Izbrušeni svet Claribel Alegría

Čas branja: 4 min.
Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen. Prevedla in spremno besedo napisala Taja Kramberger. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2013.
Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen (prevod in spremna beseda: Taja Kramberger)

Ne padejo vse knjige v naročje kot sočno jabolko z drevesa, zato so tiste, ki padejo, preprosto nujne za obravnavo v knjižnem klubu.

Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen. Prevedla in spremno besedo napisala Taja Kramberger. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2013.

O avtorici

Claribel (Clara in Izabel kot je njeno rojstno ime, dokler ji ga ni prekrstil mehiški filozof José Vasconcelos) Alegría je Salva-Nika (Nikaragovka in Salvadorka), ki se je v premožni in posledično tudi izobraženi družini v sredini za Srednjo Ameriko izjemno razburkanega 20. stoletja premočrtno, zanesljivo razvijala v pesnico.

Ključni mentor njenega pisanja je bil Juan Ramón Jiménez, pesnik in nobelovec. Ko sem pred letom in pol prvič prijela v roke zbirko njegovih pesmi in poetičnih zgodb Sivček in jaz, sem rekla, da bom svoj čas štela pred Jiménezom in po Jiménezu, tako močno ga je zaznamoval s svojo milo in obenem mogočno besedo. Claribel je njegova zvesta naslednica, ki mirno povzame še večino razmišljanja, ki me je v letu in pol zaznamovalo z epidemijo in preizpraševanjem ženske vloge dandanes in v prihodnje.

Njene kratke zgodbe, kjer se zdijo imena čisto arbitrarna, saj v trenutku potonejo in na površje že po nekaj premišljenih stavkih priplavajo izbrušene situacije, posamezniki in odnosi, svet v vsej svoji univerzalnosti. O gverilcih bi brala še in še in ob Claribelinih in Budovih zapiskih me je prevel enak občutek kot takrat, ko sem brala dnevniške zapise Che Guevare in potem cele noči raziskovala njegovo življenje, kar je celo vodilo v avtorsko predstavo Kaj bi, Che bi. Svetovljanka v svoji strpnosti, jasnosti načel, s svojimi izkušnjami …

Vaje za skupino

 1. Kako bi opisali Claribel, če bi imeli na voljo zgolj metaforo?

Primer: Če bi bila voda, bi bila bister potoček. Če bi bila geometrijski lik, bi bila valj, zaobljen, brez robov, a vendar tudi valjar. Če bi bila prevozno sredstvo, bi bila letalo. Če bi bila drevo, bi bila (jasno) kapokovec. In tako naprej, čimbolj duhovito in barvito.

 1. Če je Claribel z zapisi o argentinskih gverilcih iz pozabe iztrgala številne usode in misli žensk, revolucionark, političnih zapornikov … Komu bi vi danes dali svoj glas, za koga vas skrbi, da bi ga pozabili?

O spremni besedi

Natančni, izkustveni, izjemno berljivi in odpirajoči nove svetove, izpod peresa pesnice, zgodovinarke, prevajalke, profesorice Taja Kramberger, ki sem ji med branjem zavidala, ker je prebrala vse Claribeline knjige, jo spoznala v živo, ter se ji obenem zahvaljevala, da nam je ta biser zloščila tudi v slovenskem jeziku. Taja je naredila dramaturgijo izdaje, izbrala pesmi, jih zložila v sklope, kratke zgodbe, gverilska pričevanja, intervju z avtorico.

Razmišljanje za skupino

 1. Kaj bi vprašali Tajo? Kaj bi še raziskali o življenju Claribel Alegría?
 2. Koga bi nominirali za nagrado KONS?

O literarnem delu Več kakor zloščen kamen

Ideje za skupno, glasno branje

 1. Ima knjiga lahko poseben prostor, kamor pride bralec in jo na glas bere ali pa potuje iz roke v roko?
 2. Če so knjigo vsi prebrali, se lahko že vnaprej odločijo, katero pesem bodo prebrali in je to uvod v pogovor o celotni knjigi.
 3. Lahko pa je to branje naključno (odpreš in »prerokuješ«) in je lahko na koncu bralnega srečanja, ki uvaja naslednjo knjigo in naslednje srečanje (v tem primeru Več kakor zloščen kamen, seveda).
 4. Če se skupina dobro pozna, lahko pesem bralec pesem nekomu posveti (to se v skupini zelo hitro tudi spontano zgodi), lahko pa je branje in posvečenost pesmi tudi čisto naključna.

Naloge

 1. Kolažiranje v živo: Vsak poslušalec si zapomni le del pesmi, verz, besedno zvezo in jo potem zapišemo v eno, skupno pesem. V kolikšni meri je to še Claribelina pesem?
 2. S telefonom fotografirajte poljubno pesem in jo pošljite nekomu v svet.

Splošne teme za razpravo

 1. Katero osebo/situacijo iz svojega življenja bi opisali na način kot Claribel v kratkih zgodbah?
 2. Motiv smrti. Vprašanje ženske. Srednje- in južnoameriška zgodovina. Živali v literaturi (pesem o mački Savoir faire ter zgodba Teta Elza in Cuis).
 3. V Tajini spremni besedi smo lahko zasledili ogromno napotil za nadaljnje branje. Koga bi se lotili? Jaz imam že nekaj časa na polici RISTANC Julia Cortázarja in mislim, da je zanj pripravila odličen teren.

Verjeli ali ne, ob pisanju te obravnave me je Youtube presenetil s kompilacijo Songs of anarchy. Sicer pesmi sploh niso relevantne, ker ni niti ene špansko govoreče, zato se raje priklopim na Violeto Parra, za katero me je nedavno navdušila prijateljica in sem jo potem našla tudi v Claribelini mreži.

P. S.:

#knjigevmreži, FB-stran KnjigeVmreži objavljen zapis o knjigi:

Knjigo sem s prvimi besedami in že med zajtrkom vzela za svojo, potem stekla na vajo in jo med kupom drugih knjig za slab teden založila (in potem seveda vsem težila, kje je). Ko sem jo končno našla, sem jo brala povsod in jo delila z mnogimi ljudmi (prednost poezije). Vseeno je bilo prehitro!

█▓▒▒░░Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen░░▒▒▓█, izbor:

– pesmi. Delim le eno z mislijo na njen današnji odzven

Želja

In nekdo je stopil v smrt
z odprtimi očmi.

A. Pizarnik

V smrt želim stopiti
z odprtimi očmi,
z ušesi odprtimi,
brez mask,
brez strahu,
vedoč
in ne vedoč,
kako se vedro soočiti
z drugimi glasovi,
z drugimi ozračji,
z drugimi potmi,
pozabiti svoje spomine,
se odtrgati,
se znova roditi –
nedotaknjena.

– kratke proze, kjer je v zgodbi Babica in Zlati most »izvrsten primerek literarne figure – ženske, ki je neodvisna, samosvoja in ne potrebuje prav nobenih označevalcev za to, da bi bila kaj drugega od tega, kar je.«

– pričevanja argentinskih gverilcev, ki so usmrtili nikaragovskega diktatorja Samozo: »ne gre za apologijo terorizma, ampak za kroniko tiranicida«. Kar me vrže v čas, ko sem mrzlično raziskovala Che Guevaro.

– ter intervju z avtorico: v izboru, prevodu ter izjemni spremni besedi Taje Kramberger.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si