O bralnih klubih v Dnevniku in Delu

Čas branja: < 1 min.

Vabimo vas k branju člankov o bralnih klubih in Webinarju za moderatorje bralnih klubov, ki sta bila objavljena v časnikih Dnevnik in Delo.

Tokrat gre res za otroke

Tanja Lesničar Pučko. Dnevnik, 24. 2. 2022.

Golo reproduciranje podatkov, ki zaseda najnižje mesto v taksonomiji znanja, otrok ne pripravi na življenje: »Naučiti jih moramo razmišljanja in argumentiranega izražanja.«

Prav tega se učenci, dijaki ali študentje lahko naučijo v bralnih klubih. Kot v svojih monografijah poudarja Meta Grosman, se ob skupinskem pogovoru o knjigi naučimo, da ni enega samega pravilnega odgovora, temveč obstaja toliko interpretacij in mnenj, kolikor je bralcev. /…/

Obet sproščenega pogovora o knjigah mlade motivira za branje. In ker ni pritiska ocenjevanja, jim pogovor v bralni skupini ponuja prostor svobodnega izražanja, v katerem se lahko razvijejo v razmišljujoče in ustvarjalne posameznike, ki se v življenju znajo spoprijeti z izzivi.

Preberi članek

Oaze bližine in občutka varnosti

Nina Gostiša. Delo, 9. 4. 2022.

/…/ »ko pogledamo globlje, potreba po bralnem druženju verjetno izvira iz potrebe po človeški bližini in občutku varnosti. Če živimo v družbi, ki poveličuje egoizem in tekmovalnost, so bralni klubi oaze – varni prostori, kjer vladata zaupanje in spoštljiva, argumentirana medčloveška komunikacija. Bralni klubi so protistrup zoper škodljive učinke ideologije neoliberalizma oz. diktature potrošništva«. Zato jih ne ustanavljajo le zaradi branja in pogovora o prebranih knjigah, »čeprav je ljubezen do knjig pomemben razlog zanje«, temveč »zaradi potrebe vplivati na družbo. In zato, da bi življenje postalo znosnejše«.

Preberi članek

P. S.: Refleksije o branjih in bralnih skupinah objavljamo v naši rubriki Bralni klub– če bi radi delili svoje premišljanje in izkušnje z drugimi moderatorkami in moderatorji bralnih klubov ali svoja bralna priporočila s slovenskimi bralkami in bralci, vas vabimo, da nam jih pošljete v objavoali pa ga objavite na kakem drugem portalu.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si