O bralnih klubih v Dnevniku, Delu in na TV Slovenija

Čas branja: 2 min.

Vabimo vas k branju člankov o bralnih klubih in Webinarju za moderatorje bralnih klubov, ki sta bila spomladi 2022 objavljena v časnikih Dnevnik in Delo, decembra 2022 pa še na TV Slovenija.

Tokrat gre res za otroke

Tanja Lesničar Pučko. Dnevnik, 24. 2. 2022.

Golo reproduciranje podatkov, ki zaseda najnižje mesto v taksonomiji znanja, otrok ne pripravi na življenje: »Naučiti jih moramo razmišljanja in argumentiranega izražanja.«

Prav tega se učenci, dijaki ali študentje lahko naučijo v bralnih klubih. Kot v svojih monografijah poudarja Meta Grosman, se ob skupinskem pogovoru o knjigi naučimo, da ni enega samega pravilnega odgovora, temveč obstaja toliko interpretacij in mnenj, kolikor je bralcev. /…/

Obet sproščenega pogovora o knjigah mlade motivira za branje. In ker ni pritiska ocenjevanja, jim pogovor v bralni skupini ponuja prostor svobodnega izražanja, v katerem se lahko razvijejo v razmišljujoče in ustvarjalne posameznike, ki se v življenju znajo spoprijeti z izzivi.

Preberi članek

Oaze bližine in občutka varnosti

Nina Gostiša. Delo, 9. 4. 2022.

/…/ »ko pogledamo globlje, potreba po bralnem druženju verjetno izvira iz potrebe po človeški bližini in občutku varnosti. Če živimo v družbi, ki poveličuje egoizem in tekmovalnost, so bralni klubi oaze – varni prostori, kjer vladata zaupanje in spoštljiva, argumentirana medčloveška komunikacija. Bralni klubi so protistrup zoper škodljive učinke ideologije neoliberalizma oz. diktature potrošništva«. Zato jih ne ustanavljajo le zaradi branja in pogovora o prebranih knjigah, »čeprav je ljubezen do knjig pomemben razlog zanje«, temveč »zaradi potrebe vplivati na družbo. In zato, da bi življenje postalo znosnejše«.

Preberi članek

V svetu nezaupanja je treba tkati vezi

Nina Gostiša, Tatjana Jamnik. Delo, 22. 7. 2022.

Tatjana Jamnik: »Skupaj moramo zgraditi svet, v katerem se bo dalo živeti. Nič nimam proti digitalizaciji, toda prinaša veliko pasti, poleg tega ljudi izolira. Zato bi morali razmišljati ravno obratno: ne o tem, kako bi se še bolj digitalizirali, ampak kako ustvarjati prostore, v katerih bomo v živem stiku. Projekte, kot so bralni klubi in izobraževanja, med drugim Webinar za moderatorje bralnih klubov in Slovanski fokus, posvet za knjižničarje, izvajamo, ker je treba bralca resne literature vzgojiti. Sploh v svetu, ki spodbuja ubiranje bližnjic. Zahtevnih knjig ni nemogoče brati, treba si je le nabirati bralno kondicijo in včasih vzeti v roke kaj, česar se bojiš.«

Preberi članek

Branje za življenje

Iztok Osojnik v oddaji Ah, ta leta! na TV Slovenija, 2. 12. 2022.

Obstaja nekaj, kar lahko izboljša naš spomin, domišljijo in ustvarjalnost, obstaja nekaj, s čimer lahko potujemo v nam neznane svetove, spoznavamo nove kulture in nove ljudi, obstaja nekaj, kar nas bo obogatilo in morda celo spremenilo. In kar je najlepše, dosegljivo je tako rekoč vsem. Govorimo o branju, natančneje, o branju literature. O pomenu branja literature in vplivu knjig na naše življenje se bomo pogovarjali s pesnikom, pisateljem, esejistom, filozofom, antropologom in strastnim zagovornikom bralnih klubov, dr. Iztokom Osojnikom.

Oglej si oddajo

P. S.: Refleksije o branjih in bralnih skupinah objavljamo v naši rubriki Bralni klub – če bi radi delili svoje premišljanje in izkušnje z drugimi moderatorkami in moderatorji bralnih klubov ali svoja bralna priporočila s slovenskimi bralkami in bralci, vas vabimo, da nam jih pošljete v objavo ali pa ga objavite v kakem drugem mediju.

Dopolnjeno 9. 3. 2023.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si