Kako so epidemijo koronavirusa uspešno zajezili v Tajvanu

Čas branja: 3 min.

Tainan, 14. marca 2020

Ker se mi iz domovine množijo vprašanja o koronavirusu, sem se odločila, da opišem svojo izkušnjo z epidemijo v Tajvanu, kamor sem v začetku januarja prispela na pisateljsko rezidenco.

Tajvan spada med države, ki so epidemijo koronavirusa uspešno zajezile. Naivno sem verjela in upala, da bodo to dragoceno izkušnjo in know-how sprejele tudi druge države oziroma da jo bo kot globalno zaščitno mrežo za preventivo in nadzor nad boleznijo uporabila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Evropa bi se lahko česa naučila. Pa je Tajvan izoliran, ker zaradi pritiskov Kitajske niti ni bil sprejet med članice WHO. Zato se mora zanašati na lastne sile, ničesar ni podcenjeval. Z grozo opazujem, kako nepripravljena je Evropa, čeprav se že vse od izbruha epidemije na Kitajskem govori o morebitni pandemiji.

Tajvan od samega začetka ni ničesar podcenjeval, vlada je ukrepala hitro, stvarno, z ekipo strokovnjakov z natančnimi navodili. Glavno besedo je imel epidemiolog, šef kriznega centra. Chen Chien-jen je zdravnik, znanstvenik in strokovnjak za infekcijske bolezni. Vlada je ravnala izključno v skladu z njegovimi napotki. Govoril je vsak dan, državljane pa sta stvarno obveščala tudi tajvanska predsednica Tsai Ing-wen, ki so ji volivci na januarskih predsedniških volitvah podaljšali mandat za naslednja štiri leta, in premier Su Tseng-chang. Na javni televiziji je predviden čas za redno in relevantno obveščanje prebivalcev celotne države. Tajvanskim državljanom se ni bilo treba ubadati z lažnimi, nasprotujočimi in zavajajočimi informacijami. Pri vsakem okuženem so zabeležili natančne podatke o tem, kje se je gibal, s kom je prišel v stik, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. Večina okuženih je ozdravela, tu je na visoki ravni tudi zdravstveni sistem, saj spada k prioritetam vlade. Država je leta 2003 doživela epidemijo sarsa in se naučila, da ne sme podcenjevati nobenega detajla. Po pojavitvi koronavirusa je življenje potekalo normalno, z določenimi omejitvami. In z gotovostjo, da so razmere pod nadzorom. O paniki (kaj šele o »ropanju« trgovin) tukaj ni bilo niti sledu. Vrhunec epidemije, ki se mu približuje Evropa, je bil v Tajvanu januarja in februarja. Tajvan je nemudoma zagotovil zaščitne maske in dezinfekcijska sredstva za vsakega državljana, in sicer za vsakega najmanj 3 kose. V vsej državi je bila poenotena cena zaščitne maske v protivrednosti 0,20 €, premier je razglasil strogo prepoved prekupčevanja z zaščitnimi maskami z zagroženo večmilijonsko kaznijo. Testiranje za koronavirus je bilo na voljo vsem in brezplačno. Na človeški nesreči se ne služi. V Južni Koreji so uvedli tudi postajališče za avtomobile, vozniku ni bilo treba izstopati iz avta, spustil je okno in test je bil opravljen na kraju samem. Na urgentnih zdravstvenih postajah (nemudoma so organizirali 24 tovrstnih postaj po vsej državi) sta bili v prostoru zmeraj prisotni samo dve osebi, da se ljudem ne bi bilo treba gnesti po bolnišnicah. Promet ni bil omejen. Potekala je redna dezinfekcija podzemne železnice, vlakovnih kompozicij, avtobusov, vlakov, letal. Nihče ni zapuščal doma brez zaščitne maske, na vseh javnih prireditvah je bil določen razmik med stoli in vrstami. Restavracije niso bile zaprte, tudi gledališča ne in prav tako niso odpovedovali javnih prireditev.

Ravnali smo se po tehle priporočilih:

 • Izogibajte se krajem, kjer se zbira večja množica ljudi.
 • Kadarkoli zapuščate stanovanje, si vselej nadenite zaščitno masko.
 • Nikoli ne kašljajte v dlan (temveč v robček za enkratno uporabo).
 • Pomembna je povečana splošna higiena rok, s seboj povsod nosite žepna dezinfekcijska sredstva.
 • Ne dotikajte se oči.
 • Ne podajajte si rok.
 • Vsak dan izvajajte kontrolo zlasti pri starejših osebah (V primeru težav, prosim, pokličite ustrezno telefonsko številko, poskrbeli bomo za vse potrebno.)
 • Pijte samo tople pijače (vsaj v temperaturi telesa, hladne pijače telo obremenjujejo).
 • Pazite, da zaužijete zadostno količino antioksidantov (vitamin C, sadje in zelenjava).
 • V javnih prevoznih sredstvih med sabo ohranjajte zadosten razmik.
 • Držal v javnih prevoznih sredstvih se držite z laktjo, nikoli z dlanmi.

Navedena priporočila so preventivne narave.

Previdnost je na mestu, panika ne. Paradoksno sem zdaj v državi, ki je varna. Vsem, ki me kličejo, češ naj se takoj vrnem na Češko, pravim, da je prav nasprotno, vsi bi morali biti v Tajvanu. To je zrela, delujoča demokracija. Demokracija, ki zna ukrepati v kriznih razmerah. Nevidni koronavirus je, kot se kaže, tudi družbeni virus, saj je razgalil slabosti politikov in sistemov, v katerih živimo.

Prevedla Tatjana Jamnik

Besedilo je bilo prvič objavljeno v reviji Razpotja 39: Hierarhije.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si