Natečaj STEKLO

Čas branja: 3 min.

Foto: Steklarna Hrastnik

Občina Hrastnik
Literarno društvo IA
Neformalna skupina IGNOR
Kulturno-umetniško društvo Police Dubove

Natečaj črtice, eseja ali pesmi na temo stekla

Tema natečaja: STEKLO
Zvrst besedil: črtica, esej ali pesem
Rok za oddajo besedil: 30. oktober 2020
Besedila sprejemamo na e-naslovu: dkoban@gmail.com

PRENESI PDF

Hrastnik slovi tako po svoji rudarski tradiciji kot po steklarstvu. Nekdanji rudnik je del obsežnega podzemnega sistema rudniških jaškov, ki povezujejo zasavsko revirsko trigonalo rudnikov Trbovlje, Zagorje in Hrastnik. Rudniki so opuščeni, ne pa tudi sami rovi, ki jih domačini že preurejajo v enkratno prireditveno okolje. Poleg podzemnega ženskega maratona, ki naj bi postal tradicionalni dogodek, in občasnih družabnih prireditev si tukajšnji krajani prizadevajo obuditi tudi kulturno in še posebej literarno dogajanje.

Hrastnik, staro predzgodovinsko naselje, ni samo rudarsko mesto, ampak ima tudi več kot sto let stoletno tradicijo steklarstva. Savski revir ni bil znan samo po svojem naprednem in izobraženem delavstvu, ki ni oklevalo, ko se je bilo treba upreti krivicam in tlačiteljem, ampak tudi po svojih umetnikih in literatih. Tu so vrele na plan nove pobude in napredna umetniška gibanja. O zemeljski moči tega kraja govori tudi ime potoka Bobna, ob katerem se je razvilo mesto. In mogočni hribi, ki reko Savo in južno železnico stiskajo v divjo, ozko sotesko. Domačini, podjetniki, delavci, rudarji in ustvarjalci so bili v teh krajih vedno tesno povezani. V revirju je svojo publiko našel že avantgardni Srečko Kosovel, v Hrastniku se je rodil znameniti klasicist Anton Sovre, iz teh krajev je tudi znameniti slovenski alpinist in časnikar Ante Mahkota, retrogardna glasbena in umetniška skupina Laibach se je prav iz revirja odgnala v svet. To tradicijo je treba ohranjati tudi v prihodnje. Zato smo jo sklenili poživiti s pomočjo literarnega festivala in svoje pisateljske kolege in prijatelje pripeljati v ta že od nekdaj svetovljanski kraj.

Pandemično in materialno stanje nam trenutno žal še ne omogoča scela uresničiti načrtovanih ciljev. Toda v pripravah na bodoči mednarodni literarni festival smo se odločili, da pobudo začnemo z izdajo publikacije, v kateri bomo objavili prispevke avtorjev, ki se bodo odzvali na naš natečaj. Objavo načrtujemo letos v decembru, zato vas vabimo, da nam svoje pesmi, črtice ali kratke eseje pošljete do 30. oktobra letos na elektronski naslov dkoban@gmail.com. Na ta naslov lahko pošljete tudi vsa vprašanja v zvezi z natečajem.
Kot rečeno, naj pesmi, črtice ali eseji obravnavajo tematiko stekla. Kot v školjki med tesnimi hribi in iz globin podzemlja se proizvodnja stekla kaže kot biser, v katerega se zlivajo žive sile tega kraja. Zato načrtujemo, da bodo avtorji prispevkov v znak priznanja prejeli tudi tako imenovani izvirni hrastniški kozarec oziroma hrastniški knapovski gral, izdelan v Steklarni Hrastnik. Pesmi, črtice ali kratki esej ne smejo presegati ene strani A4, velikost pisave 12 z razmikom 1,5 vrstice in morajo biti oddane v formatu .doc ali .docx. Končno redakcijo bo naredil Dejan Koban, ki bo v primeru več poslanih prispevkov za objavo izbral najprimernejšega.

Zbornik bo objavljen v decembru 2020. Za začetek bomo v Hrastniku organizirali predstavitev, vsakemu od sodelujočih avtorjev pa bomo poslali po en izvod. V prihodnje – upajmo, da kmalu – bomo v nadgradnji te pobude, kot rečeno, oblikovali tudi mednarodni literarni festival, na katerega bodo povabljeni avtorji objavljenih besedil in drugi mednarodni avtorji in umetniki. Vsekakor pa bomo že zdaj začeli v Hrastniku organizirati tudi posamezne dogodke, na katere bomo poleg literatov vabili tudi druge ustvarjalce: glasbenike, video umetnike, koreografe, performerje, podobno, kot to uspešno počnemo na festivalih IGNOR.

Naša želja je, da Hrastnik znova zaživi tudi kot pomembna in nadvse izvirna točka žive scene, stekleni biser, v katerem se križajo meridiani podzemlja, reke in posavskih hribov. Možnosti, ki jih nudi to izredno in povsem izvirno okolje, so velike. Pod in nad zemljo.

Pridružite se nam!

Marko Funkl, župan Občine Hrastnik
Dejan Koban, vodja neformalne skupine IGNOR in urednik
Iztok Osojnik, Literarno društvo IA, predsednik
Tatjana Jamnik, KUD Police Dubove, predsednica

PRENESI PDF

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si