Pogoji možnosti ustvarjalnega človeka

Čas branja: 2 min.

Ljudje imamo več potenciala, kot ga dejansko udejanjimo. In to, tako sem prepričan, nas dela melanholične in brez energije – naša energija namreč sploh ni polno izkoriščena, manifestirana, aktualizirana ali udejanjena. Kako torej biti roditelj novega, ustvarjalec še-ne-slišanega, uvodnik neuvedenega?

Mit o takojšnjosti ustvarjalnega

Zunaj vlada mit, da se ustvarjalni človek takšen rodi in da so ustvarjalni samo nekateri, drugi pa pač nimajo te »žilice«. Naj kar takoj počim ta balonček strahu in samoponiževanja. Vsak je ustvarjalen, še bolje: vsak je na svoj način ustvarjalen! Vsakemu drugače tečejo misli, vsak ima drugačne izkušnje in vsak ima drugačen odnos s svetom, v katerem živi.

Kreacije in stvaritve so zanimive reči: nekatere nastanejo hipoma, druge nastajajo večno. Obstaja cel spekter. Človek človeka rodi v približno devetih mesecih, medtem ko se določene ideje v naših glavah kuhajo po več mesecev, let, celo desetletij, preden naposled uvidijo luč dneva in odpadejo z drevesa kot zrelo jabolko.

Dva načina ustvarjalnosti

Verjetno se poistovetite vsaj z enim od naslednjih načinov ustvarjalnosti: ali je proces zelo počasen ali pa neustavljivo bruha. To sta dve strani enega in istega kovanca: neustavljivo bruhanje je posledica dolgega in počasnega premišljevanja in kontempliranja. Stvaritev je vedno rešitev nečesa, nekega problema – otrok je rešitev umrljivosti staršev, Newtonovi zakoni so rešitev razmišljanja o silah, slika je rešitev oz. manifestacija nečesa notranjega v umetniku itd.

Zmožnost biti potrpežljiv in hkrati zmožnost hitrega posredovanja sta ključni za ustvarjalnega človeka. Dolgo časa ga vodi kontemplacija problema, študiranje, ukvarjanje z njim, nato pa v sunku začuti potrebo po tem, da bi doumljeno izrazil.

Kaj se to pravi ustvariti

Za ustvarjeno smo odgovorni. Za otroka, ki ga pripeljemo v svet, smo dolžni poskrbeti! Stalno rojevanje, pomešano z nezmožnostjo zagotoviti otroku oz. otrokom najboljšo možno izobrazbo, je sicer koristno z natalitetnega vidika, a destruktivno z vzgojnega vidika. To se seveda aplicira na vse vrste stvaritev, tudi na idejne. Za ideje, ki jih rodimo, moramo dobro (po)skrbeti in jih poslati v svet, da zaživijo svoje življenje.

Pogoji in možnosti ustvarjalnega človeka

Za obstoj kreativnega procesa mora biti človek v posebnem stanju: biti mora v stiku s svojim najglobljim bistvom, z arhetipi, z najstarejšimi simbolnimi uprizoritvami najstarejših počel, v stiku s samim sabo, v iskrenem in pristnem načinu biti. Odvisno od tega, kaj hočemo roditi: grdobijo, ki bo prispevala k teži in destruktivnosti sveta, ali lepoto, ki bo probleme sveta reševala in ga delala lahkotnejšega.

V kolikor želimo roditi lepoto, moramo stremeti h konstruktivnemu, pozitivnemu, pristnemu, iskrenemu, nesramovanemu, lahkotnemu, ljubečemu, sproščenemu, pogumnemu in aktivnemu.

Zaključimo z začetkom

Ustvarjalen ne moreš biti enkrat. Ali si ustvarjalen stalno in povsod, četudi se ne počutiš ustvarjalnega, ali pa je tvoje bistvo destruktivno in si pozabil na svojo ustvarjalno plat.

Svoje ustvarjalnosti ne pozabi in se ne oddaljuj preveč od nje – izkoristi svoj potencial. Rodimo tisto, kar nam je dano roditi. Rojevati otroke ni edina vrsta rojevanja …

Foto: Ameen Fahmy, Unsplash

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si