Berimo, da ostanemo ljudje: knjižna priporočila na Dobreknjige.si

Čas branja: 2 min.

Bralna aktivistka Ksenija Medved, vodja Knjižnice Ivančna Gorica, knjižna priporočila na portal Dobreknjige.si vnaša že skoraj od začetka njegovega obstoja. V prispevku razkriva skrivnosti svoje izbire knjig in odnosa do branja.

Na portal Dobreknjige.si vnašam že skoraj od začetka njegovega obstoja. Zamudila sem obdobje, ko so drugi knjižničarji že vnesli popularnejše gradivo, zato sem se morala že takoj malo bolj potruditi z iskanjem gradiva za vnos. Seveda mi je ostala zahtevnejša, kakovostna oz. resna literatura.

Odločila sem se, da bom vnašala take zabeležke, ki bodo zmes priporočila in recenzije, gre pa pravzaprav za to, da z objavljanjem na portalu še najbolj opisujem, kako brati knjigo, zakaj jo vzeti v roke in pri tem poskušam čim bolje opisati tudi, zakaj me je navdušila, kje me je zagrabila, v kakšnem odnosu sem z njo.

Branje knjig je namreč vedno odnos, zato je tako opisovanje zame najbolj iskreno. Pred sabo si vedno predstavljam nekoga, ki bi mu rada prenesla svoje navdušenje. Opazila sem, da imam vedno več sledilcev in da kljub temu da vnašam zahtevnejšo literaturo, ohranjam drugo mesto po številu ogledov. Tako ohrabrena sem to razbrala kot svoj način in ga poskušam še razviti, narediti bolj organskega.

Vedno sem brala zahtevnejšo literaturo in želim si, da bi čim več ljudi doživelo užitek, ko stopiš globlje, tudi v strašljivi del, kjer boš moral sočustvovati z junakinjo, ki so jo posilili, kjer boš moral zdržati z očetom, ki se je med reševanjem iz vode moral odločati med svojima otrokoma, se soočil z edinim preživelim v družini, stradal z brezdomcem, čakal na nosečniški test z najstnico … Vsa ta vaja v empatiji nam namreč pride prav v resničnem življenju.

Moj ideal je nastanek države bralcev, za katero raziskave pravijo, da bi bila bolj strpna, miroljubna, celo bolj zdrava in bogata.

Berimo, ljudje, da ostanemo ljudje, za to gre.

Več o portalu Dobreknjige.si si lahko preberete v predstavitvi Luane Malec in Polonce Kavčič.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

Samozaložba.si