti projekt ta hip, projekt vseh nas. Prakticirati sproščeno, ne šolsko obliko pogovora. Se pogovarjati z otroki tudi o knjigi, ki vam jo on izbere. Ko otroke danes pozovem, naj povedo kaj o knjigi, jo pričnejo obnavljati, kar je daleč od pogovora.

Postavite drug drugemu na začetku enostavno vprašanje, kaj so čutili ob knjigi. Naj vidijo tudi vas s knjigo v rokah, ne s telefonom, naredite si doma knjižne police, kupujte knjige v knjigarnah, izposojajte si jih v knjižnicah, berite in se o prebranem pogovarjajte. Na način, kjer bo dovoljeno vse.

Več o vsem preprostem in pozabljenem »SE POGOVARJAMO« lahko izveste na Webinarju za moderatorje bralnih klubov, kjer si delimo prakse in se spodbujamo pri tem, da vsi postanemo glasniki branja.

Kajti Država bralcev je po raziskavah svobodna, iskrena, empatična, bolj zdrava in bogata.

Vabljeni na webinar! 🙂

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si