Enaki med enakimi

Čas branja: 2 min.

VIDEO & ČLANEK.

Na začetni stopnji začnemo z osnovami, izvemo, kako ustanovimo bralni klub na kaj moramo biti pozorni in predvsem kako animiramo ljudi, da preberejo knjigo in se udeležijo bralnega pogovora. Kajti bralni klub je bralni pogovor oz. druženje v bralnih skupinah. Vabimo vas, da se pridružite skupnosti moderatorjev in ustanovite lastni bralni klub!

Izjava književne prevajalke, urednice in založnice ter predsednice Kulturno-umetniškega društva Police Dubove Tatjane Jamnik.

Pozdravljeni in lepo vabljeni na Webinar za moderatorje bralnih klubov, ki ga zdaj organiziramo že četrtič!

Ciklus webinarjev obsega štiri zahtevnostne stopnje: začetno, nadaljevalno, izpopolnjevalno in višjo izpopolnjevalno. Na posameznih stopnjah se ukvarjamo z raznimi aspekti bralnih klubov. Na začetni stopnji seveda začnemo z osnovami, izvemo, kako ustanovimo bralni klub na kaj moramo biti pozorni in predvsem kako animiramo ljudi, da preberejo knjigo in se udeležijo bralnega pogovora. Kajti bralni klub je bralni pogovor oz. druženje v bralnih skupinah.

Webinar za moderatorje bralnih klubov, če povem nekaj besed o njegovi zgodovini, je nastal zaradi evropskega projekta, oz. projekta, ki ga je podprla EU v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Ta projekt smo kasneje še nadaljevali, ker se je pokazalo, da je potreba po izmenjavi znanja in izkušenj v zvezi z bralnimi klubi zelo velika. Tako zdaj to počnemo že dve leti.

Posebnost našega spletnega seminarja je, da ga moderiramo štirje mentorji. Pri tem uporabljamo metodo, ki smo jo poimenovali “enaki med enakimi”. To pomeni, da se na spletnih srečanjih z udeleženci predvsem pogovarjamo, učno gradivo pa prejmejo v pisni obliki, da ga lahko v miru preberejo pred webinarjem. Skratka, webinar je zelo časovno varčen, saj vsebuje samo dve spletni srečanji po dve šolski uri, torej uro in pol. Ker se zavedamo, da živimo v svetu, kjer ste obremenjeni, tudi pazimo, da vam ne naložimo preveč dela za doma.

Skratka, vabimo vas, da se nam pridružite!

Zakaj je pomembno, da se srečujemo v bralnih klubih in se pogovarjamo o knjigah? Najbolj pomembna ugotovitev, do katere smo prišli v zadnjih dveh letih, odkar razmišljamo o smislu branja in o smislu pogovorov o knjigah, je namreč to, da samo branje knjig ni dovolj.

Z izrazom knjiga mislim na tiskano knjigo, saj ta omogoča koncentracijo, ki je digitalni mediji ne omogočajo. Pri tiskanih knjigah se lažje zberemo.

Torej: samo branje ni dovolj. V tem hitrem svetu smo nekako pozabili, da se je o knjigah treba pogovarjati. In zakaj? Zato, ker nas pogovor osrečuje.

Foto: Duy Pham (Unsplash)

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si